Gootsteen verstopt? De oorzaak en de oplossing!

Gootsteen verstopt?

Een verstopte gootsteen hebben:

Indien uw gootsteen verstopt is kan dat erg vervelend zijn, U kunt dan niet uw potten en pannen zoals gebruikelijk in de gootsteen of vaatwasser wassen. Gezien de situatie laten voor wat die is niets oplost, is het zoeken van een oplossing de beste optie.

Wanneer uw gootsteen verstopt is, is het belangrijk dat u snel actie onderneemt. U moet weten wat u moet doen wanneer uw gootsteen verstopt raakt, want wanneer u de verstopping niet tijdig oplost kan dit in de toekomst tot andere grote problemen leiden met uw afvoerleidingen.

gootsteen verstopt in de keuken

Echter, omdat u waarschijnlijk geen idee heeft wat de oorzaak van het probleem is of waar zich dat bevindt, laat staan wat de oplossing is, vindt u hieronder verschillende onderwerpen met betrekking tot de verstoppingen in uw keuken die nuttig kunnen zijn.

Een verstopte gootsteen kan diverse oorzaken hebben. Het doel van deze pagina is om u alle mogelijke informatie te geven over oorzaken en oplossingen voor verstopte gootstenen. Niet genoeg mensen weten hierover. Om de kennis bij particulieren en bedrijven te vergroten, hebben we deze pagina gemaakt waar u alle informatie eenvoudig kunt raadplegen. De pagina is bovendien voorzien van een vraag & antwoord gedeelte dat regelmatig wordt uitgebreid.

U kunt lezen over wat er zou gebeuren als u dit thuis overkomt of bij uw bedrijf. Bovendien zijn er aanbevelingen vermeld over wat u kunt doen om het risico op een verstopte gootsteen in de toekomst zo beperkt mogelijk te houden.

Regelmatig onderhoud kan een hoop problemen voorkomen. Het verschilt bij particulieren en bedrijven hoe en met welke regelmaat het onderhoud dient plaats te vinden aan de gootsteenafvoer. U leest precies welke situatie op u van toepassing is.

Ook voor uw toekomstenplannen; zoals een verbouwing, kunt u op deze pagina te weten komen waar u zoal rekening mee dient te houden om ongestoord de gootsteen te kunnen blijven gebruiken.

Ons doel is om grote reparaties te voorkomen bij particulieren en bedrijven. Wanneer u de tips uitvoert, zult u beslist minder vaak voor vervelende verrassingen komen te staan. Indien een verstopte gootsteen zich toch een keer voor doet en u er zelf niet uit komt, geen paniek want wij staan altijd voor u klaar om te helpen!

Via de onderstaande inhoudsopgave ziet u alle onderwerpen die op deze pagina aan bod komen. Door te klikken op een onderwerp, gaat u automatisch naar het desbetreffende gedeelte op de pagina.

Indien u liever direct de hulp van een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelt, dan kunt u ons bellen op het onderstaande telefoonnummer. Wij zijn in heel Nederland actief.

Bel: 06-13356173

Inhoud van deze pagina

Symptomen van een verstopte gootsteen:

Er komt water uit de sifon onder de gootsteen

De sifon (zwanenhals) van een gootsteen heeft als functie dat er geen afvoerstank naar boven kan komen in de keuken. Zo krijgt de sifon in de keuken allerlei soorten afval te verwerken. Na verloop van tijd kan de sifon verstopt raken, omdat er constant wat water in de sifon aanwezig is dat vuil is. Het vuil gaat zich dan steeds meer vasthechten aan de wanden van de sifon. Een expert kan meestal de sifon ontstoppen, maar in sommige gevallen is de sifon dermate vervuild dat het niet loont om deze te ontstoppen, dan is het beter om een nieuwe sifon te laten plaatsen.

water lekt uit de sifon van de gootsteen

Wanneer uw sifon onder de gootsteen verstopt is, zult u merken dat het water niet goed wordt afgevoerd. Ook zult u merken dat er bellen uit het afvoerputje in de gootsteen komen. De sifon van de keukengootsteen is verbonden met de pijp direct onder de gootsteen. Het is heel gemakkelijk om deze pijp te verstoppen, omdat deze veel smaller is dan een normale pijp. Dit probleem moet u zeker niet negeren gezien dit een overstroming tot gevolg kan hebben.

Het veiligheidsrooster van de gootsteen werkt niet meer

In de meeste gootstenen zit een speciale bescherming tegen het overlopen van de gootsteen. Wanneer u de kraan open laat staan en dat vergeet, voorkomt een speciaal rooster dat een overstroming in uw keuken kan ontstaan.

Wanneer er nog water kan wegstromen via dit veiligheidsrooster, dan is de gootsteen niet verstopt. Als het water niet wegstroomt bij het bereiken van dit waterniveau in de gootsteen, dan is dit een teken dat de afvoer verstopt zit.

Het lekt onder de gootsteen

Een lekkage onder de gootsteen is een veel voorkomend symptoom van een verstopte gootsteen. Door de verstopping kan het water niet wegstromen en komt het door de kieren van de afvoer heen. Vooral bij de koppelstukken doet dit probleem zich dan voor. Het kan zijn dat de afvoer al een langere tijd niet goed vast heeft gezeten en door de verstopping komen dit soort mankementen dan op een vervelende manier aan het licht. Zodra u merkt dat er een lekkage is onder de gootsteen dan kunt u het beste een emmer onder plek zetten waar het lekt.

Dubbele gootsteen zit verstopt

Als u thuis een dubbele gootsteen heeft die verstopt zit, kan het verstoppingsprobleem variëren. De gebruikelijke verstopping is waar beide leidingen onder de gootsteen zijn verbonden. De leidingen hebben een T-vorm in het gebied waar ze zijn verbonden. Dit kan tot gevolg hebben dat uw gootsteen gevuld raakt met vuile dingen die u aan de andere kant in de afvoer hebt gestort. Als u besluit een ontstopper (plopper) te gebruiken om de afvoerleiding te ontstoppen, moet u het gat aan één kant van de gootsteen afsluiten. Als u dat niet doet, zal de druk niet worden opgebouwd zoals zou moeten zijn en zal het uw inspanning nutteloos maken.

dubbele gootsteen afvoer verstopt

Een verstopte gootsteen aan één kant:

Als de gootsteen aan één kant verstopt is, moet u het gebied recht onder de gootsteen inspecteren. Iedere gootsteen heeft een aparte afvoer die uiteindelijk wordt samengebracht naar één hoofdafvoer in de keuken. Wanneer slechts één van de twee gootstenen verstopt zit, dan zit het probleem naar alle waarschijnlijkheid in het kleine stukje afvoer dat specifiek aan deze gootsteen toebehoort. Dit is een relatief eenvoudige soort verstopping die u het beste met een plopper zelf kunt proberen te verhelpen.

