Boiler vervangen? Tips en advies over het vervangen van de boiler!

Alle informatie die u wilt weten over het vervangen van een boiler

Boiler vervangen: wat houdt dat precies in?

Een boiler vervangen is noodzakelijk zodra u weet dat reparatie van de boiler niet mogelijk is of wanneer het financieel niet interessant is gezien de ouderdom van de boiler. Het vervangen van één of meerdere onderdelen van een boiler kan soms al honderden euro’s kosten, waarmee in feite ook al de helft van een nieuwe boiler kan worden betaald. Een nieuwe boiler brengt als voordeel met zich mee dat deze duurzamer is in energieverbruik en minder onderhoudskosten vergt.

boiler vervangen

De boiler neemt een belangrijke rol in bij de dagelijkse werkzaamheden in huis en op het kantoor. Zodra de boiler niet werkt merkt u meteen hoe vervelend het is dat u niet kunt beschikken over warm water. Bij het douchen en het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden is warm water onmisbaar voor velen.

Indien u zo snel mogelijk de oude boiler wilt laten vervangen voor een nieuwe dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar het onderstaande telefoonnummer. Het is mogelijk dat wij eerst bij u langskomen op locatie voordat wij een offerte kunnen uitbrengen.

De informatie die u op deze pagina aantreft is bedoeld voor particulieren en bedrijven. Wij brengen graag iedereen op de hoogte van wat er zoal komt kijken bij het vervangen van een boiler: van wanneer er tot het vervangen van een boiler dient worden overgegaan tot welke soorten boilers er zoal verkrijgbaar zijn.

Aangezien wij regelmatig vragen gesteld krijgen over het vervangen van een boiler is er een vraag & antwoord gedeelte toegevoegd aan deze pagina dat u kunt vinden onder het kopje ‘’Veel gestelde vragen over het vervangen van een boiler’’. Mocht het antwoord op uw vraag daar niet staan vermeld, dan mag u altijd contact met ons opnemen en mogelijk wordt deze vraag en het bijbehorende antwoord dan ook weer toegevoegd op deze pagina.

Bel: 06-13356173

Inhoud van deze pagina


Algemene informatie over het vervangen van een boiler

De voordelen van het vervangen van een boiler

Wanneer u een oude boiler heeft kan het verstandig zijn om deze te vervangen voor een nieuwe. Hieronder ziet u een aantal voordelen vermeld die het maken van de keuze vereenvoudigen.

 • Een nieuwe boiler is doorgaans zuiniger in het energieverbruik, waardoor u maandlasten lager zullen uitvallen.
 • Stiller: een oude boiler (met mankementen) kan vervelende geluiden gaan maken die tot overlast leiden.
 • Betrouwbaarder: nieuwe technieken zijn verbeterd, waardoor er minder vaak uitval van de boiler zal optreden na verloop van tijd.
 • Efficiënter: het opwarmen van het water gaat doorgaans snellers en met minder energie bij nieuwe boilers.
 • Het voorkomt extra onderhoudskosten: het eindeloos blijven repareren van een oude boiler is geen verstandig besluit.
 • Duurzamer voor het milieu: een boiler die efficiënter is belast het milieu minder.

Twijfelt u na het lezen van de bovenstaande voordelen nog ergens over omtrent het vervangen van de oude boiler. Misschien is er wel iets bijzonders op uw locatie dat net even wat meer aandacht verdient. Schroomt u a.u.b. niet om contact met ons op te nemen, want wij staan voor u klaar om u van een advies op maat te voorzien.

