Riool lek? Schakel een specialist in!

Een riool lek: voor het achterhalen van de oorzaak en de oplossing kunt bij ons terecht

Een lekkende rioolbuis:

Heb je een riool lek? Een lek in je roilering kan een zeer ernstig probleem vormen, zowel op financieel als op gezondheidsgebied. Meestal merk je dat er iets mis is als je een verschrikkelijke stank kan opmerken. De geur erken je direct en je zal direct weten dat hij van je riolering komt. De geur is te vergelijken met die van een ontbindend kadaver. De geur zal je dus niet ontgaan. Wat moet je in dit geval doen? Probeer het zo snel als mogelijk opgelost te krijgen.

riool is lek

Bel: 06-13356173

Hoe een riool lek ontdekken:

De meest gebruikelijke manier een lek te ontdekken, is door de geur. Het zou kunnen dat de geur wat minder is als het bijvoorbeeld heel erg koud weer is en de geur niet zo heftig is als tijdens de zomer. Natuurlijk kan de geur ook afkomstig zijn van de riolen van je buren, die geur komt dan tot bij jou door de wind waardoor het lijkt alsof het je eigen riool is.

Riool lek opmerken aan de grond:

Een andere manier om een riool lek te ontdekken, is door op te merken dat de grond helemaal nat is op een bepaalde plek. Je zult merken dat één bepaalde plaats nat is of zelfs doorweekt. Het kan een plas afvalwater zijn, dus zorg ervoor dat je er niet in stapt. Afhankelijk van hoeveel water je hebt gebruikt, het type ondergrond dat je in je tuin hebt en hoe diep de leidingen in de grond zitten, zal de plaats waar de lek zich bevindt, moerassig of gewoon nat worden. Probeer deze plaats zoveel als mogelijk te vermijden.

Kan een riool lek je ziek maken?

Denk je dat een riool lek enkel voor een verschrikkelijke stank zorgt? Dan heb je het zwaar mis. Er bestaat een grote kans dat je rechtstreeks in contact komt met het afvalwater. Het afvalwater zit vol met ziektekiemen en bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je diarree, koorts, sterke hoofdpijn of parasieten in je darmen krijgt. De gevolgen kunnen zijn dat je een paar dagen ziek bent tot een chronische ziekte, of zelf de dood.

De kenmerken van een gaslek in je riolering:

Een ander groot probleem dat je bij een lek in de riolering zal ondervinden, is het gas dat vrijkomt. Voor sommige mensen is deze geur zo erg dat ze gaan overgeven, maar het grootste probleem met het gas zijn de chemicaliën die erin zitten. Afgezien van het feit dat het gas ontvlambaar is, kan het als er een grote hoeveelheid wordt ingeademd, aanleiding geven tot duizeligheid, hevige hoofdpijn en in sommige gevallen kan je zelfs je bewustzijn verliezen. Wat moet je doen terwijl je op de rioolinstallatiemaatschappij wacht? Je opent best de ramen in je huis, zodat er frisse lucht binnen kan komen.

De gevaren van een probleem met de riolering:

Wie is degene die gevaar loopt bij een gaslek? Alleen jij en je medebewoners en je buren? Het afvalwater dat uit een riool lek komt, kan gevaarlijk zijn voor iedereen die ermee in contact kan komen. Naast jijzelf en je medebewonders, zijn het je buren die het meest gevaar lopen. Maar wat we vaak vergeten en wat hier écht serieuze problemen kan veroorzaken, zijn dieren. Dieren kunnen rechtstreeks in contact komen met het lek, en zo besmet raken. Het geïnfecteerde dier kan de infectie veel makkelijker verspreiden naar mensen, omdat het heel moeilijk vast te stellen is of een dier geïnfecteerd is en een dier zoals bijvoorbeeld een vogel, zich over een groter gebied kan verspreiden. Hetzelfde geldt voor de muggen en vliegen. Ze leven misschien niet zo lang, maar komen voor in grote getalen en vermenigvuldigen zich heel snel hetgeen heel makkelijk voor een verspreiding van een ernstige infectie onder mensen in dat gebied kan zorgen.

Een riool lek melden:

Voor je eigen veiligheid, kan je een lek best zo snel mogelijk melden. Wanneer je een lek meldt, moet je ook even alle andere zaken die mis zijn met de riolering melden. Je moet zoveel mogelijk details meedelen, zodat de installateur in staat zal zijn om zich een beeld van het probleem te schetsen en je zo optimaal kan helpen.