Het water loopt terug in de vaatwasser

Indien er water omhoog komt in de vaatwasser vanuit het afvoerputje zodra u de gootsteen probeert te gebruiken dan wijst dit er op dat de gootsteen verstopt zit. De locatie van de verstopping bevindt zich dan zeer waarschijnlijk iets verder in de keukenafvoer. De afvoer van de gootsteen en de vaatwasser komt uiteindelijk uit op de keukenafvoer.

Wanneer het water uit de vaatwasser de keukenvloer op stroomt kunt het beste handdoeken neerleggen om er voor te zorgen dat uw vloer niet beschadigt. Het is van belang dat u de kraan in de keuken niet meer gebruikt zolang er geen oplossing voor het verstoppingsprobleem is gevonden.

Het water blijft steeds weer terugstromen uit de gootsteenafvoer

Als het water steeds weer omhoog terugkomt vanuit de gootsteenafvoer, is er duidelijk iets mis. Waarschijnlijk heeft u de afvoer van de gootsteen niet goed onderhouden, waardoor er resten zijn achtergebleven aan de binnenkant van de leiding. Uiteindelijk slibt de binnenkant dan steeds meer dicht en kan het water niet meer wegstromen. De verstopping kan zich op allerlei plaatsen van de afvoer bevinden.

Bij deze symptomen kunt u er het beste voor zorgen dat de situatie stabiel is: leg handdoeken neer om er voor te zorgen dat het water niet voor schade kan leiden en zorg voor een snelle oplossing van het verstoppingsprobleem. Op deze pagina ziet u een aantal tips die u zelf kunt proberen, maar u bent ook vrij om direct contact met ons op te nemen voor het laten ontstoppen van de gootsteenafvoer.

Stilstaand water in de gootsteen:

Als het water blijft stilstaan in de gootsteen is dit een duidelijk symptoom van een gootsteenverstopping (tenzij u vergeten bent de stopper uit het putje te halen!). U kunt onder deze omstandigheden de gootsteen helemaal niet meer gebruiken en dat is heel hinderlijk. Zeker als u slechts de beschikking heeft over één gootsteen.

Stilstaand water in de gootsteen

Het eerste dat u kunt proberen om de verstopping te verwijderen is door de ontstopper (plopper) te gebruiken, mocht dat niet werken en heeft u de beschikking over een waterstofzuiger dan kunt u die proberen te plaatsen op de afvoer. Indien dat ook niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, dan kunt u proberen om de leiding onder de gootsteen te bekijken. Zorg ervoor dat u een lege kom plaatst om het water uit de buizen te verzamelen. Schroef de verbinding van de pijpen in het onderste deel onder de gootsteen los en laat al het water er uit lopen dat erin zit. Laat de kraan met water lopen om de waterstroom in het bovenste deel van de leiding die u hebt losgekoppeld te controleren. Als het water normaal naar buiten komt, betekent dit dat u een ontstoppingsveer moet gebruiken om dieper in de leiding de verstopping te verhelpen. Dit hebben de meeste mensen niet in huis en daarom schakelen ze dan een ontstoppingsexpert in.

Gootsteen verstopt, maar de afvoer lijkt schoon te zijn:

Als uw gootsteen verstopt zit en tegelijkertijd het zichtbare deel van de afvoer schoon lijkt te zijn, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat de afvoer dieper verstopt zit. Huis-tuin en keukenmiddelen werken dan meestal niet meer. Het kan ook zijn dat de afvoer een breuk heeft en om daar zekerheid over te verkrijgen kunt u het beste een expert inschakelen.

Bel: 06-13356173

Oorzaken van een verstopte gootsteen:

Een verstopte gootsteen door vet

Vet kan gemakkelijk verstopt raken in een gootsteen. Dit komt omdat het over het algemeen erg dik is, waardoor er een ophoping in de afvoer ontstaat. Het ligt voor de hand om te zeggen dat u vet niet in de afvoer dient te gooien, maar het is voor iedereen onvermijdelijk dat er kleine restjes vet in de afvoer terecht komen wanneer u de afwas doet. Juist dit soort kleine restjes zorgen er na verloop van tijd voor dat het vet steeds verder aankoekt in de afvoer. De doorgang voor het water wordt alsmaar kleiner en uiteindelijk merkt u dat de afvoer verstopt zit als u niet tijdig de afvoer laat reinigen.

Het maakt niet uit wat voor soort voedsel het is, het bevat meestal vet. Dit komt omdat vet wordt gebruikt bij het koken om de maaltijden smakelijker te maken. Bovendien zal een kleine hoeveelheid vet u helpen uw voedsel beter te verteren. Wanneer u echter de potten wast terwijl ze nog vet bevatten, zal het vet in de riolering terechtkomen. Bij koude temperaturen zal het vet gestold raken en aan de wanden van de buizen blijven plakken. De restjes zullen dan heel gemakkelijk op het vet worden opgestapeld, waardoor er een zeer ernstig verstoppingsprobleem ontstaat. Daarom is het legen van het vet uit de friteuse rechtstreeks in de gootsteen verboden. Tenzij u heel veel geld wilt uitgeven aan het vervangen van de pijpen. Om dat te voorkomen, probeer waar mogelijk minder vet in de riolering te gieten. Zorg er ook voor dat u bij het afwassen met heet water te werk gaat.

Een verstopte gootsteen door koffie resten

Helaas denken veel mensen dat koffie weggespoeld mag worden in de gootsteen. In het begin zult u hier geen hinder van ondervinden, maar na verloop van tijd kan dit wel degelijk tot problemen leiden. In de afvoer van de gootsteen bevinden zich allerlei plakkerige restjes en koffiedik kan zich hier aan gaan hechten, waardoor u uiteindelijk te maken zult krijgen met een verstopte gootsteen. Kortom: filter de koffie eerst met een zeef en gooi de koffieresten weg in de prullenbak.