Boiler in de keuken vervangen

Bij de meeste mensen bevindt de boiler zich in het keukenkastje onder de gootsteen. Het voordeel van een boiler in de keuken is dat het voorkomt dat u lang moet wachten op warm water na het opendraaien van de hete kraan. U zult zien dat er op veel boilers een warmteregelaar op de voorkant zit. Afhankelijk van uw wensen kunt u de temperatuur instellen. 60 graden wordt als een milieuvriendelijke temperatuur beschouwd.

boiler in de keuken vervangen

Bij het vervangen van de boiler in de keuken dient rekening gehouden te worden met de capaciteit van de boiler, want de ruimte in het keukenkastje is doorgaans zeer beperkt. Wilt u de boiler liever op een andere plek in de keuken laten plaatsen? Laat dan een expert ter plaatse komen om de mogelijkheden met u te bespreken.

Boiler in de badkamer vervangen

Een boiler die in de keuken is geplaatst kan in een aantal gevallen ook in de warmwaterbehoefte van de badkamer voorzien, zolang de afstand tussen de keuken en de badkamer niet te groot is. Indien het water een te lange weg dient af te leggen voordat de badkamer wordt bereikt zit er niets anders op dan een boiler in de badkamer te plaatsen. Voor het vervangen van de boiler in de badkamer schakelt u het beste een loodgieter in zodat u dezelfde dag weer zonder problemen gebruik kunt maken van uw douche.

Slijtage van een boiler

Een boiler zal na verloop van tijd steeds minder goed gaan functioneren. Het water dat de boiler verwerkt leidt op ten duur tot oxidatie van bepaalde onderdelen en kalkaanslag. De techniek die zich in de boiler bevindt zal dan steeds minder effectief zijn en harder moeten werken om hetzelfde resultaat te behalen. De boiler wordt dagelijks intensief gebruikt in de meeste huishoudens en het is onvermijdelijk dat na enige tijd (meestal bij boilers ouder dan 10 jaar) er problemen optreden. De slijtage van een boiler wordt ook bepaald door het type en het merk. Uit ervaring weten wij dat goedkope boilers beter vermeden kunnen worden.

Wat komt er zoal kijken bij het vervangen van een boiler?

Voor wie technisch niet zo onderlegd is zal zich misschien afvragen waar toch het reservoir in gootsteenkastje voor dient. Dit reservoir is in feite een grote waterverwarmer die er voor zorgt dat er een bepaalde hoeveelheid warm water beschikbaar is en kan worden opgeslagen. Afhankelijk van de inhoud van het reservoir kan dan worden bepaald hoelang u over het warme water kan beschikken. Wanneer de douche ook afhankelijk is van deze boiler voor de toevoer van warm water zult u, wanneer er iemand anders in huis de kraan opendraait in de keuken, hebben gemerkt dat de douche kouder of warmer wordt.

Wanneer de boiler niet meer naar behoren functioneert kan het noodzakelijk zijn om de boiler te vervangen. Een aantal veelvoorkomende problemen met een boiler bestaat uit dat het verwarmingselement van de boiler stuk is of dat de boiler herrie maakt. Het makkelijkst zou zijn als de boiler vervangen kan worden door een boiler van hetzelfde merk en dan het liefst een type dat de opvolger is van de boiler die reeds bij u aanwezig is. Zo weet u zeker dat de aansluitingen hetzelfde zijn en kunt u inschatten hoelang een boiler van dit merk ongeveer meegaat. Uiteraard is het ook mogelijk om eerst een aantal recensies te lezen of uw loodgieter in de buurt te vragen welke boiler u het beste kunt aanschaffen.

Een boiler vervangen wanneer u een huis heeft gekocht

Veel mensen hechten er waarde aan om zorgeloos gebruik te kunnen maken van de techniek die zich in de nieuwe woning bevindt. Een inspectie van de aanwezige apparaten is noodzakelijk bij de koop van een huis. Wanneer u een inspectie door ons wilt laten uitvoeren kan dat en dat is ook zeker te adviseren gezien de positieve reacties die wij ontvangen van onze klanten. Wij stellen – onafhankelijk – de mankementen vast die zich bij de apparaten voordoen. De verkopende partij dient in de meeste gevallen de kosten te voldoen of u kunt een lagere koopprijs onderhandelen wanneer u precies weet wat er zoal mis is. Het vervangen van de boiler hoeft niet duur te zijn en vergroot het comfort van de woning aanzienlijk. Daarnaast zijn de energiekosten van een nieuwe boiler doorgaans lager.

