Riool installatie: een perfecte riolering aanleggen!

Riool installatie specialist: alles dat je wilt weten over de installatie van je riolering

Riool installatie, heb je er ooit al bij stilgestaan hoe belangrijk de riolering is? Wat de rol is van de plaatsingsdiensten? Heb je er ooit bij stilgestaan wat er zou kunnen gebeuren als al het water dat in een woning wordt gebruikt het niet wegkan? Dit zijn slechts enkele vragen die je jezelf kan stellen over de riolering.

riool laten installeren

Een riolering is een systeem dat al sinds de oudheid bestaat en dat er voor zorgt dat het gebruikte water je woning kan verlaten. Om veiligheidsredenen bevinden de leidingen zich meestal ondergronds. Wat is het hele doel hiervan? Als vuil water steeds opnieuw zou worden gebruikt om dingen te wassen, ontstaan er gevaarlijke bacteriën. Ze kunnen de menselijke gezondheid schaden en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Dit is sinds vele jaren algemeen geweten en dus beseffen we heel goed hoe belangrijk het is om een goed rioleringssysteem te hebben.

Bel: 06-13356173

Heb je ooit een huis of een gebouw gezien zonder watervoorziening? Als een gebouw een watervoorziening heeft, dan moet het ook een riolering hebben. Natuurlijk is het rioleringssysteem niet overal hetzelfde. Het zal anders zijn bij alleenstaande huizen, halfopenbebouwing, en appartementsgebouwen. In een appartementsgebouw zijn bijvoorbeeld alle appartementen verbonden met een grotere rioleringsbuis die van de top van het gebouw tot in de grond loopt. Zodra het afvalwater het appartement verlaat, belandt het slechts in één enkele rioleringsbuis die naar de grond afloopt. Op deze manier wordt er ruimte bespaard want er loopt slechts één centrale leiding door de muren. In een appartementsgebouw komen verstoppingsproblemen niet vaak voor, omdat de leidingen die gebruikt worden meestal veel breder zijn dan die van een alleenstaande woning.

Van zodra het afvalwater je woning verlaat, belandt het in het centrale rioleringssysteem van de stad. In het rioleringssysteem van de stad komt al het afvalwater van elk gebouw samen en neemt het mee naar specifieke plaatsen. Op die plaatsen gebeurt er wat men heet een “biologische reiniging” van afvalwater. Die biologische reiniging van afvalwater is een proces waarbij al het water dat door de riolering stroomt, wordt gefilterd en alle schadelijke bacteriën worden gedood. En dit op een biologische manier, milieuvriendelijk en zonder gevaar voor ernstige ziekten voor mens en dier in de omgeving. Maar wat is nu de echte reden voor die biologische reiniging? Stel je voor dat al het afvalwater uit de hele stad op één plek wordt verzameld. Elke dag zal het niveau stijgen en stijgen en zullen er meer en meer bacteriën groeien. De eerste slachtoffers zullen de dieren in de omgeving zijn. Zelfs als de verzamelplaats ver weg gelegen is van de stad, zullen veel mensen ernstige ziektes krijgen van via de vogels die ze zullen overdragen naar de mens.

Het maakt niet uit of je een individuele septische put hebt of dat uw afvalwater verbonden is met de riolering van de stad, bij de bouw van een nieuwe woning moet er een afvoer van afvalwater voorzien worden. Die installatie kan je niet zelf plaatsen. In de meeste gevallen moet er een paar meter diep in de grond worden gegraven. Voor deze klus moeten speciale machines worden gebruikt. De leidingen moeten ook een speciale hoek hebben zodat het afvalwater naar beneden zal lopen en niet in de leidingen blijft zitten of opnieuw naar boven zal komen.

Na vele jaren van onderzoek, met verschillende toepassingen die zijn getest en verschillende materialen die werden gebruikt, zijn installatiediensten op een niveau gekomen, waar ze in staat zijn om de beste oplossing te vinden voor het afvoeren van je afvalwater. Het afvalwater van iedere woning, gaat het eerst naar een septische put. De septische put verzamelt al het slib op de bodem, wat er ook in je afvalwater zal zitten, enkel het water zal in de riolen van de stad belanden. Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als er geen septische putten bestonden. Al het slib in het water van gebruikt douchewater en voedselresten zou door de riolen worden verzameld en problemen kunnen veroorzaken waardoor de waterstroom geblokkeerd wordt. Als dit zou gebeuren, zou dat een zeer ernstig probleem zijn om te laten repareren en vooral als het zich voordoet in de riolering van een grote stad. Ook regenwater belandt in de riolering. Wat zou er gebeuren als de riolering met slib wordt gevuld en het meer regent dan normaal? Het zou een verstopping veroorzaken waardoor de riolering in dat gebied zou overlopen. In het ergste geval kan de weg vernietigd worden als die wordt opgeheven door de druk die van onder de grond komt.