Een verstopte gootsteen door koffie resten

Een verstopte gootsteen door voedsel

Een met eten verstopte gootsteen is een van de meest voorkomende verstoppingen in de keuken. Na iedere maaltijd worden borden, potten en pannen afgespoeld of afgewassen waarbij vet en voedselresten in de afvoer terecht komen. In combinatie met niet al te warm water en zeep kan dit er gemakkelijk voor zorgen dat uw gootsteen verstopt raakt. Om dit te voorkomen kunt u het beste eerst met een doek alles afvegen. Hiermee voorkomt u ook dat uw vaatwasser verstopt raakt.

Voedsel hoort per definitie niet in de afvoer thuis. Ons advies is dan ook om al uw voedsel, inclusief de voedselresten, weg te gooien in de prullenbak. Een filter op uw gootsteenafvoer plaatsen kan helpen om voedselresten tegen te houden. De resten in het filter kunt u eenvoudig weggooien, waardoor uw afvoer zoveel mogelijk beschermd blijft. Een filter is een betaalbare oplossing als u nagaat dat u daarmee de kosten van een verstopping kunt besparen in de toekomst.

Het is een misvatting om te denken dat voedsel zoals pudding en ander vloeibaar te maken eten zonder problemen door de afvoer kan. Dit lijkt misschien zo, maar er blijven altijd resten achter in de afvoer die uiteindelijk de doorstroming van de afvoer beperken. De restjes drogen op en vormen een laag waaraan zich weer ander afval kan gaan hechten.

Ga duurzaam om met uw gootsteen. Maak iedereen er in uw gezin op attent dat afval in de prullenbak thuishoort. Verzoek uw gasten ook om geen voedsel in de afvoer te gooien. Zo kan iedereen zonder problemen gebruik blijven maken van de gootsteen en hoeft er geen loodgieter langs te komen.

Een verstopte gootsteen door plastic

Iedereen met gezond verstand begrijpt dat plastic niet in de gootsteenafvoer thuishoort. Toch kan het soms gebeuren dat er per ongeluk plastic in de afvoer terecht komt. Dit kan gebeuren bij een gootsteen waar geen filter is geïnstalleerd. Het meeste plastic is doorzichtig en wanneer dit in de gootsteen is gekomen is het niet voor iedereen zichtbaar. Het plastic kan daardoor worden doorgespoeld. Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden, maar plastic kan ook vast komen te zitten verderop in de leiding. Het is dan voor uzelf vrijwel niet mogelijk om het plastic er uit te halen. De hulp van een professional is dan noodzakelijk.

Zorg ervoor dat het aanrecht schoon blijft zodat plastic verpakking niet in de gootsteen kan komen.

Een verstopte gootsteen door afval

In de keuken krijgt u vaak te maken met afval. Dozen, plastic en wikkels dient u op de juiste wijze weg te gooien. Wie denkt in gemakzucht de afvoer daar voor te gebruiken heeft het mis, want dit kan tot grote problemen leiden zoals een verstopping of erger nog: schade aan de afvoer. Daardoor kunt u de gootsteen niet gebruiken die voor velen geen dag misbaar is!

Het repareren van een gootsteenafvoer is uiteraard mogelijk, maar gezien het kostenplaatje dat daar bij komt kijken wilt u dit beslist vermijden. Toch komt het regelmatig voor dat wij worden ingeschakeld voor het verhelpen van een verstopte gootsteen. Niet iedereen is zich er van bewust hoe de afvoer gebruikt dient te worden, vooral kinderen hebben geen idee wat er wel en niet in thuis hoort.

In bepaalde gevallen bent u zich er niet van bewust dat de gootsteen verstopt is geraakt door plastic. Bijvoorbeeld omdat de vorige bewoners onzorgvuldig zijn geweest of omdat uw visite afval over het hoofd heeft gezien.

Om het risico op een gootsteenverstopping door afval zoveel mogelijk te beperken kunt u er uiteraard voor kiezen om een filter te installeren in de gootsteen. Zo kunt u voor weinig geld hoge reparatiekosten besparen in de toekomst!

Een verstopte gootsteen door bouwafval

Wanneer er rennovaties worden uitgevoerd aan de keuken en andere delen van het huis, kan het gebeuren dat er bouwafval komt vast te zitten in de gootsteenafvoer. Gruis kan in de afvoer komen bij het afspoelen van gereedschap en als er tegels worden gezet in de keuken. Uiteraard doet u er verstandig aan de afvoer gedurende de werkzaamheden tijdelijk af te dekken. Helaas is niet iedereen zich bewust van het gevaar van bouwafval, waardoor er toch verstoppingen kunnen ontstaan. Dit kunnen hele vervelende verstoppingen zijn om te verhelpen. Zeker als er gips in de afvoer terecht komt. Soms zit er dan niets anders op dan de afvoer voor een deel te vervangen.

Onderschat het probleem van bouwgruis- en stof niet. Want ook al denkt u dat het wel zal meevallen. De stof kan zich ophopen in de afvoer en verharden en zo tot verstoppingen leiden.

Een verstopte gootsteen door kalk

In drinkwater is kalk aanwezig. Weliswaar in kleine hoeveelheden, maar na verloop van tijd zal de kalk steeds duidelijker aanwezig zijn aan de binnenkant van de afvoerleiding van uw gootsteen. Wie een waterkoker gebruikt ziet na een tijd ook dat de binnenkant vol met kalkresten zit. Dit is onvermijdelijk.

keukengootsteen-problemen

Het kan heel lang duren voor dat u duidelijk hinder zult ondervinden, de doorstroming wordt geleidelijk minder. Maar dat duurt vaak vele jaren.

Er zijn speciale antikalk tabletten die u in kunt laten oplossen in de gootsteen. Zo zal de meeste kalkaanslag uit de afvoer verdwijnen. Mocht dit niet helpen, dan is het enige dat u kunt doen regelmatig de afvoer laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf.

Een verstopte gootsteen door kaarsvet

Het is belangrijk dat u nooit kaarsvet door de gootsteen giet. Als u kaarsvet door de gootsteen giet, kan dat grote problemen met de leidingen veroorzaken, omdat de gesmolten was hard wordt als het afkoelt.

Er zijn alternatieven voor het door de gootsteen gieten van kaarsvet. Kaarsvet kun je in een kopje of bakje gieten en daar laten uitharden en dan kun je het uitgeharde kaarsvet weggooien in de prullenbak.