Boiler repareren of vervangen

Het eerst dat bij iemand opkomt die te maken krijgt met een boiler die niet goed meer werkt is om de boiler te laten repareren. Dit lijkt een logische gedachte, maar uit ervaring weten wij dat hier vaak een aantal problemen ontstaan. De boiler is meestal niet nieuw meer en dat maakt het lastig (of zelfs onmogelijk) om vervangende onderdelen te kunnen bestellen. Daarnaast komt het aspect om de hoek kijken dat wanneer u één onderdeel vervangt, de kans groot is dat er op korte termijn een ander verouderd onderdeel het begeeft. Kortom: hoge kosten. Bij een oude boiler kan het een betere investering zijn om direct tot de aanschaf van een nieuwe boiler over te gaan. De kosten voor het vervangen van een boiler verschillen niet veel met de benodigde reparatiekosten.

Boiler vervangen bij particulieren

Een boiler die is geïnstalleerd in de keukens van particulieren heeft gemiddeld een capaciteit tussen de 80 en 300 liter. De boiler zorgt er voor dat u over warm water kunt beschikken. U zult beslist wel eens hebben meegemaakt dat de boiler door het warme water heen is met als gevolg dat er alleen nog koud water uit de kraan stroomt. Indien dit regelmatig gebeurd is het raadzaam om de boiler te vervangen voor een exemplaar met meer capaciteit. Mogelijk kan de nieuwe boiler niet meer op dezelfde plek worden geplaatst als waar de huidige boiler zich bevindt. In dit soort situaties kan een loodgieter ter plaatse bepalen welke mogelijkheden u heeft. De boiler is voor een belangrijk gedeelte bepalend voor het wooncomfort. Wij adviseren iedereen om de tijd te nemen om de boiler uit te zoeken die het meest past bij uw verbruik en het eventuele toekomstige verbruik wanneer u bijvoorbeeld denkt aan gezinsuitbreiding.

Boiler vervangen bij bedrijven

De capaciteit van een boiler bij bedrijven is vele malen groter dan de boiler die bij particulieren aanwezig is. Het vervangen van een boiler is hier dan ook geen eenvoudige klus. De boiler kan een omvang hebben die dermate groot is dat er meerdere mensen voor nodig zijn om de boiler te plaatsen. Bovendien kan het voor komen dat er eerst leidingwerk aangepast dient te worden voordat de boiler geïnstalleerd kan worden. Het is onvermijdelijk dat een boiler vervangen wordt door een professionele partij. De specialistische kennis die hier bij komt kijken is van dien aard dat deze niet bij iedereen aanwezig is. Met het oog op de veiligheid en de probleemloze werking is het verstandig om een erkende loodgieter in te schakelen.

Boiler vervangen door een cv ketel

Regelmatig krijgen wij het verzoek of een boiler vervangen kan worden door een cv ketel. Bij het beantwoorden van deze vraag dient rekening gehouden te worden met het gegeven waarvoor u precies warm water nodig heeft. Een cv ketel biedt namelijk uitsluitend warm water voor een centrale verwarming. Zolang u nog steeds warm water nodig heeft in de keuken en de badkamer is het vervangen van de boiler voor een cv ketel dan ook geen uitkomst.

boiler vervangen door cv ketel

Wat u wel kunt installeren is de combi-ketel. Dit is een boiler en cv ketel in één apparaat. Een combi ketel biedt op deze manier een alles-in-1 oplossing die zowel qua ruimte als qua prijs erg interessant kan zijn. Wilt u meer weten over de combi ketel zoals een HR-ketel of een VR-ketel? Neemt u dan contact met ons op.