Gezondheid en veiligheid met betrekking tot afvalwaterproblemen:

Vanaf het moment dat je een klein kind was, werd je geleerd om je handen altijd te wassen nadat je naar het toilet geweest was of voordat je iets gaat eten. Dit is om schadelijke bacteriën en kleine parasieten, die niet zichtbaar zijn voor jou maar er wel zijn, te elimineren. Ze zitten verzameld in de meeste delen van je woning en vooral in het toilet, maar ook op je lichaam en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kan koorts, buikpijn of diarree krijgen, wat nog simpel op te lossen valt. Maar in ergere gevallen kan je salmonella of andere infecties krijgen die worden veroorzaakt door parasieten in de darmen en die veel ernstigere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de afvoer van afvalwater in uw huis en in de stad zo belangrijk is. Als dat niet zou gebeuren, zouden mensen één voor één ziek worden en zou er een epidemie ontstaan.

Soms hoef je zelfs niet rechtstreeks in contact te zijn gekomen met de bron van de infectie. Plagen thuis, zoals ratten en kakkerlakken, kunnen een indirecte infectie veroorzaken. Kakkerlakken kunnen via de riolering uw huis binnenkomen. Veel mensen zijn bang voor kakkerlakken en terecht. Niet terecht omwille van hoe zij er uit zien, of dat ze hen zullen aanvallen en gaan opeten, maar voor wat ze met zich meedragen. Ze komen uit de roilering in je woning gekropen, dus ze dragen een grote hoeveelheid schadelijke bacteriën en parasieten met zich mee. Als je thuis inderdaad met een plaag zit, kan je beter de ongediertebestrijding bellen. Zij zullen in staat zijn om het probleem te identificeren, of je nu wel of niet moet bellen naar de rioleringsdiensten om het probleem op te lossen dat je ondervindt. Bijvoorbeeld, er is iets mis met de afvoerleidingen buitenshuis en je had hier totaal geen idee van. Het ongedierte kan daar vandaan komen en zo je woning binnenkomen.

Een verstopte afvoerleiding aan je woning kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Als je met een lekkende afvoerleiding zit, moet er een rioolinstallatiedienst langskomen. Probeer het niet zelf te repareren, want dat gaat je toch niet lukken. Hoe kom je erachter of er iets mis is met je afvoerleidingen? Wel, je ziet misschien dat er zich buiten een plas vormt of dat er een stuk van je tuin doordrenkt is terwijl het een zonninge dag is. Dat is absoluut een teken van een lekkende afvoerbuis en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Je denkt bij jezelf hoe is het in godsnaam mogelijk dat daar een lek is onstaan? Om het antwoord op de vraag te achterhalen, moet je even stilstaan bij de leiding en de afvalwaterstroom. Wat zie je als het water door de riolering stroomt? Er zijn trillingen waar te nemen van de wasmachine, de vaatwasser en de afvalverwerker in de keuken. Je kunt de druk zien van het water in het toilet, elke keer je doorspoelt. En je herinnert je ook nog die paar keer dat je de afvoer in je woning verstopt had. Al die zaken kunnen de afvoerpijp doen ontwrichten, waardoor die begint te lekken. Dit is een visuele identificatie van het probleem dat je ondervindt. Dus je hebt in je tuin ontdekt dat je een lek hebt. Zou je je kinderen of je hond daar nog laten spelen en het probleem gewoon verder negeren of zou je het meteen te laten herstellen omdat je weet hoe gevaarlijk het voor hun gezondheid kan zijn?

Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat er gas uit de riolering komt. Het is meestal te merken tijdens warme zomerdagen. Als je een vreselijke stank opmerkt, duidt dit op een probleem met je septische put. De septische put is dan bijna vol en moet worden leeggepompt. Je kan dit in je woning ervaren doordat het water in de afvoer trager doorloopt. Ook het inademen van het rioolgas is gevaarlijk voor je gezondheid. Natuurlijk ruikt het rioolgas zo vreselijk dat het moeilijk is om het te negeren. Het bevat grote hoeveelheden ammoniak die duizeligheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Ammoniak en ander gas dat uit de riolering komt, zijn zeer ontvlambaar. Dit moet je in gedachten houden als je rioolgas opmerkt. Hoe wordt dit precies veroorzaakt door de septische put? Het slib laat geen water meer door de septische put gaan. Als je dit blijft negeren, zal het water niet meer door de afvoer geraken, met als gevolg dat het water in je woning naar boven opborrelt. Je wil toch niet dat dit gebeurt? Immers, dit is het hele punt van het rioleringssysteem in een woning. Om je woning schoon en veilig te houden voor jou en je gezin.

De diensten die bedrijven aanbieden:

Waar kijk je naar als je op zoek gaat naar een vakman? Is de afvoer in je woning nog recent? Ben je je woning volledig aan het renoveren en dacht je dat je ook alle afvoerbuizen moest vervangen? Of heb je een lek opgemerkt en wil je dat het probleem wordt opgelost? In ieder geval moet je een vakman inhuren. Gewoonlijk zijn rioleringsinstallatiebedrijven minder talrijk dan loodgietersbedrijven, dus is het moeilijker om er een te vinden die beschikbaar is om de klus op het door jou gewenste moment uit te voeren. Afhankelijk van de hoogdringendheid van het probleem dat zich stelt, zal je even geduld moeten uitoefenen. Bedenk eens hoeveel werk het is om de oude leidingen te vervangen door de nieuwe. Allereerst moeten ze worden gelokaliseerd. Een afvoerbuis is niet zichtbaar. Ze liggen diep onder de grond, waarbij elk aansluitend onderdeel dieper en dieper ligt, zodat het water vanzelf kan afvloeien. Op elk huisplan staan alle rioleringsbuizen vermeld. Zelfs als ze niet op het plan zijn aangeduid, omdat het een oud huis is met een individuele septische put, hebben rioleringsinstallatiemaatschappijen speciaal gereedschap om de exacte locatie en diepte van de leidingen te bepalen. Als de leidingen gevonden zijn, kunnen ze aan de werken beginnen. De oude leidingen moeten worden uitgegraven en verwijderd. Stel je voor als je thuis een kelder hebt, dan ligt deze ongeveer zeven meter onder de oppervlakte. Dat betekent dat de leidingen minstens acht meter onder de grond liggen. Dacht je nu echt dat je daar zonder graafmachine aan zou geraken?

Zelfs wanneer je een volledig nieuw rioleringssysteem laat aanleggen. Je bouwt een nieuw huis, dan je zal een afvoersysteem nodig hebben. De afvoerleidingen moeten in de fundering van het huis voorzien worden. Dus wanneer plaats je nu best de afvoerleidingen? De beste optie is inderdaad als de funderingen van je huis geplaatst wordt. Op deze manier vermijd je dat je de pas gelegde beton opnieuw moet gaan openbreken om de afvoerbuizen aan te leggen. Anders zou het dubbel werk zijn en daarenboven zal het veel moeilijker zal zijn om ze aan te leggen nadat de funderingen al gelegd zijn. Klinkt logisch toch, niet?

Of heb je een probleem in je leidingen opgemerkt dat mogelijk een lek is? Een lekkende afvoerleiding mag je niet negeren. Het kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor jou en de mensen in je omgeving. Afhankelijk van hoe diep de buis in de grond zit, kan deze zichtbaar zijn of niet. In elk geval moet een lek zo snel mogelijk worden opgelost. De installateur van rioleringsinstallaties zal in staat zijn om de exacte locatie van het lek te bepalen. Als het lek gelokaliseerd is, worden de lekkende onderdelen vervangen of vastgeschroefd. Je denkt misschien dat de hoofdafvoerleiding eruit ziet zoals elke andere afvoerleiding. Ze hebben inderdaad hetzelfde doel, maar ze zijn niet hetzelfde. Om te beginnen, zijn rioleringsbuizen niet makkelijk te bevestigen of vervangen. Ze zijn meestal veel groter en meer gestabiliseerd dan normale afvoerleidingen. Daarom zouden ze in principe minder kans moeten geven op toekomstige problemen. Als de grond boven de leidingen bijvoorbeeld niet goed wordt aangedrukt, zal deze bij regenval doordrenkt raken en door de druk die hierdoor wordt uitgeoefend, kan de leiding ontwricht worden. Een rioolinstallatiemaatschappij kan je rioolbuizen op de best mogelijke manier onderzoeken en plaatsen.