Wij worden regelmatig ingeschakeld voor het verhelpen van een verstopping die veroorzaakt is door kaarsvet. Het is één van de meest complexe soorten verstoppingen om te verhelpen. Voorkom het risico op een verstopping dan ook zo veel mogelijk!

Een verstopte gootsteen door zeepresten

Zeepresten kunnen een zeer dikke opeenhoping in de gootsteen veroorzaken. U wilt er voor zorgen dat dit wordt voorkomen en dat u het regelmatig laat reinigen. Zeepresten kunnen zich heel snel opbouwen, dus zorg er voor dat u adequaat handelt. Hoe eerder u de afvoer (professioneel) reinigt, hoe minder risico u loopt op een verstopping van uw gootsteen.

Velen vragen zich misschien af, wat zijn zeepresten precies? Dat is een goede vraag en het antwoord daarop is het residu dat achterblijft van zeep. U zou kunnen denken dat zeepresten niet schadelijk zijn, maar dat is niet waar. Het is alle rotzooi die achterblijft bij het afwassen, het wassen van de handen, ongeacht het type zeep dat u gebruikt.

Na het gebruik van zeep doet u er verstandig aan om de afvoer enige tijd door te spoelen met (kokend) heet water. Zo lost het zeep zo veel mogelijk op. Om het risico op een gootsteenverstopping door zeepresten te beperken kunt u de afvoer het beste periodiek laten reinigen door een professioneel ontstoppingsbedrijf.

Een verstopte gootsteen door haar

Haar is een veel voorkomende oorzaak van een verstopte gootsteen. Iedere dag valt er haar uit bij mensen en dieren. Het komt op plaatsen terecht waar we het niet willen. Dit haar komt helaas ook in de gootsteen terecht. Na het gebruik van uw gootsteen doet u er dan ook altijd verstandig aan om haar uit het afvoerputje te verwijderen zodat het niet in de afvoer terecht kan komen.

Voor mensen met lang haar is het te adviseren om een elastiek te doen in het haar zodat het niet zo snel los kan raken. Dit is niet alleen voor de gootsteen het beste, want u wilt ook geen haren terecht laten komen in de maaltijd waar u mee bezig bent in de keuken.

Het schoonmaken van borstels en kammen doet u dan ook niet in de gootsteen. Dat is vragen om problemen. Met keukenpapier kunt u het beste de haren verwijderen en daarna weggooien in de prullenbak.

Een verstopte gootsteen door voorwerpen

Voorwerpen komen vaak vast te zitten in de afvoer van een gootsteen als de gootsteen niet zorgvuldig wordt gebruikt. Afhankelijk van het soort voorwerp kan dit veel tijd en geld kosten om het uit de afvoer te verwijderen. Het gevolg van een verstopping kan ook zijn dat andere afvoerleidingen in uw pand niet meer goed functioneren. Dit soort vervelende situaties wilt u zo veel mogelijk voorkomen. Objecten gooit u dan ook altijd weg in de prullenbak en niet in de afvoer. Ook al denkt u dat het wel zal meevallen, het voorwerp kan verderop in de leiding vast komen te zitten in een bocht.

Wij komen vaak kinderspeelgoed, haarspelden, verpakking van voedsel en delen van servies tegen in de afvoer. Onze machines zijn soms niet in staat om het voorwerp eruit te halen, waardoor een vervanging van een deel van de afvoer noodzakelijk is. Dit brengt hoge kosten met zich mee die u kunt vermijden door goed op te letten en door een filter te installeren.

Een verstopte gootsteen door een constructiefout

In sommige situaties kunt u er niets aan doen dat de afvoer van de gootsteen verstopt is gaan zitten. Bijvoorbeeld wanneer de afvoer niet goed is aangelegd. Een te kleine diameter afvoer of teveel bochten te kort op elkaar kunnen er voor zorgen dat de afvoer niet goed kan doorstromen. De afvoer komt dan vaker verstopt te zitten dan gemiddeld. In een aantal gevallen is het mogelijk om de afvoer opnieuw te laten leggen. Helaas is de constructie bij een aantal gebouwen in het beton gegoten, waardoor u geen aanpassingsmogelijkheden heeft. Dan zit er niets anders op dan regelmatig de afvoer preventief te laten reinigen.

Wij treffen constructiefouten regelmatig aan bij nieuwbouw. Een nieuwe woning is dan ook zeker geen garantie voor een perfect aangelegde afvoer. Mocht u problemen ervaren met de afvoer in een woning die nog niet zo lang geleden is opgeleverd, aarzel dan niet en neem contact op met het bouwbedrijf. Het bouwbedrijf wordt geacht een degelijk functionerende afvoer af te leveren. Hoe sneller u dit aankaart, des te beter.

Een verstopte gootsteen door een breuk in de afvoer

Wanneer er een breuk in de afvoer zit, is een verstopte gootsteen onvermijdelijk. Door een breuk kan het afvalwater niet goed wegstromen, waardoor resten zich nog sneller gaan ophopen in de leiding.

Een afvoerleiding kan na een lange tijd zwakke plekken gaan ontwikkelen. De kwetsbaarheid van de afvoer wordt nog meer op de proef gesteld als er objecten worden doorgespoeld in de afvoer die daar niet in thuis horen. Scherpe objecten zijn het meest gevaarlijk voor de afvoerleiding. Tijdens het afwassen gebeurt het wel eens dat een glas breekt, waardoor er scherpe glasscherven in de leiding terecht komen. Dit zal de leiding beschadigen en in het ergste geval kan er zelfs een breuk ontstaan in de afvoerleiding.

Wanneer u zeker weet dat er een breuk in de afvoerleiding zit kunt u het beste een loodgietersbedrijf inschakelen om de afvoer te repareren. Bij twijfel zou u eventueel een rioolcamera inspectie kunnen laten uitvoeren.

Een verstopte gootsteen omdat de vorige bewoner de afvoer niet goed heeft behandeld

Indien u een woning heeft gekocht of een woning huurt die niet nieuw is, dan is de staat van de afvoer afhankelijk van hoe de vorige bewoner met de afvoerleiding is omgegaan. U kunt zich voorstellen dat wanneer iemand regelmatig vetresten heeft doorgespoeld, de afvoer zijn beste tijd gehad heeft en u te maken zult krijgen met de gevolgen daar van.