Een overzicht van veel voorkomende merken van boilers

Om u een indruk te geven van de verschillende soorten boilers treft u hieronder een aantal boilers aan voorzien van een afbeelding en een omschrijving van de kenmerken.

WAHLBACH Elektrische wandboiler 100 L

WAHLBACH Elektrische wandboiler 100 L staal/emaille tank

Plieger keukenboiler 2000 Watt 10 liter

Plieger keukenboiler 2000 Watt 10 liter

Daalderop keukenboiler Close in 10L

Daalderop keukenboiler Close in 10L

 

Veel gestelde vragen over het vervangen van een boiler?

 1. Nemen jullie de oude boiler mee voor mij?

  De oude boiler wordt, indien u dit op prijs stelt, door ons meegenomen en op verantwoorde wijze afgevoerd. Vaak zitten er nog bruikbare onderdelen in een boiler die door een gespecialiseerd bedrijf gerecycled kunnen worden. Het is dus zeker van belang om de boiler niet weg te gooien bij het grofvuil.

 2. Hoelang duurt het om de boiler te vervangen?

  Meestal duurt het vervangen van een boiler 2 à 3 uur. Dit is uiteraard afhankelijk van de soort boiler en het leidingwerk dat wel of niet aanwezig is. Nadat wij een inspectie ter plaatse hebben uitgevoerd kunnen wij u een inschatting geven van het aantal uren dat nodig is om de boiler te vervangen.

 3. Wat kost het om een boiler te vervangen?

  De kosten voor het vervangen van de boiler lopen uiteen. In het algemeen variëren de kosten tussen den €500 en €1500. Het ligt er maar net aan welk type boiler u wilt laten plaatsen.

 4. Waar kan de boiler zoal worden geplaatst?

  In theorie kan een boiler overal geplaatst worden. Echter, de meeste boilers bevinden zich in de keuken in het kastje onder de gootsteen. Dat is de meest voor de hand liggende plek. In bepaalde gevallen kan er bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek worden besloten de boiler op een andere plek te installeren.

 5. Is het mogelijk om de boiler op een andere plek te hangen dan waar de oude boiler zicht bevindt?

  Afhankelijk van uw specifieke situatie is dat mogelijk. Laat een specialist ter plaatse komen en u zult te weten komen welke mogelijkheden u heeft.

 6. Kan elk type boiler worden geïnstalleerd?

  Bepaalde professionele boilers vereisen meer ruimte dan boilers die bij de meeste particulieren aanwezig zijn in de keuken. U kunt zich voorstellen dat een bedrijf meer capaciteit nodig heeft dan een particulier. Het formaat van een professionele boiler is doorgaans niet geschikt om te installeren in een keuken bij een particulier.

 7. Zit er garantie op het plaatsen van een boiler?

  Wanneer u een boiler door ons laat vervangen zit daar garantie op. Er zijn diverse pakketten voor garantie beschikbaar. Een standaardgarantie (informeert u daarvoor naar de termijn) en de uitgebreide garantie behoren tot de mogelijkheden.

 8. Komen er schadelijke stoffen vrij bij het vervangen van een boiler?

  Tenzij er vervuild water aanwezig is, komen er bij het vervangen van een boiler geen schadelijke stoffen vrij.

 9. Is het mogelijk om een boiler te plaatsen met meer capaciteit?

  Wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is kan er een grotere boiler worden geplaatst. Qua aansluitingen veranderd er op dat gebied niets. Bij professionele boilers kan het zo zijn dat er meer aanpassingswerkzaamheden noodzakelijk zijn.

 10. Kan ik een boiler laten vervangen voor een cv ketel?

  Dat is mogelijk. Echter, dat vereist maatwerk waarvoor eerst een inspectie ter plaatse nodig is. Wij inspecteren de situatie waarna u een offerte op maat ontvangt.

