Een gasdeskundige nodig in geval van nood?

Een gasdeskundige in geval van nood inschakelen?

Wij leggen je graag eerst uit waarom een gasdeskundige in noodgevallen onmisbaar is. Heb jij thuis een gasaansluiting? Welke toestellen heb je die werken op gas? Hoe werkt een gasketel eigenlijk? Heb je al eens stilgestaan bij het mechanisme van een gasketel? De ketel neemt water via de waterleiding en vult de tank hiermee. Eens het water in de tank op temperatuur is, wordt het via de leidingen naar de radiatoren in je woning getransporteerd waardoor deze beginnen op te warmen.

professionele gasstel installatie

Tegelijkertijd wordt er warm water voorzien in alle kranen van je woning. Wanneer het opgewarmde water in de tank vertrekt, wordt er opnieuw koud water aangevoerd en begint de ketel te werken opdat de druk in de tank gelijk zou blijven. Heb je daarnaast ook een gasfornuis? Je fornuis heeft op zich niets te maken met je gasketel. Bij een fornuis wordt het gas rechtstreeks vanuit de gasleiding aangevoerd. Een gasfornuis zou een gaslek kunnen veroorzaken als het een tijdje niet gebruikt is. Als je gasvuur vervangen moet worden, dient er een deskundige langs te komen om je nieuwe fornuis te installeren opdat de veiligheid gegarandeerd wordt.

Bel: 06-13356173

Vaststellen van het probleem met de gasleiding:

Welk probleem doet zich voor? Heb je een gaslek opgemerkt? Je zou geen gasgeur mogen waarnemen en als dit toch het geval is, dan is er wel degelijk iets mis. Je meldt dit probleem best aan een deskundige en vraagt hem om zo snel als mogelijk langs te komen. Je kent ongetwijfeld de scènes uit de films waar een volledige woning ontploft wanneer er iemand een lucifer aansteekt in de buurt van een gaslek. Dit is evenwel science fiction want voor je hele huis de lucht in gaat moet er een enorme hoeveelheid gas aanwezig zijn in je woning welke door inademing alleen al ervoor zou zorgen dat je je bewustzijn zou verliezen of de gaslek aan de aansluiting vuur zou moeten vatten.

Neem nu bijvoorbeeld een aansteker. Waarom ontploft die niet als je hem aansteekt? De gastoevoer bij een aansteker is op dezelfde manier ontworpen als die in je woning. Het gas kan namelijk enkel naar buiten en niet naar binnen. Ingeval van brand kan het gas dus niet terug de leiding in en deze laten exploderen. Als je nadat je dit gelezen hebt, denkt dat je veilig en wel bent, is het toch best het lek zo snel als mogelijk te laten herstellen. Het is aangeraden de hoofdgasleiding dicht te draaien tot er iemand langskomt.

Heb je thuis totaal geen warm water? Controleer dan de waterdruk in de ketel. Als je geen warm water hebt en de waterdruk in de boiler lager is dan normaal, kan het probleem aan de waterleiding te wijten zijn. Het zou kunnen dat de hoofdwaterkraan beschadigd is en de boiler niet voorzien kan worden van water. Het zou kunnen dat je een plas water op de grond opmerkt, afhankelijk van hoe de leidingen in je huis geïnstalleerd werden. Eens het gaslek hersteld is, moet je de ketel resetten. Laat dit doen door een gasdeskundige.

In elk geval is het niet de bedoeling dat je gasproblemen in je woning in je eentje gaat proberen op te lossen, ongeacht of het nu om een gaslek of probleem met de ketel gaat. Enkel een gekwalificeerde professional kan je hierbij helpen. Als je je ketel gaat repareren kan er altijd iets misgaan, zelfs al heb je de instructies aandachtig gelezen en weet je perfect wat je moet doen. Zelfs al blijf je zelf gespaard, kan je wel materiële schade aan je woning berokkenen. Je verzekeraar denkt evenmin schade veroorzaakt door gasproblemen. Dat hou je beter in je achterhoofd voor je jezelf wijsmaakt dat je het zelf wel zal kunnen oplossen. Het enige dat jij kan doen is de hoofdgasleiding sluiten en een professional bellen.