Daarom is het altijd belangrijk om een inspectie uit te voeren alvorens u een woning gaat huren of kopen. Zo kunt u dit inspectierapport gebruiken voor de onderhandeling. Bij een slechte staat van de leiding krijgt u waarschijnlijk een financiële tegemoetkoming of de vorige eigenaar gaat op zijn kosten de afvoer laten reinigen.

Bij het verhuren van de woning is het ook van belang om regelmatig de afvoerleiding te laten inspecteren. Zo blijft de kwaliteit van uw onmisbare afvoerleidingen gewaarborgd voor toekomstige huurders.

Een verstopte gootsteen door aangekoekt schoonmaakmiddel

Zelfs schoonmaakmiddel laat restjes achter. Deze restjes kunnen kleverig zijn, waardoor afval zich er aan kan hechten. Na een tijd wordt de doorstroming van de afvoer dan steeds minder en uiteindelijk zal de afvoer volledig verstopt zitten als u niet op tijd maatregelen treft.

Hier wordt duidelijk dat periodiek onderhoud aan de afvoerleiding onmisbaar is, want zelfs bij het gebruik van schoonmaakmiddel wordt duidelijk dat dit risico’s met zich meebrengt op de lange termijn. Voor particulieren en bedrijven is de gootsteen onmisbaar. Door de afvoer professioneel te laten reinigen weet u dat u altijd kunt beschikken over de gootsteen en daarmee voorkomt u vervelende situaties.

Ter plaatse adviseren wij u graag hoe u de afvoer het beste kunt gebruiken. Zo adviseren wij om geen ontstoppingsmiddel te gebruiken, aangezien dit tijdens onze werkzaamheden tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bovendien kan ontstoppingsmiddel de afvoer en de koppelstukken beschadigen, waardoor de problemen alleen maar erger worden.

Een verstopte gootsteen door slecht onderhoud

Het is belangrijk om het onderhoud van leidingen en gootstenen bij te houden. Op die manier kunt u dure reparaties zo veel mogelijk voorkomen. Wie investeert in onderhoud, ziet dat zeker terug in de toekomst doordat u minder snel verstoppingen zult ervaren. Voor de meeste huishoudens en bedrijven is een gootsteen geen dag misbaar. Net zoals een auto onderhoud nodig heeft, dient u de gootsteenafvoer ook regelmatig te laten inspecteren en reinigen.

Regelmatig de gootsteen doorspoelen met heet water is een vorm van onderhoud die u zelf kunt uitvoeren. Dat zal de doorstroming van de afvoer zeker bevorderen. Het beste is om kokend heet water te gebruiken. Met de waterkoker kunt eenvoudig het water op temperatuur brengen. Het is verstandig om de afvoer een aantal keer achter elkaar door te spoelen.

Wanneer u geen onderhoud laat uit voeren zal dat op korte termijn misschien niet zo opvallen bij het dagelijks gebruik van de gootsteen. Na verloop van tijd zal de afvoer beslist verstopt komen te zitten en dit probleem kan zich uitbreiden naar andere afvoerleidingen in uw pand. Afvoerleidingen zijn vaak met elkaar verbonden, waardoor het zomaar kan gebeuren dat een gootsteenverstopping kan resulteren in dat u de wasmachine niet kunt gebruiken om dat daar ook de afvoer overstroomt.

Zelfs wanneer u denkt dat de afvoer goed wordt gebruikt kan het nog steeds zo zijn dat er problemen ontstaan in de afvoer, zoals u eerder op deze pagina heeft kunnen lezen. Voor een optimale werking van de gootsteenafvoer is regelmatig onderhoud cruciaal. Wij helpen u graag om de afvoer te inspecteren en te reinigen.

Een verstopte gootsteen door eierschalen:

Veel mensen denken dat het mogelijk is om zonder problemen een eierschaal in stukjes te breken en in de afvoer van de gootsteen te doen. De misvatting heerst dat een organisch voorwerp als een eierschaal makkelijk afbreekbaar is, maar dit absoluut niet zo. De eierschalen zullen nooit als normaal voedsel vermalen worden.

Een verstopte gootsteen door eierschalen

Het membraan dat de eierschaal zelf bedekt, gaat door het gat van de gootsteenafvoer zonder volledig te zijn gebroken. Op een gegeven moment, in combinatie met wat vet, wordt het een gevaar voor de doorstroming van de afvoer. De problemen van een gootsteenafvoer die verstopt zit kunnen groter zijn dan u aanvankelijk zou denken. U wilt niet dat uw vloer bijvoorbeeld door een overstroming beschadigt omdat u zoiets simpels als een eierschaal heeft willen weggooien via de afvoer.

Een verstopte gootsteen door meel:

Omdat meel een poeder is, denkt u wellicht dat het niet zo makkelijk is een ​​verstoppingsprobleem in uw gootsteen hiermee te veroorzaken. Meel kan echter gaan klonteren en deze stukjes gaan zich dan vastmaken aan de binnenkant van de afvoer. Het vormt een ideaal opvangpunt voor andere afvalresten die zich in het water bevinden. Kortom: de afvoerwerking zal steeds minder worden. Daarom zou u onder alle omstandigheden moeten proberen te vermijden om meel of bloem door de gootsteen te gieten.

Een verstopte gootsteen door rijst:

Indien u in het verleden rijst in de gootsteen hebt gegoten dan zou een verstoppingsprobleem ontstaan door rijst geen verrassing voor u mogen zijn. De rijst is rijk aan koolhydraten en daarom is de aard ervan plakkerig. Het maakt niet uit hoe goed de rijst is gewassen, hij blijft enigszins kleverig. Hierdoor zal het vast komen te zitten in de leidingen en zal het erg moeilijk zijn om hiervan af te komen. Het kleverige rijs laat andere voedselresten makkelijk aan zich hechten en gaat er na verloop van tijd voor zorgen dat u de afvoer van de gootsteen niet meer zonder problemen kunt gebruiken.

Een verstopte gootsteen door rijst

Een verstopte gootsteen door bevriezing van de afvoer en/of riolering

Een gootsteenverstopping kan ook ontstaan zijn omdat de afvoer en/of riolering bevroren is. Dit is in de meeste gevallen een relatief onschuldige verstopping die bovendien eenvoudig door u zelf te verhelpen is. Giet kokend water in de gootsteen en herhaal dat een aantal keer. Giet niet te veel water om een ​​mogelijke overstroming te voorkomen. Als de verstopping nog steeds optreedt, controleert u de resterende afvoeren in uw huis. Als deze normaal functioneren, dan is er een andere oorzaak van de verstopte gootsteen die u of een specialist dient te achterhalen.