 11. Loop ik risico wanneer ik te lang gebruik blijf maken van een oude boiler?

  Oude boilers verbruiken doorgaans meer energie. Dat leidt beslist tot een hogere rekening voor de energiekosten. Boilers kunnen ook gaan lekken na verloop van tijd (door corrosie). De gevolgen van de lekkage kunnen veiligheidsrisico’s met zich brengen en ook financieel nadelig voor u zijn.

 12. Hoelang gaat een nieuwe boiler mee?

  Een nieuwe boiler hoort bij normaal gebruik minimaal 10 jaar mee te kunnen. Vaak is er een fabrieksgarantie van een aantal jaren en de termijn verschilt per fabrikant. Bij de aanschaf van een nieuwe boiler biedt de fabrikant soms de mogelijkheid om de garantietermijn tegen betaling te verlengen.

 13. Kunnen jullie mij adviseren over welke soort boiler ik kan plaatsen ter vervanging van de oude boiler?

  Uiteraard staan wij voor u klaar om u te helpen de boiler uit te zoeken die het beste past bij uw situatie en budget. Indien u ons per e-mail benadert stellen wij het op prijs als u een aantal foto’s kunt bijvoegen van de boiler die op dit moment is geïnstalleerd.

 14. Is het mogelijk om de werkzaamheden te bekijken wanneer de nieuwe boiler wordt geïnstalleerd?

  Indien er voldoende ruimte in de keuken is om met meerdere personen en materieel te staan, is dat voor ons geen probleem. Wij begrijpen dat u beslist een aantal vragen wilt stellen over de nieuwe boiler of een verzoek heeft met betrekking tot het plaatsen van de boiler zelf.

 15. Is het mogelijk om de boiler te laten onderhouden zodat de boiler minder vaak vervangen hoeft te worden?

  Het is mogelijk om de boiler te laten inspecteren. Echter, dit is niet zozeer van belang als het jaarlijks onderhoud van een cv-ketel. Daar komt veel meer bij kijken. Het is dus maar net de vraag hoe belangrijk u het vindt dat de boiler goed blijft functioneren en of u zich eventueel bij een mankement een aantal dagen zonder boiler kunt veroorloven. Bij bedrijven komt een jaarlijkse inspectie van de boiler vaker voor, maar die zijn doorgaans qua techniek ook niet te vergelijken met de boilers die bij particulieren aanwezig zijn.

 16. Dient de huisbaas de boiler te vervangen?

  In de meeste gevallen draait de huisbaas op voor de kosten van het vervangen van de boiler. Ga niet zomaar zelf aan de slag met het opbellen van loodgietersbedrijven, maar stel de huisbaas op de hoogte zodat deze in de gelegenheid is om een partij te benaderen. Meestal zijn er al samenwerkingsverbanden tussen de huisbaas en klusbedrijven. Uw huisbaas is niet verplicht uw gemaakte kosten te voldoen wanneer er niet vooraf overleg heeft plaatsgevonden over de situatie van de boiler.

 17. Kan er bij het vervangen van de boiler wateroverlast ontstaan?

  Dat het vervangen van een boiler gepaard gaat met de aanwezigheid van water spreekt voor zich. Overlast ontstaat echter pas wanneer er niet voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Meestal is het neerzetten van een teiltje of het tijdelijk afsluiten van de watervoorziening voldoende om te voorkomen dat het water terecht komt op plaatsen waar het niet thuis hoort.

 18. Dien ik zelf de nieuwe boiler aan te schaffen?

  De ervaring leert ons dat het beter is dat u dat niet zelf doet, maar via een gespecialiseerde partij die ook de boiler voor u plaatst. Zo kunt u er vanuit gaan dat er geen boiler wordt aangeschaft die niet geschikt blijkt te zijn om de oude boiler te vervangen. Met het oog op de snelheid waarmee de boiler kan worden vervangen is dit ook van belang. Een loodgieter kan de boiler vaak sneller leveren en aangezien er verstand van zaken is omtrent boiler-eigenschappen worden er bij het vervangen van de boiler geen fouten gemaakt bij de aanschaf.