Een gasdeskundige bij noodgevallen:

Heb jij een noodgeval omtrent gas? Je kan uiteraard nooit weten wanneer een noodgeval zich voor zal doen dus je bent best voorbereid. Net zoals je de noodnummers van de politie, brandweer en ziekenhuizen kent, zou je ook het noodnummer van een gasdeskundige moeten kennen. Zorg ervoor dat je dit ergens noteert zodat je direct weet wie je moet bellen ingeval van nood. Hopelijk hoef je het nummer nooit te gebruiken maar als dit toch het geval is, verlies je geen kostbare tijd. Het beste wat je kan doen is het nummer op een post-it noteren en op de koelkast of gasketel plakken.

Voorziet jouw gasleverancier een gasdeskundige bij noodgevallen? Dit moet je zeker eens nagaan. De meeste bedrijven voorzien dit inderdaad, afhankelijk van de streek waar je woont. Als je in een klein dorp woont en je een gasaansluiting hebt dan kan het zijn dat je even moet wachten voor hulp arriveert, wat niet echt aangenaam is. Geregistreerde gasdeskundigen bij noodgevallen zullen een 24/7 assistentie aanbieden. Je kan op hen rekenen want zij helpen je uit de nood bij eender welk gasprobleem of het nu een gaslek of een ketel is die niet meer werkt. Ze zullen je met plezier verderhelpen.

Het zijn tenslotte gekwalificeerde vakmannen die jaren ervaring hebben met dit soort problemen en die potentiële gevaren kunnen inschatten. Van zodra ze bij je thuis aankomen, stellen ze het probleem vast en helpen ze je direct verder. Ze laten je weten welke aanpassingen eventueel vereist zijn. Zo kan het zijn dat je ketel vervangen dient te worden. Afhankelijk van het type ketel dat bij je woning past, denk hierbij bijvoorbeeld aan de capaciteit van de ketel, dient een nieuwe besteld te worden zodat je oude toestel vervangen kan worden. Je probleem zal evenwel niet onmiddellijk opgelost zijn als een deskundige is langsgeweest. Hij zal je natuurlijk wel informeren over het probleem en wat je wel en niet mag doen. Ook zal hij je laten weten hoe snel het probleem definitief opgelost kan worden. Het gaat meestal niet om een klein probleem en kan daarom ook niet onmiddellijk opgelost worden. Het belangrijkste is op dat moment, dat jouw veiligheid en die van je familie in goede handen is, en je jezelf dus geen zorgen hoeft te maken. Gedurende een paar dagen geen gas hebben, kan vervelend zijn, zeker tijdens de wintermaanden. Maar wat kan je anders doen als je ketel stuk is? Het is een goed idee om je een aantal mobiele elektrische verwarmingsinstallaties aan te schaffen, je weet maar nooit.

Als je douchewater elektrisch verwarmd wordt, zal je hier geen problemen ervaren als je ketel stuk gaat. Je zal geen warm water hebben om een bad te nemen of de vaat te doen, maar je hebt zeker en vast wel een waterkoker in huis? Dit is dus zeker niet het einde van de wereld. Je zal jezelf een aantal dagen uit de nood moeten redden tot de deskundige het probleem komt oplossen, hetgeen hij uiteraard zo snel als mogelijk zal doen.

Een gasdeskundige in mijn buurt ingeval van nood:

Heb je ooit al eens gekeken welke gasdeskundigen zich bij je in de buurt bevinden? Ingeval van nood, heb je iemand nodig die je zo snel als mogelijk kan helpen. Maar hoe snel geraakt zo’n deskundige bij je thuis? Afhankelijk van de streek waar je woont, zal je al dan niet vlakbij een gasdeskundige kunnen aantreffen. Als je bijvoorbeeld in het stadscentrum woont, zal je sneller hulp vinden dan wanneer je op het platteland woont. Het beste wat je kan doen is altijd voorbereid zijn. De gegevens van gekwalificeerde gasdeskundigen bij je in de buurt, die je kan contacteren ingeval van nood, kan je opvragen bij je gasleverancier. Als je vindt dat de afstand te groot is, kan je via het internet privé-gasdeskundigen vinden die kunnen langskomen ingeval van nood. Dankzij google maps kan je opzoeken waar de dichtstbijzijnde deskundige zich bevindt. Je moet wel in je achterhoofd houden dat het zou kunnen dat de deskundige op dat moment niet beschikbaar is omdat hij met vakantie is of al opgeroepen werd voor een ander noodgeval. Dan bel je best de op één na dichtstbijzijnde gasdeskundige. Het is voor hem ook makkelijker als hij niet te ver hoeft te rijden. Zo zal je probleem sneller opgelost worden. En des te sneller opgelost, des te sneller heb je een zorg minder. Dus waarom nog kostbare tijd verspillen op het moment dat het noodgeval zich voordoet, als je je op voorhand had kunnen voorbereiden. Elke geregistreerde gasdeskundige zal bij zijn gegevens melding maken van welke services hij aanbiedt en hoe hij je praktisch verder kan helpen. Voor elk specifiek probleem bestaat er een gespecialiseerde deskundige maar de basistechniek van een ketel en een verwarmingssysteem is dezelfde. Maak bijvoorbeeld de vergelijking met als je een beetje ziek bent, dan ga je ook eerst naar een huisdokter die een diagnose zal stellen en je door zal verwijzen naar een specialist die je probleem grondiger zal bekijken. Met gasdeskundigen is dit net hetzelfde. Niet elke loodgieter is gespecialiseerd in elk probleem maar hij kan je sowieso uit de nood helpen. Het kan niet zijn dat je niemand vindt om je uit de nood te helpen. Normaal gezien zou het maximaal twee uur mogen duren voor er een loodgieter bij je langs komt. Hij zal je vragen welk probleem zich voordoet en je adviseren wat je wel en niet mag doen tot hij arriveert en het probleem grondiger kan bekijken.

Gasdeskundige-ingenieur:

Wat doet een gasdeskundige-ingenieur? Heb je al eens stilgestaan bij hoe ingewikkeld een gasinstallatie in elkaar zit? Of zelfs gewoon de ketel? Een gasketel werkt door de drie hoofdvoorzieningen in je woning te gebruiken, namelijk water dat verwarmd wordt, gas om het water te verwarmen en elektriciteit (slechts een klein aandeel wordt gebruikt voor het opladen en de veiligheid). Een gasdeskundige moet een goede kennis hebben van alledrie en vooral van hoe gas gebruikt wordt om het water op te warmen. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, niet? Inderdaad, omdat je niet thuis bent in deze materie. Een gasdeskundige daarentegen heeft er jaren voor gestudeerd en heeft heel wat ervaring opgedaan zodat als er zich een noodgeval zou voordoen, hij in staat is je te helpen. Maar wat is nu net het verschil tussen een gewone gasdeskundige en een ingenieur? Een ingenieur is gespecialiseerd in een specifiek probleem, waarvoor hij uiteraard de juiste man op de juiste plaats is.

Maar als je een ingenieur contacteert, is het nog niet zeker dat deze je effectief uit de nood kan helpen. Er zijn gevallen waarbij het probleem met je ketel gerelateerd is aan het elektriciteitscircuit van je woning. Als de ingenieur zo’n probleem vaststelt, zal hij een gekwalificeerd elektricien aanstellen om de elektrische aansluiting van de ketel te controleren. Een elektricien of elektriciteitsingenieur zal meer geschikt zijn om dit probleem op te lossen maar dan ben je op z’n minst op weg naar een oplossing voor het probleem.

Als het probleem niet elektriciteitsgerelateerd is, maar het aan de ketel zelf ligt, moet hij enkele zaken controleren zoals bijvoorbeeld de waterdruk. Tijdens de controle zal hij het deksel moeten openen zodat hij de ketel aan de binnenkant kan bekijken. Als hij het probleem gevonden heeft, laat hij je dit weten en zal hij de mogelijke oplossingen samen met jou overlopen. Als de ketel in goede staat verkeert, zal hij in eerste instantie opteren voor een reparatie. Soms zijn het slechts kleine onderdelen van de ketel die stuk zijn gegaan en waarvoor de ingenieur altijd vervangstukken bij zich heeft zodat ze onmiddellijk vervangen kunnen worden. Als het probleem opgelost kan worden maar zich opnieuw kan voordoen, zal hij je de details van het probleem uitleggen en de keuze aan jou laten. In elk geval kan je een tijdje verder.