Een verstopte gootsteen na het gebruik van de afvalverwerking:

Dus u hebt uw vuilverwerker gebruikt en de gootsteen is verstopt geraakt. U bent niet de eerste die zo’n probleem onder ogen ziet, dus er is geen reden tot paniek. De afvalverwerking stopt onmiddellijk als er een hard voorwerp in zit dat niet kan worden vernietigd. Hierdoor raakt uw afvalverwerking verstopt. Als de afvalverwerking niet werkt, wordt het water van de kraan niet meer weggevoerd. Omdat de gootsteen niet leegloopt, komt u te zitten met een verstopte gootsteen.

Een verstopte gootsteen omdat u geen afvalverwerking heeft:

Als u geen afvalverwerkingssysteem heeft in de keuken, dan zult u vaker problemen ondervinden door het dichtslibben van de keukenafvoer. Dit komt omdat de afvalverwerking de restanten vermaalt voordat ze naar de afvoer en riolering gaan. Hierdoor zult u minder verstoppingsproblemen hebben, zowel in uw keuken als in de riolering.

Het hebben van afvalverwerking is geen garantie dat uw afvoer en riolering altijd verstoppingsvrij zal blijven. Het is nog steeds aan te raden om verstandige keuzes te maken met wat u wel en niet in de afvoer deponeert. Daar valt op deze pagina genoeg over te lezen.

Een verstopte gootsteen omdat de afvalverwerking niet werkt:

Net zoals eerder vermeld, wanneer de afvalverwerking niet werkt, zult u een verstopte gootsteen krijgen. Er zijn een paar redenen waarom uw afvalverwerking niet werkt. De hoofdredenen dat uw afvalverwerking niet werkt, zijn:

 • Er is geen stroomtoevoer. Als de afvalverwerking geen elektriciteit heeft, werkt deze niet.
 • De afvalverwerking is verstopt. Om veiligheidsredenen zal de afvalverwerking niet meer werken als een metalen lepel of een glas in de afvalverwerking valt.

Een verstopte gootsteen omdat de afvoer in de muur verstopt zit:

Als de verstopping zich niet onder de gootsteen in de afvoer bevindt, zit de verstopping mogelijk in de wand. Het zal voor een particulier heel moeilijk zijn om dit gedeelte van de afvoer te kunnen bereiken, omdat u niet zo snel directe toegang kunt krijgen zonder professioneel materieel.

Het breken van de muur, zou onnodig veel werk met zich meebrengen. Een professioneel bedrijf heeft de beschikking over een ontstoppingsmachine met spiraalveer, een waterstofzuiger (zeer krachtig) en misschien zelfs een slang waarmee de afvoer kan worden doorgespoten.

Een verstopte gootsteen omdat de afvoer dieper verstopt zit:

Wanneer uw gootsteen verstopt zit doordat de afvoer op een plek verder dan het zichtbare gedeelte verstopt zit, dan zijn de mogelijkheden die u heeft beperkt. Er is simpelweg professioneel materieel en expertise bij nodig om dit soort dieper gelegen afvoerverstoppingen goed te kunnen verhelpen.

Op het moment dat u dit probleem vaststelt doet u er zeer verstandig aan om de gootsteen te laten voor wat het is. Uiteraard staan wij voor u klaar in zo een situatie om u van dienst te zijn. Wel is het aan te raden om preventief wat handdoeken neer te leggen op de keukenvloer zodat een verstopping niet tot waterschade kan leiden.

Bel: 06-13356173

Gevolgen van een verstopte gootsteen

Overstroming

Een veel voorkomende bijwerking van het niet verhelpen van een verstopte gootsteen is dat er overstromingen kunnen optreden. Dit overkomt jaarlijks duizenden mensen. Indien u het zelf nog niet heeft meegemaakt kent u de verhalen uit uw omgeving vast wel. Het is verschrikkelijk om mee te maken, want uw vloer en spullen raken door het water beschadigd. Bovendien kan het water gaan lekken naar de buren, waardoor u voor de schade opdraait.

keuken is overstroomd door een gootsteenverstopping

Wanneer u merkt dat de gootsteen begin te overstromen, doet u er verstandig aan om direct een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. De problemen kunnen zich heel snel uitbreiden als u wacht. Onderschat het water niet, want het verspreid zich snel en gaat overal doorheen.

Een gootsteen kan ook acuut gaan overstromen wanneer er hevige regenval is geweest en de riolering de verwerking van het water niet aan kan. Aangezien het vaak regent in Nederland is de kans groot dat u er mee te maken krijgt als u een benedenwoning heeft. Hier is het dan ook aan te bevelen om een paar keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren.

Geen gebruik kunnen maken van de gootsteen

Een gootsteen is een essentieel gebruiksmiddel in het dagelijks leven. Het wordt gebruikt voor de afwas en voor het wassen van de handen. Ook om even snel een glas water te nemen en de planten water te kunnen geven maakt u gebruik van water uit de keuken dat wordt weggevoerd in de gootsteenafvoer.

Wanneer u geen gebruik kunt maken van de gootsteen, dan is de eerste plek waar u naar toe gaat de wastafel in de badkamer. In sommige gevallen is deze helaas ook niet bruikbaar, omdat de afvoer van de badkamer en de keuken vaak op elkaar aangesloten zit. Een verstopping in de keuken werkt op deze manier door naar de badkamer. Mocht de wastafel zonder problemen werken, dan is dat zeker geen garantie dat dit lang zal duren als u de verstopping in de gootsteen niet verhelpt.

Heeft u alles geprobeerd om de verstopping zelf te verhelpen, maar lijkt niets te werken? Dan kunt u de hulp inschakelen van een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf. Wij staan altijd voor u klaar.

De vuile afwas moet blijven staan

Indien de verstopping niet weggaat, dan zit er niets anders op dan de afwas te laten staan. Dat is een van de grootste ergernissen in het huishouden. De opgestapelde afwas in de gootsteen ziet er erg onsmakelijk uit. Het kan bovendien ook nog eens ongedierte aantrekken wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

De wastafel in de badkamer kan het misschien nog wel doen, maar erg ideaal is dat niet om de afwas te verrichten aangezien daar te weinig ruimte voor is. Om snel weer uw dagelijkse werkzaamheden te kunnen verrichten zonder problemen schakelt u het beste een loodgieter in die de gootsteenafvoer voor u kan ontstoppen.