Een boiler laten vervangen door een gespecialiseerd bedrijf

Bij het vervangen van een boiler is technisch inzicht vereist. Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsvoorschriften waaraan dient te worden voldaan. U begrijpt dan ook dat het voor de meeste particulieren niet mogelijk is om de boiler zelf te vervangen. In dit soort situaties doet u er verstandig aan een professionele partij in te schakelen die de boiler op vakkundige wijze voor u kan vervangen.

Wat kunnen wij voor u betekenen op dit gebied?

Jaarlijks vervangen wij honderden boilers. Als geen ander weten wij wat er bij komt kijken en hoe er op een efficiënte manier gewerkt kan worden. Zo plaatsen wij de boiler doorgaans met 2 personen, omdat een boiler een behoorlijke omvang kan hebben op sommige locaties. Daarnaast werken wij met speciaal materieel zodat de nieuwe boiler op vakkundige wijze kan worden geplaatst.

Waar u zich ook maar bevindt in Nederland, wij staan altijd voor u klaar

Met onze landelijke servicemedewerkers weet u zeker dat er altijd een loodgieter bij u in de buurt is. Indien u op een specifieke datum wilt afspreken, verzoeken wij u om tijdig contact met ons op te nemen zodat er een optimale planning tot stand kan komen.

Wanneer kunnen jullie langskomen voor het vervangen van de boiler?

Allereerst komen wij graag ter plaatse voor het uitvoeren van de inspectie zodat wij niets over het hoofd zijn bij het geven van advies en het uitbrengen van een offerte. Onze specialist kan dan meteen het leidingwerk bekijken en zodoende mankementen vaststellen die eerst opgelost dienen te worden. Wanneer u vandaag belt kunt u binnen 2 werkdagen een afspraak maken met één van onze medewerkers ter plaatse.

Meer dan 15 jaar ervaring bij het vervangen van boilers

Zo weet u zeker dat u de kwaliteit in huis haalt die nodig is voor een kundig advies en een duurzame werking van de boiler. Vooraf worden alle wensen geïnventariseerd en inspecteren wij de locatie waar de nieuwe boiler geplaatst dient te worden. Bij vragen staan wij altijd voor u klaar. De boiler wordt op professionele wijze voor u vervangen en u ontvangt standaard garantie op deze werkzaamheden (voor de garantietermijn: informeert u a.u.b. naar de mogelijkheden).

Het vervangen van een boiler is een investering die zichzelf terugverdiend

Een boiler kan er slechter aan toe zijn dan u denkt. Zeker wanneer u niet zelf de boiler heeft laten installeren ooit weet u niet in welke staat de boiler verkeert. Het binnenwerk van de boiler kan dermate verouderd zijn dat er oxidatie is ontstaan op plekken waar het niet alleen gevaarlijk is, maar ook nog eens tot een ineffciente werking van de boiler zelf leidt.

Een nieuwe boiler plaatsen leidt meestal tot lagere energiekosten en na verloop van tijd leidt dat tot aanzienlijke besparingen ten opzicht van de oude boiler. Reden te meer om de oude boiler eens te laten vervangen. Het plaatsen van een nieuwe boiler is doorgaans ook duurzamer voor het milieu. De oude boiler wordt door ons op verantwoorde wijze afgevoerd zodat er zoveel mogelijk onderdelen kunnen worden gerecycled.

Direct in contact komen met een expert voor het vervangen van de boiler?

Dat kan wanneer u belt naar het onderstaande telefoonnummer. Wij stellen het zeer op prijs als u één of meerdere foto’s kunt maken van de boiler die momenteel bij u is geïnstalleerd. Wanneer u deze foto’s stuurt per e-mail, dan kunnen wij u nog beter van dienst zijn.

Bel: 06-13356173