Rioolvliegjes: waar ze vandaan komen en hoe u ze bestrijdt!

Alle informatie die u wilt weten over rioolvliegjes

Deze pagina biedt (algemene) informatie over rioolvliegjes en heeft tevens als doel om diegene die overlast ondervinden van rioolvliegjes zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn bij het vinden van een blijvende oplossing.

Rioolvliegjes

U kunt op deze pagina navigeren via de onderstaande inhoudsopgave. Om het gebruiksgemak te verbeteren leggen wij u graag uit hoe deze inhoudsopgave werkt en hoe u zo snel mogelijk bij de informatie kunt komen over rioolvliegjes die voor u relevant is.

De alinea’s onder het kopje ‘’Algemene informatie over rioolvliegjes’’ zijn bestemd om algemene uitleg te geven over rioolvliegjes. Door te klikken op één van de onderstaande links wordt u automatisch geleid naar het gedeelte tekst op deze pagina dat over dit ondewerp gaat.

Heeft u te maken met rioolvliegjes? Dan bieden wij u een overzicht aan artikelen die u kunnen helpen om een oplossing te vinden voor dit probleem. Deze informatie vindt u onder het gedeelte: ‘’Rioolvliegjes bestrijden’’.


Inhoud van deze pagina:

Algemene informatie over rioolvliegjes:

Rioolvliegjes bestrijden:


Algemene informatie over rioolvliegjes:

 

Wat zijn rioolvliegjes?

Rioolvliegjes zijn een insectensoort die behoren tot de familie van motmuggen (Psychodidae)  en worden ook wel latrinevliegjes genoemd. Wie ze voor het eerst ziet typeert ze als kleine motten, maar wie ze nader bestudeert ziet dat ze, door gelijkenis in de vleugels, het best overeenkomen met vlinders.

Waar leven ze?

Vrijwel op alle plekken ter wereld komen ze voor. Men tref ze doorgaans aan in door de mens aangelegde structuren zoals: rioleringen, badkamers, toiletten en keukens.

Waar voeden ze zich mee?

Ze behoren tot de opruimdienst van de natuur. Ze voeden zich met allerlei rottende zaken zoals: bacterien en schimmels. U kunt zich voorstellen dat deze voedingsbron mogelijk in alle soorten huishoudens aanwezig is (op plekken waar men niet vaak kan schoonmaken).

Hoe planten ze zich voort?

Ze planten zich voort door het leggen van eieren in voedingsrijk water. In het geval van rioolvliegjes betreft het hier dan ook water dat sterk vervuilt is met bacterien en schimmels. Zo kunnen de larven snel uitgroeien tot rioolvliegjes.

Het duurt +- 3 weken voordat een eitje is uitgegroeid tot een vlieg. Er kunnen wel honderden eitjes tegelijk worden gelegd door één zo een vliegje. De vliegjes kunnen hierdoor een ware plaag worden.

Hoe komen ze binnen?

Doordat ze zeer klein zijn, kunnen ze overal doorheen en binnenkomen op de meest moeilijk bereikbare plekken voor de mens. Ze treden doorgaans binnen via rioleringen en komen af op rottende resten. Ze zorgen er voor dat stankoverlast wordt beperkt, vanwege het feit dat zij zich te goed doen aan het afval dat zij tegenkomen.

Welke gevolgen hebben ze voor uw gezondheid?

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen waar het voedsel van rioolvliegjes uit bestaat, kunt u er vanuit gaan dat de aanwezigheid van deze soort vliegjes duidt op een ongezonde leefsituatie. Schimmels en bacteriën kunnen zeer schadelijk zijn voor de mens. Terwijl de vliegjes op zichzelf geen directe schade kunnen toebrengen aan de gezondheid zijn zij wel verantwoordelijk voor de verspreiding van schimmels en bacteriën, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wilt u meer algemene informatie lezen over deze vliegjes? Dan kunt u de Wikipedia-pagina over rioolvliegjes eens een keer bekijken.


Rioolvliegjes bestrijden

 

Achterhaal de oorzaak

De meeste rioolvliegjes bevinden zich dichtbij de voedselbron. De aanwezigheid van veel rioolvliegjes is dan ook een teken dat er ergens in de buurt een rioolleiding afwalwater lekt.

Wanneer u de bron van de rioolvliegjes heeft achterhaalt, is het voor de rioolspecialist die u inschakelt eenvoudiger om de rioolvliegjes te bestrijden. Indien het u niet lukt om de oorzaak van de rioolvliegjes te achterhalen, dan kan een gespecialiseerd bedrijf uitkomst bieden.