Om deze situatie te vermijden, doet u er verstandig aan periodiek onderhoud te laten uitvoeren aan de keukenafvoer. Zo weet u zeker dat de werking van de afvoer gegarandeerd is. Zeker voor bedrijven die actief zijn in de horeca is deze dienst onmisbaar, want wanneer de afwas niet gedaan kan worden kunnen er geen gasten langs komen met omzetderving tot gevolg.

Lekkage

Als gevolg van een verstopte gootsteen kan er een lekkage ontstaan. Het water in de afvoer kan niet meer goed wegstromen en zoekt een uitweg, waardoor water door de kleinste kieren in een afvoer kan gaan druppelen. Dit druppelen zal pas stoppen wanneer de verstopping is verholpen.

Een lekkage brengt grote gevolgen met zich mee. Niet alleen voor uw eigen pand, maar het water kan ook doorstromen naar het pand van de buren. De buren zullen u beslist aansprakelijk houden voor de schade. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe beter.

Water kan blijvende schade opleveren aan uw spullen, die zijn soms onvervangbaar. Een beschadigde vloer levert ook grote problemen op. Het kost niet alleen veel geld om dat te repareren, maar ook veel tijd. Een vloer repareren in een woning waar al spullen staan gaat ook gepaard met rotzooi.

In sommige gevallen lekt het water naar plekken toe waar zich stroomkabels bevinden. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Water in contact met elektriciteit leidt tot kortsluiting, waardoor er brand kan ontstaan. Indien u de indruk heeft dat het water gaat lekken naar elektriciteit (zoals een plafondlamp), wacht dan niet en neem direct contact op met een loodgieter om de situatie onder controle te krijgen. U doet er zeer verstandig aan om alvast de stroom uit te schakelen voor het gehele pand.

Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels. Als een muur te lang vochtig is, krijgt u beslist te maken met schimmelproblemen. Schimmels kunnen zeer nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Vooral kwetsbare groepen zullen er als eerst last van krijgen. Via de luchtwegen ademt u de schimmels in die zich in de lucht bevinden. Geen gewenste situatie dus. Naast het verhelpen van de lekkage dient u ook de schimmel te verwijderen. Dit kan zowel met schoonmaakproducten, maar u kunt er ook voor kiezen deze taak uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Andere afvoer kan ook verstopt raken

Het afvoerstelsel van een pand is in veel gevallen op enige wijze met elkaar verbonden. Wanneer het water op een bepaalde plek niet goed kan wegstromen, wordt het water naar andere plaatsen geduwd. De massa van het water vindt de plek van de minste weerstand. Zo kan een verstopping in de keuken ertoe leiden dat u het water omhoog ziet komen in uw badkamer.

Niemand vindt het prettig om als gevolg van een keukenverstopping niet te kunnen douchen! Uiteraard kunt u dan het beste een expert laten langskomen die dezelfde dag nog de verstopping kan verhelpen. Zo weet u zeker dat de afvoer professioneel wordt gereinigd en u weer zonder problemen kunt douchen.

Wanneer u te maken heeft met een gootsteenverstopping is het van belang om na te gaan wat uw gewoontes zijn in de keuken. Wellicht ziet u aan de hand van de aanbevelingen op deze pagina wel iets waarvan u denkt dat u dat beter niet meer kunt doen in de toekomst. Alleen dan kunt u het risico op een verstopping beperkt houden. Afvoeren worden nu eenmaal intensief gebruikt en ze kunnen best wel wat hebben. Voor een duurzame werking dient u een onderhoudsplan te hebben voor de leidingen.

Vervelende geurtjes in de gootsteen

Is het ooit al eens voorgevallen dat u de keuken komt binnengelopen en u een verschrikkelijke stank opmerkte? Het eerste idee dat bij u opkomt, is dat het waarschijnlijk groenten of fruit zijn die u vergeten bent en die liggen te rotten. Meestal is dit niet het probleem. De echte oorzaak bevindt zich in de gootsteen, zelfs al is deze perfect schoon. Etensresten hebben zich opgestapeld in de leidingen onder de gootsteen en beginnen te rotten, hetgeen een verschrikkelijke stank veroorzaakt die rechtstreeks in uw huis binnenkomt.

Is dit het geval, dan doet u er verstandig aan om de gootsteen niet te gebruiken. Giet voorzichtig een beetje natriumbicarbonaat in het afvoergat, gevolgd door een scheutje azijn. Laat de gootsteen zo een nachtje rusten en zorg voor voldoende frisse lucht in de keuken. Dit zou u moeten helpen om van de slechte geurtjes af te komen. Indien dit niet werkt, dan kunt u een expert inschakelen om onder andere de zwanenhals van de afvoer te inspecteren.

Het wooncomfort neem af

Als u zich constant zorgen maakt over een verstopte gootsteen die de rest van uw huis kan beïnvloeden, zult u onnodig gestrest raken. Dat is geen manier om te leven, toch? Het mooie is dat u dat niet hoeft te doen. Door de juiste onderhoudsrichtlijnen voor uw gootsteenafvoer te volgen, kunt u alle stress en gedoe vermijden.

Blijf op de hoogte van de dingen die in uw huis moeten gebeuren voor een goed gebruik van de gootsteen. Het kan u op dat moment een klein beetje tijd en geld kosten, maar het bespaart u in de toekomst hoge reparatierekeningen.

Wat te denken van visite die u niet kunt ontvangen? Die wilt u zeker niet de indruk geven dat u onzorgvuldig bent in het huishouden! Of gezinsleden die lopen te klagen? Het doet u misschien wel besluiten om het huis voorlopig maar te vermijden. U ziet hoe belemmert u wordt door een ogenschijnlijk simpel probleem. Een simpel probleem met vervelende gevolgen!

Wij begrijpen als geen ander dat dit een acuut probleem is dat verholpen dient te worden. Als u belt naar het onderstaande telefoonnummer, komen wij vandaag nog bij u langs om de gootsteenafvoer te ontstoppen.

