Dakgoot verstopt?

Dakgoot verstopt: de oorzaak en de oplossing!

Dakgoot verstopt? Alles kan verstopt raken, zoals de dakgoot. Uiteraard geeft dit net als alle andere verstoppingen overlast. Niet alleen voor het gebouw waaraan deze is bevestigd, maar ook voor alle buren, links/rechts, boven of beneden. In ieder geval, deze verstopping moet verholpen worden om (nog meer) schade te voorkomen. Gelukkig is er hulp voorhanden om het euvel op te lossen.

Bel: 06-13356173

Lekkage

Dat is inderdaad het meest logische gevolg. De dakgoot wordt te zwaar belast, of op een bepaalde plek zit er teveel vuil. Hierdoor kunnen er scheuren of gaten in ontstaan. waardoor het gaat lekken. Dit kan gevolgen hebben voor buitenshuis, maar tevens voor binnenshuis. Zeker als de ruiten van hout zijn, dat niet heel sterk meer is, is gevoelig voor de gevolgen. Het vocht kan ook doordringen in de muren en voor schimmel zorgen. Inderdaad, zaken waar niemand zin in heeft!

Behalve de dakgoot kan dientengevolge ook nog de regenpijp verstopt raken, zodat je nog verder van huis bent.

Er zijn echter nog meer mogelijkheden. Als de dakgoot verstopt zit, kunnen er ook zaken binnenshuis niet meer doorlopen, zoals het toilet, de wastafel, de gootsteen en bad/douche.

Maar ook lekkage binnenshuis, door het dak, door het raam of zelfs door de muur, is absoluut een mogelijkheid. De dakgoot kan door de te zware druk zelfs breken, dan is de schade uiteraard nog veel groter. Daarom, wees alert bij een verstopping van de dakgoot.

Als het om een regenpijp met een blokkade gaat, kan het water uiteraard niet mee vanuit de dakgoot wegstromen, ook hier kan de oorzaak zitten.

Oorzaak schade

Er zijn talloze oorzaken te noemen als het gaat om een verstopte dakgoot. Logische, maar ook minder logische zaken. Er kan van alles in de dakgoot terecht komen.

De dakgoot is buiten, het regenwater stroomt van de daken en neemt allerlei vuil met zich mee. Bladeren, takjes, vloeibaar en vaster vuil. Dit kan zich op gaan hopen waardoor er een blokkade ontstaat. Mos, zand en/of grind van daken zijn ook mogelijk.

Maar er zijn meer zaken die voor een verstopping kunnen zorgen, die zelfs in de dakgoot kunnen komen, om welke reden dan ook. Zand, cement, materiaal van kapotte dakpannen maar ook heel andere dingen. Muizen en ratten kunnen erin belanden, menselijke artikelen zoals tissues, eten etc. het kan allemaal zomaar. Vaak geven we de buren of de huurbaas de schuld, maar elke dakgoot moet regelmatig gereinigd worden.

De natuur kan nog voor veel meer zorgen, zoals vogelnestjes, vogelpoep en veren. Het vuil is zwaarder dan het water, daarom zinkt het diep in de dakgoot en trekt daardoor meer vuil aan.

Maar vooral bladeren zorgen ervoor dat de regen in de dakgoot muurvast kan komen te zitten, met alle gevolgen vandien. Het is in het geheel niet moeilijk om aan een verstopte dakgoot te komen. De aanpak kan wel lastig zijn, hier gaan we later nog op in.

Regenpijp

Deze kan behalve ook verstopt raken, toch voor een oplossing zorgen. Zorg er altijd voor dat de regenpijp het laagste punt heeft om het water af te voeren, zo blijft je woning droog!

Het euvel kan zich ook in de regenpijp bevinden, zelfs hoog, zodat deze moet worden aangepakt, zodat de de dakgoot weer leeg kan lopen.

Het is uitermate belangrijk om vooraf goed te weten waardoor de dakgoot verstopt zit, alvorens een plan van aanpak te maken. Ook de grootte van de blokkade speelt een rol, net als de samenstelling van de verklontering.

Vormen van aanpak

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het raadzaam minimaal 1 keer per jaar de dakgoten te (laten) reiningen, 2 keer is eigenlijk nog beter. In ieder geval na de hersft en winter. Gewapend met een emmer of vuilniszak, met een schepje of een stevige borstel moet het zwaarste vuil moeten verwijderd.

De rest van het vuil kan met een tuinslang of hoge drukspuit worden verwijderd. Het is ook aan te bevelen om meteen de regenpijp door te spuiten, dan kan alles er weer even tegen.

Aanpakken

Een samenklontering van bladeren en takjes is weer anders dan een zandophoping, daar moet er zorgvuldig gekeken worden. Als de dakgoot verstopt zit en het euvel is niet te vinden, dan is de kans uiteraard zeer groot dat deze in de regenpijp zit.

Verder spelen allerlei zaken een rol. Om te beginnen wat je uitgangspunt is als het gaat om het ontdekken en het verhelpen van de blokkade. Is de dakgoot op die plaats op een veilige manier te bereiken? Of kan er vanuit het raam worden gewerkt, of vanaf het dak? Zelf een ladder of stellage huren is mogelijk, maar letterlijk en figuurlijk tot op zekere hoogte!

Als een van deze mogelijkheden toepasbaar is, is het mogelijk om het zelf te doen. Mocht dit echter niet zo zijn, vraag dan de professional.

Oplossen

Behalve het verwijderen van de blokkade, kan er ook reparatie nodig zijn van de dakgoot of de regenpijp. De laatstgenoemde kan zelfs vervangen worden, indien nodig.

Maar eerst het oplossen van de verstopping, op een of meerdere plaatsen in de dakgoot en/of de regenpijp. In principe is het altijd mogelijk om het vuil uit de dakgoot te scheppen. Zeker als het om een grote hoeveelheid gaat en dit erg vast zit. Is het euvel minder groot, dan is spuiten een prima oplossing. Het kan met een gewone tuinslang, maar ook met een hoge drukspuit.

Bij een dakgoot en/of regenpijp zijn chemische middelen en heet water uit den boze. Dit kan wel gebruikt worden bij een toilet of wastafel, maar absoluut niet bij de dakgoot en/of regenpijp.

Om de regenpijp ook goed te ontstoppen is losmaken belangrijk, zonder dat wordt het vrijwel onmogelijk. Met een goede spuit kan er al veel bereikt worden. Gaat het om een hardnekkige verstopping, dan is prikken ook een goede manier om alles weer door te laten lopen.

Preventie

Behalve het regelmatig schoonmaken van de dakgoot is de verstopping van de regenpijp en de dakgoot zelf al eerder uit te sluiten. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om narigheid en kosten te voorkomen.

Omdat de dakgoot en de regenpijp meestal verstopt raken door bladeren, zijn er manieren om deze op de juiste wijze weg te werken en ellende te voorkomen. Met het plaatsen van de zogenaamde ‘bladvanger’ in de regenpijp, worden de bladeren verwijderd naar de zijkant. Deze moet onderin de regenpijp worden bevestigd.

Ze zijn overal verkrijgbaar, let  uiteraard op de prijs en kwaliteitsverhouding. Dus, met onderhoud en de juiste middelen kan lekkage worden voorkomen. Genezen kan gelukkig ook met de juiste middelen.

Dus als de dakgoot schoon is, zowel de dakgoot als de regenpijp ontstopt zijn, zijn er geen zorgen over lekkages en andere narigheden. Wacht daarom niet langer, schakel ons in!

Bel: 06-13356173