Locaties waar ze zich kunnen bevinden

Rioolvliegjes bevinden zich op alle plekken waar de leefomstandigheden optimaal zijn. Zodra er ergens afvalwater uit een gescheurde rioolleiding lekt, zult u zien dat rioolvliegjes al snel hierop afkomen.

Wanneer er bij de lekkende leiding sprake is van een temperatuur die minimaal gelijk is aan de kamertemperatuur, kunnen rioolvliegjes zich makkelijker voortplanten en is het probleem binnen de kortste keren niet meer te overzien.

De onderstaande video is een voorbeeld van overlast van rioolvliegjes in huis:

Keuken

In de keuken zijn er tal van voedingsbronnen in het afvalwater aanwezig. Dit trekt rioolvliegjes aan en wanneer deze eenmaal de keuken hebben ontdekt, zult u zien dat de overlast snel toeneemt. De rioolvliegjes vinden in de keuken namelijk op tal van plekken, naast de plek van de lekkende leiding, bronnen van voedsel te denken aan: afwas, pannen met aangekoekte etensresten en vuil op het aanrecht.

Schimmels en bacteriën verspreiden zich op deze manier razendsnel op de plek waar u deze het minst wilt zien. De hygiëne in de keuken is het allerbelangrijkst voor uw gezondheid.

Badkamer

De riolering die zich onder een badkamer bevindt is een ideale plek voor rioolvliegjes. Een combinatie van vocht en een slechte ventilatie zijn de oorzaak dat schimmel zich snel kunnen vormen. Op plekken waar schimmel zich voordoet kunt u deze eenvoudig zelf bestrijden met de juiste middelen, maar vooral op plekken waar u deze het minst kunt bereiken biedt dit een kans voor rioolvliegjes om zich te vestigen en voort te planten.

Overige plekken in huis

Wanneer er op een plek een lekkage ontstaat en deze niet snel genoeg wordt verholpen, loopt u het risico dat rioolvliegjes zich gaan vestigen. Rioolvliegjes zijn in staat om op plekken te overleven met weinig zuurstof.

De rioolvliegjes hoeven niet altijd het gevolg te zijn van een lekkage die zich in uw pand bevindt. Het komt regelmatig voor dat er een plaag van rioolvliegjes ontstaat, omdat de buren laks zijn met het verhelpen van het rioolprobleem.

Het is aan te raden om de oorzaak van de rioolvliegjes in deze situatie door een gespecialiseerd bedrijf te laten achterhalen. Zo weet u precies of u zelf iets aan het probleem kunt doen of dat uw buren daarvoor verantwoordelijk zijn.

Buiten

De riolering loopt buiten uiteraard nog ver door en bij een lekkage is het dan ook goed mogelijk dat u de rioolvliegjes in uw tuin of tegen de gevel aantreft. Wanneer u vaak in de tuin aanwezig bent en uw maaltijden graag buiten nuttigt, loopt u het risico dat rioolvliegjes schimmels en bacterien overbrengen op uw eten. De noodzaak om de rioolvliegjes te bestrijden blijft dan ook hier onvermindert groot.

 

Het probleem laten oplossen door een professioneel bedrijf

Het is van groot belang voor uw gezondheid dat u zo snel mogelijk een expert inschakelt die de situatie voor u vakkundig kan analyseren en de riolering duurzaam kan repareren. Wij kunnen u in deze situatie van dienst zijn.

inhoud van de werkbussen

Wat is onze werkwijze bij het bestrijden?

Wij komen graag, bij voorkeur telefonisch, met u in contact. U vertelt dan zo gedetailleerd mogelijk de verschijnselen en wanneer deze (ongeveer) voor het eerst zichtbaar werden.

Daarna plannen wij een afspraak met u in en komt onze servicemedewerker bij u ter plaatse om de riolering te repareren.

De werkbussen zijn van al het benodigde materieel voorzien

Rioolreparaties kunnen wij voor u uitvoeren in korte tijd, omdat er vaak genoeg materiaal aanwezig is om leidingen te kunnen vervangen. De oorzaak van de rioolvliegjes wordt al snel duidelijk wanneer onze geavanceerde rioolcamera wordt ingezet.

Vandaag beginnen met verdrijven van de rioolvliegjes?

Wacht dan niet langer en schakel onze hulp in. Via het onderstaande telefoonnummer staan wij 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar.

Wilt u liever meer informatie ontvangen per e-mail? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

✓ Specialist in het bestrijden van rioolvliegjes

✓ Duizenden rioolproblemen verholpen

✓ Voor particulieren en bedrijven bereikbaar

✓ Snelle service

Bel: 06-13356173