De lekkende leiding dichten:

Afhankelijk van waar het lek zich situeert in de leidingen, zal er een andere methode moeten toegepast worden om het te dichten. Het kan zijn dat het lek zich situeert in de fundering, in de tuin of in de kelder. Meestal is het geen goed idee om het zelf proberen op te lossen. Laat het over aan een vakman die over het juiste gereedschap beschikt om de klus te klaren.

Een lek in de leiding in je kelder:

Het lek in het riool in de kelder is het makkelijkst te repareren. Het kan heel gemakkelijk worden vastgesteld, omdat de leidingen in de kelder meestal bovengronds zijn en dus makkelijk bereikbaar. Het gas en de stank zullen niet zo sterk zijn als wanneer het lek zich buitenshuis bevindt omdat er in de leidingen in de kelder niets achterblijft. In ieder geval kan je het probleem niet negeren en moet je het om gezondheidsredenen meteen laten repareren.

Lekdichte rioolsystemen:

Zijn de leidingen in uw riolering te smal? Als je vroeger besloot om voor goedkopere rioolbuizen te opteren die veel smaller en veel goedkoper waren, heb je waarschijnlijk niet gedacht aan de problemen die deze kunnen veroorzaken. Smallere leidingen raken vaker verstopt, met als gevolg dat je meer druk moet uitoefenen om ze te ontstoppen. Als je dit een aantal keer moet toepassen, zullen de pijpen uiteindelijk losgeraken en zal er een lek ontstaan. Dus uiteindelijk zal je meer tijd en geld kwijtspelen aan de reparatie dan wanneer je vanaf het begin grotere buizen had laten installeren.

Een lek in de rioolontluchting op je dak:

De rioolontluchting kan na verloop van tijd beschadigd worden en kan een lek onder je dak veroorzaken. Als je het probleem niet vanaf het begin opmerkt, kan dit aanleiding geven tot problemen met het dak van je huis, en kunnen de kosten serieus oplopen. Wat je kan doen, is het uiteinde van de rioolontluchting vervangen, want dit is beschadigd en veroorzaakt het lek. Een andere oplossing, waarbij je niets hoeft te verwijderen, is dat je, eenmaal je de leiding goed hebt schoongemaakt, silicone aanbrengt aan het gebied dat beschadigd is.

Terugvloei van afvalwater uit de riolering:

Heb je gemerkt dat er water terugvloeit uit de riolering? Dit betekent dat je een probleem hebt met je septische put. Na verloop van tijd gaat het slib uit het afvalwater dat door de leidingen naar de riolering gaat door een septische put. Hier wordt al het slib verzameld. Wat je moet doen is een vakman inschakelen om de septische put voor je leeg te laten pompen. Als je de put nog maar recentelijk hebt laten leegpompen en je nog steeds problemen ondervindt met terugvloeiend water in je woning, moet een vakman je afvoersysteem nakijken.

Rioolgaslek uit het toilet:

Als je een rioolgaslek opmerkt bij je toilet, zou het kunnen dat de leiding achteraan je toilet los is geraakt. Gezien de waterdruk die op deze leiding wordt uitgeoefend, los je dit probleem best zo snel als mogelijk op om verdere problemen te vermijden. Je kan de leiding die aangesloten is op de centrale afvoerleiding losdraaien om te kijken wat het probleem veroorzaakt. Het zou goed kunnen dat de leiding gewoon een beetje los zat. Je brengt best een beetje Teflon-tape aan op de aansluiting en draait de leiding daarna weer vast.

Rooktest voor problemen met de riolering:

Hoe detecteer je één of meerdere lekkages van rioolgas in je woning? Welnu, je kan de vreselijke geur uit de riolen sowieso ruiken, maar enkel op basis van de geur zal het moeilijk zijn om de exacte plaats van het lek te bepalen. Hoe dan wel? Het is heel eenvoudig, maar het is niet iets dat je zelf zou moeten proberen. Professionals gebruiken rook om een lek in de leidingen te detecteren. Hoe werkt het precies? Ze gooien een item door de ventilatieopening van de riolering op het dak dat een rookgordijn veroorzaakt. Ze stoppen de gaten in de riolering, zodat de rook geen andere weg op kan, buiten dan naar boven richting de ventilatieopening en natuurlijk via de gaten die verantwoordelijk zijn voor het gaslek. Slim, toch?

Riool lekverf:

Een andere manier om het riool lek te lokaliseren is met behulp van verf. De kleurstof is een chemische stof die met behulp van het water in de leidingen de riolering verlaat en de kleur ervan verandert. Met behulp van de kleurstof kan je de weg van het afvalwater volgen door de kleur aan de binnenkant van de leidingen te checken. Als er een lek in de leidingen zit, kan je ze op deze manier makkelijk lokaliseren en bepalen hoe groot de schade is.