Waarin een normale afvoerpijp ook nog van een rioolbuis kan verschillen, is hoe deze is geïsoleerd. Bij het aansluiten van twee leidingen op elkaar in bijvoorbeeld de badkamer of in de keuken, moet je een speciale ring rond de aansluiting schroeven en teflonband ertussen plakken. Bij de hoofdafvoerleiding moet enkel de ene buis in de andere geschroefd worden. De aansluiting is hier veel makkelijker uit te voeren dan bij normale afvoerbuizen maar ze zijn veel moeilijker om te hanteren. Ze kunnen echter niet zonder meer zo geplaatst worden. Er moet een goede isolatie tussen de leidingen geplaatst worden. Als de isolatie verkeerd of helemaal niet wordt bevestigd, kan er afvalwater uit de leidingen lekken.

Om mogelijke lekken in de toekomst te voorkomen, moet er een specifieke hoeveelheid siliconen worden aangebracht op de aansluiting van de leidingen. Siliconen is een soort vloeistof die, eenmaal ze in contact komt met lucht, verhardt en de verbonden delen aan elkaar plakt. Het is elastisch en waterdicht. Soms kan je last krijgen van een lek omdat oude siliconen die niet correct zijn aangebracht en na een tijdje loskomen waardoor er een lek is ontstaan. Een sanitair installatiebedrijf zal de oude siliconen kunnen verwijderen en nieuwe aanbrengen. Zodra dit is uitgevoerd, zou het lek opgelost moeten zijn. Ze zullen een test uitvoeren voor het geval ze de siliconen niet goed hebben aangebracht of ze ergens een stukje vergeten zijn.

Noodgevallen:

Denk je dat een probleem met je rioleringsbuizen onmiddellijk moet worden gemeld? Je moet het probleem inderdaad direct melden. Je gezondheid en veiligheid hangt hier van af en niet alleen de jouwe maar die van de mensen om je heen. En dan bedoelen we niet enkel je medebewoners maar ook bijvoorbeeld die van je buren aangezien het afvalwater van jouw woning naar zijn tuin gaat of die van wilde dieren die in contact kunnen komen met het afvalwater. In zo’n geval heb je direct professionele hulp nodig. Je gebruikt best voorlopig even geen water. Als je rioolgas in je woning ruikt, open dan meteen je ramen zodat er frisse lucht in je woning binnenkan en het gevaarlijke gas naar buiten kan. Het gas dat uit het riool komt, kan gevaarlijk zijn als je het inademt en is ook zeer ontvlambaar. Veel kinderen deden de truk om met een aansteker je scheet in brand te steken. Het vlammetje van de aansteker werd dan plots een gigantische steekvlam door het gas dat uit je darmen komt. Bedenk je nu even het gas dat ontstaat door menselijke ontlasting die jarenlang verzameld werd op één plek. Je wilt dit dus niet thuis proberen want het zal niet goed eindigen.

Als je het probleem eenmaal hebt gemeld aan de rioleringsinstallatiedienst, zullen ze afhankelijk van de hoogdringendheid van je probleem zo snel mogelijk bij je langskomen. Het eerste dat ze doen, is de leidingen en de septische put leegmaken. Zo kunnen ze het probleem vaststellen en kijken of er eventueel nog een andere oorzaak zou kunnen zijn. Zij zullen in staat zijn om het probleem voor je op te lossen en de situatie opnieuw veilig voor je te maken. Ze geven ook tips over hoe je de afvoerbuizen schoon kan houden en hoe vaak je je septische put moet laten leegmaken om een verstopping of de terugvloei van water te vermijden. Wat je moet weten, is dat je niet de eerste bent die een probleem heeft met de rioolinstallatie en ook niet de laatste zal zijn. De rioleringsinstallatiediensten zijn experts op dit vlak dus uw afvoersysteem is in goede handen.

Heeft dit artikel je meer informatie gegeven over in welke gevallen je je tot de rioolinstallatiediensten dient te wenden en hoe zij je verder kunnen helpen? Als je nog vragen hebt over de rioleringsinstallatiediensten, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

Bel: 06-13356173