Als je een probleem ondervindt met de waterdruk in de ketel, is er iets mis met de watertoevoer. De ingenieur zal je dan doorverwijzen naar een gewone loodgieter die je waterleidingen kan nakijken. Als deze hersteld zijn, zal hij nagaan of er voldoende water naar de ketel aangevoerd wordt en zal hij een test uitvoeren om te kijken of alles naar behoren werkt. Je moet dan wel thuis zijn omdat hij je zal vragen waar alle radiatoren zich bevinden omdat hij deze dient uit te schakelen. Eens de hoofdwaterleiding terug open staat en de boiler normaal lijkt te werken, zal hij de radiatoren ontluchten. De lucht in de leidingen die naar de radiatoren lopen, moet er uit zodat ze optimaal kunnen functioneren. Van zodra de radiatoren en het warm water getest zijn en alles werkt naar behoren, is het waterdrukprobleem in de ketel opgelost.

Heb je een gaslek opgemerkt en wens je zo snel als mogelijk de hulp van een ingenieur in te roepen? Een gaslek is enorm gevaarlijk voor jou en de andere inwoners van je huis, je negeert dit best niet. Je hebt onmiddellijk hulp nodig. Denk eerst aan je eigen veiligheid voor je je telefoon neemt om een deskundige te bellen. Draai de hoofdgasleiding dicht en open de ramen zodat het vrijgekomen gas naar buiten kan en niet ingeademd wordt door jou of de andere bewoners. Leg aan de deskundige uit wat het probleem is en welke voorzorgen je hebt genomen. Als hij bij je aankomt zal hij de hoofdgasleiding opnieuw moeten opendraaien zodat hij het probleem verder kan onderzoeken en oplossen.

Gasdeskundige met veiligheidscertificaat:

Jouw veiligheid gaat boven alles dus als je een probleem hebt met gas, moet je een professional inroepen om het op te lossen. Je kan het niet zelf gaan proberen of een niet gekwalificeerd persoon de klus laten klaren. Als er een probleem is met gas dan is dit in het ergste geval een gaslek. Dus stel jezelf de vraag, als de loodgieter komt, zal hij het probleem oplossen zodat ik opnieuw veilig ben of bestaat de mogelijkheid dat deze persoon zonder kennis van zaken handelt en uiteindelijk mijn leven in gevaar brengt? Dit hangt uiteraard samen met de ernst van het probleem.

Eigenlijk zou je jezelf zoveel zorgen niet hoeven te maken. Elke gekwalificeerde gasdeskundige die je uit de nood komt helpen, moet een veiligheidscertificaat bij zich hebben. Dit certificaat vormt een bewijs dat de persoon gekwalificeerd is om gasherstellingen uit te voeren, gasinstallaties repareren en gaslekken op te lossen, zodat de situatie opnieuw veilig is voor iedere bewoner in het huis. Een gasdeskundige moet zijn veiligheidscertificaat ten alle tijde bij zich hebben.

Er zijn speciale procedures die gevolgd moeten worden bij de controle op de aanwezigheid van een gaslek. Eens het lek werd vastgesteld, volgt er een speciale procedure om het lek te herstellen. Zij weten als geen ander wanneer het veilig is om de gasleiding open te zetten of wanneer ze dient dichtgedraaid te worden. Eens de klus geklaard is, zullen er nog enkele tests uitgevoerd worden om te kijken of het lek inderdaad verdwenen is.

Hetzelfde geldt voor de ketel. Deze dient door de deskundige volledig gecontroleerd te worden. De elektriciteitsaansluiting moet gecontroleerd worden om te vermijden dat er brand kan ontstaan in de woning. De wateraansluiting moet gecontroleerd worden op een mogelijke lek, want dit zou serieuze problemen kunnen veroorzaken. Het belangrijkste dat nagekeken dient te worden is de gasaansluiting. Eens de herstelling is uitgevoerd, zal de deskundige nogmaals testen of het gaslek verdwenen is met behulp van een speciaal instrument dat gas kan detecteren. Dus als de deskundige zijn spullen pakt en je vertelt dat alles in orde is, ben je zeker dat er geen gaslek meer is en kan je op je beide oren slapen.

Vond je dit artikel interessant? Was het nuttig zodat als er zich een noodgeval voordoet, je weet wat te doen en wat je kan verwachten? Als je verdere vragen hebt betreffende gasdeskundigen, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je met plezier verder!

Bel: 06-13356173