Riool lekdetectieapparatuur:

Heb je enig idee hoeveel apparatuur wordt gebruikt om een riool lek vast te stellen? Stel je voor dat je geen idee hebt van waar de rioolbuizen zich bevinden en dat je geen tijd hebt om de plannen van het gebouw te zoeken. De installateurs hebben een hulpmiddel dat de plaats en diepte van de leiding bepaalt. Als je niet weet waar de leiding ligt, hoe kan je dan beginnen graven? Zelfs als je per ongeluk op de leidingen zou botsen, kan je ze stukmaken omdat je niet verwacht had dat ze daar zouden liggen.
Nog iets anders dat wordt gebruikt, is een kabel met een camera. Soms moeten de installateurs in de leidingen kijken om mogelijke lekken en verzameld slib te detecteren. Bestaat hier een betere manier voor dan met een camera?

Een loodgieter om het probleem in de riolering op te lossen:

Afhankelijk van waar je riolering lekt, kan je overwegen om een loodgieter in te schakelen. Als het een riool lek is in je woning of op een plaats die niet te diep onder de grond ligt, zal een loodgieter je het snelst een oplossing kunnen bieden. Zoals reeds aangehaald, zal een normale loodgieter je bij een lek in de riolering slechts in beperkte mate uit de nood kunnen helpen. Weet je zeker dat je geen andere problemen hebt in je rioleringssysteem, zodat het probleem inderdaad simpelweg door een loodgieter kan worden gerepareerd?

Controle op lekken in de riolering:

Als je gloednieuwe rioolbuizen geïnstalleerd zijn of een lek net is opgelost, moeten deze worden gecontroleerd. De installateur moet ervoor zorgen dat je rioleringssysteem naar behoren werkt. De beste manier om te controleren op mogelijke lekken is door een rooktest uit te voeren. Ze zullen de leidingen vullen met rook, zodat ze kunnen zien of er lekken in de riolering zitten of er ergens een plaats is waar de leiding niet goed geïsoleerd is. Waardoor in de toekomst serieuze problemen kunnen ontstaan. Daarom moeten de leidingen na de plaatsing of een herstelling steeds dubbel gecontroleerd worden op lekken.

Riool lek in je voortuin:

Heb je een riool lek opgemerkt in je voortuin? Het zal niet enkel voor jou van belang zijn maar voor iedereen in je omgeving. De beschadigde buis kan zich bevinden in het gebied waar de hoofdriolering zich bevindt. De enige die je hierbij kan helpen is een rioleringsbedrijf. Door de voortuin van je huis loopt het laatste deel van de afvoerleidingen voordat ze aangesloten zitten aan de riolen van de stad. Zodra het probleem door een professional wordt vastgesteld, weet je waar je aan toe bent. De installateurs zullen er hun handen vol mee hebben. Er kunnen zich echter enkele gevallen voordoen waarbij je een riool lek in de voortuin opmerkt, waarvan de kosten niet ten laste van jou zullen vallen omdat het echte probleem zit in de riolering van de stad situeert. Dan ben je een geluksvogel, nietwaar?

Riool lek in de fundering van je woning:

“Het onderstel” van je woning, ook bekend als de fundering, is de basis van je woning die voor de stevigheid zorgt. Maar wanneer de afvoer wordt aangelegd, wordt deze opgenomen in de fundering van de woning. Waarom? Omdat het afvalwater het huis efficiënter kan verlaten via leidingen die lager gelegen zijn. Dus om dat te bereiken en te vermijden dat het afvalwater in de leidingen blijft staan, moeten de leidingen de juiste kanteling naar beneden hebben. Daarom heb je, onder de fundering van je woning, beperkte toegang tot de afvoerbuizen. In beton kan je niet makkelijk gaan graven en als het probleem is opgelost het gat weer gaan dichten. Bij beton moet je gereedschap gebruiken om dit open te breken en zo tot bij de rioolbuis te komen. Daarom moet je in dit geval 100% zeker zijn van de exacte locatie van het lek voordat je verdere acties onderneemt. Om die te bepalen, heb je de juiste hulpmiddelen nodig. Enkel een rioolinstallatiemaatschappij beschikt hiervoor over de nodige apparatuur. Zodra het lek is verholpen en de leidingen zijn getest op andere lekken, moet er opnieuw beton gegoten worden om verdere schade te voorkomen en de beton terug in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

Riool lek gedekt door de verzekering:

De meeste mensen hebben als eigenaar een brandverzekering voor hun woning. Welnu, elke verzekering, afhankelijk van de voorziene waarborgen, kan dekking bieden voor de verschillende problemen waarmee je geconfronteerd wordt. Voordat je een schadevergoeding voor de gemaakte kosten kan eisen, moet onderzocht worden of je recht hebt op een dekking. Als je een waarborg hebt voor problemen met je riolering, zal de verzekering waarschijnlijk geen schade dekken die zich buiten je eigendom heeft voorgedaan. Maar ze kan bijvoorbeeld wel een dekking voorzien voor de reparatie van een lek onder de fundering van je woning. De verzekering zal bijvoorbeeld geen dekking verlenen voor problemen met een nieuwe installatie of een reparatie die gebeurde zonder hun toestemming gezien de hoogdringendheid van het probleem. Andere gevallen zijn dat de reparatie niet correct werd uitgevoerd waardoor het probleem ontstaan is of als je ze zelf hebt uitgevoerd of door een locale loodgieter hebt laten uitvoeren. Als de fout bij de loodgieter of jezelf ligt, zal de verzekeringsmaatschappij het probleem dat moet worden verholpen zeker niet dekken. Je leest dus best altijd de algemene voorwaarden van je verzekeringspolis goed na en checkt waarvoor je verzekerd bent. Dit is belangrijk om te weten wanneer een probleem zich voordoet, voordat je verdere acties onderneemt die je uiteindelijk meer kunnen kosten dan verwacht.

Isolatie riool lek:

Wat is het doel van de isolatie in de rioolbuizen? Nou, als de leidingen niet geïsoleerd zouden zijn, kunnen ze hun werk niet naar behoren doen, toch? Na verloop van tijd kan de isolatie tussen de leidingen zijn kracht verliezen en moet deze worden vervangen. Dat is de reden waarom er een lek in de leidingen kan ontstaan. Nadat het lek is vastgesteld, moet de vorige isolatie die het probleem veroorzaakt, worden verwijderd. Na verwijdering moet het gebied goed worden schoongemaakt en moet nieuw isolatiemateriaal (meestal silicone) worden aangebracht. Dan zou de lek opgelost moeten zijn.

Riool lek dichten:

Je hebt een lek in je riolering opgemerkt en je wil die tijdelijk zelf repareren. Je wil geen rioleringsdienst aanstellen voor een kleine klus, dus je hebt besloten dat je zelf wil proberen. Wat je nodig hebt om het lek te dichten, is ofwel silicone of epoxy stopverf. Voordat je het product aanbrengt, moet je echter controleren of het gebied waarop je het aanbrengt, perfect droog en schoon is. Anders zal product loslaten. Eenmaal aangebracht, moet je het een nacht laten drogen zonder water in de riolering te gieten. Dit zou het lek tijdelijk moeten dichten zodat je weer een tijdje verder kan.

Riool lek onder een stacaravan:

In een stacaravan zijn de rioolbuizen gemakkelijker te herstellen, omdat ze boven de grond zitten. Het is ook eenvoudiger om een riool lek vast te stellen, zodat je het makkelijker kan oplossen. Zodra je het lek hebt vastgesteld, kan je het probleem nader bekijken. Mogelijks moet je de leiding vervangen of siliconen op de aansluiting aanbrengen om het lek te dichten en het probleem op te lossen.

Rv-rioolventiel en slanglek:

Het kan voorvallen dat je een probleem hebt met je RV-klep of de slang die lekt. Het kan zijn dat de rubberen ring in de klep oud is en los zit of de verbinding met de slang is losgekomen. Voordat je iets onderneemt, controleer je of er eventueel viezigheid aan de binnenkant zit waardoor de aansluiting niet goed is. Als dit je probleem niet kan oplossen, rest er niks anders dan ze te vervangen. Je kan deze onderdelen eventueel in een benzinestation of in een winkel met loodgieteronderdelen vinden.

Kosten voor de herstelling van een riool lek:

Wat betreft de kosten voor een herstelling of vervanging van een bepaald onderdeel, zijn er verschillende factoren die de prijs kunnen bepalen zoals de breedte van de leidingen, de lengte van de riolering en de materialen die worden gebruikt. Als je meer informatie wenst betreffende deze tarieven, neem dan contact met ons op. Wij zullen je de gepaste oplossing aanbieden tegen de juiste prijs.

Heeft dit artikel je geholpen bij het oplossen van een lek in de riolering? Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

Bel: 06-13356173