In de horeca kunt u geen klanten ontvangen

Dit is net zoals eerder besproken. Als u geen goed werkende gootstenen heeft, kunt u geen mensen verwelkomen in een hotel of restaurant. Dit zorgt voor een onaangename ervaring voor iedereen en zal later leiden tot grotere reputatieproblemen.

Dat wilt u beslist niet riskeren. Mocht het toch eens voor komen, dan moet dit probleem zo snel mogelijk worden verholpen. In deze tijd zijn gasten genadeloos en laten bij een verstopping / overstroming een slechte recensie achter als u toch geopend bent. Zo een recensie blijft u nog jarenlang achtervolgen. Niemand wilt dineren in een onhygiënische zaak. Het zorgt er voor dat u veel klanten misloopt in de toekomst. Dat kost u beslist een hoop omzet.

In de horeca zijn onderhoudscontracten voor de afvoer aan te bevelen. Voor een relatief klein bedrag bent u dan zeker van goede service in tijden van nood. Een expert kan u bovendien laten weten wat de staat van de afvoer is met het oog op toekomstig onderhoud en reparaties. Zo kan het in de horeca voor komen dat er eerder zaken uit voorzorg worden vervangen. Een gesloten zaak brengt doorgaans hogere kosten met zich mee dan een reparatie uit te laten voeren.

Paniek

Er komt een moment dat u de paniek voelt toeslaan. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u snel actie onderneemt. Er zijn een aantal ontstoppingsmethodes die u zelf kunt uitproberen. Mocht dit ook niet de oplossing hebben geboden, dan zit er niets anders voor u op dan de hulp van een specialist in te schakelen. Wij staan altijd voor u klaar om de verstopping te verhelpen in de gootsteen.

Mocht er als gevolg van de verstopping een lekkage zijn ontstaan dan moet u zich realiseren dat dit ook weer opgelost gaat worden. Wanneer het water is gaan lekken naar de buren is dat uiteraard heel vervelend, maar dit probleem had hen ook kunnen overkomen. Uit ervaring weten wij dat buren best begripvol zijn, zolang u maar met een oplossing komt om het probleem te verhelpen en de schade af te handelen.

Vaatwasser kan meestal ook niet worden gebruikt

De afvoer van de gootsteen is doorgaans verbonden met die van de vaatwasser. De kans dat u de vaatwasser niet kan gebruiken is dan ook erg groot. Het is belangrijk dat u zich dit van tevoren realiseert, want op het moment dat u toch de vaatwasser gaat aanzetten kan dit tot een (extra) overstroming leiden. Het water dat niet kan wegstromen kan bovendien op plaatsen terecht komen waar elektronische onderdelen aanwezig zijn. Dit kan tot kortsluiting leiden en er voor zorgen dat het onderdeel beschadigd raakt.

Het beste is dan ook om de vaatwasser volledig van de stroom af te halen op het moment dat u vaststelt dat de gootsteenafvoer niet meer goed doorloopt. Zo beschermt u de kostbare apparatuur zoveel mogelijk. Wanneer er een specialist ter plaatse komt om de verstopping te verhelpen, dan kan deze zodra de gootsteenafvoer weer functioneert de vaatwasser weer voor u aansluiten en uittesten op de afvoer. U kunt dit zelf doen, maar dan loopt u het risico dat de vaatwasser nog in een veiligheidsstand staat vanwege de verstopping. De meeste mensen weten niet hoe ze dit moeten deactiveren, vandaar ons advies om dit door de expert ter plaatse te laten doen.

Bel: 06-13356173

Wat u zelf kunt proberen om een gootsteenverstopping te verhelpen:

Een gootsteen ontstoppen met zout en azijn:

Zout en azijn worden gebruikt bij het bakken en salades. Deze middelen kunnen u echter mogelijk ook helpen om uw gootsteen te ontstoppen. Voordat u begint. moet u ervoor zorgen dat er geen water in de gootsteen staat. Als u stilstaand water hebt, werkt deze methode mogelijk niet. Hier volgen de stappen die u kunt proberen:

 1. Giet het zout in het gat van de gootsteenafvoer. Twee eetlepels zijn meer dan genoeg.
 2. Giet de azijn in. U hoeft geen speciale azijn te gebruiken. De goedkoopste zal prima werken. Zorg ervoor dat u het langzaam giet zodat er schuim ontstaat. U moet ongeveer een halve liter azijn gebruiken.
 3. Zorg ervoor dat u het minimaal 30 minuten laat inwerken om alle vuil uit de afvoer te verwijderen.
 4. Daarna giet u een aantal liter kokend water in de gootsteen om te verwijderen wat er is losgekomen.

Een gootsteen ontstoppen met perslucht:

Als u een luchtcompressor hebt, kunt u deze heel effectief gebruiken om uw gootsteen te ontstoppen. De luchtcompressor drukt de lucht samen en laat deze meteen los. Met andere woorden, het werkt als de ontstopper. Het verschil is dat u geen moeite doet behalve de knop in te drukken. —Ook duwt de luchtcompressor de lucht in plaats van te trekken. In dit geval kan de verstopping alleen maar verder naar binnen worden verplaatst en uiteindelijk worden doorgespoeld.

Een gootsteen ontstoppen met een ontstopper (plopper):

Het repareren van een verstopte gootsteen kan in elke situatie variëren. Het kan heel gemakkelijk en snel gebeuren om het verstoppingsprobleem in uw gootsteen op te lossen. U hoeft alleen een ontstopper te gebruiken. Door de plopper op het putje van de gootsteenafvoer te plaatsen en druk uit te oefenen, wordt het probleem in de meeste gevallen opgelost. Het kan ook hardnekkiger zijn en daardoor wat meer moeite kosten. Indien het niet mocht lukken met een plopper de verstopping te verhelpen dan schakelt u het beste professionele hulp in.

Een gootsteen ontstoppen met een hogedrukspuit:

Indien u de beschikking heeft over een hogedrukreiniger dan kan het helpen om deze in te zetten voor het verhelpen van de verstopte gootsteen. Een hogedrukreiniger is met name geschikt voor grote verstoppingen die vaak dieper in de afvoerleiding zitten. Er zijn speciale hogedrukreinigers voor ontstoppingsbedrijven waar ook nog eens verschillende spuitkoppen opgezet kunnen worden waarmee de leiding op unieke wijze gereinigd kan worden. De meeste particulieren die beschikken over een hogedrukreiniger doen er verstandig aan om dit eerst op een afvoer in de tuin uit te proberen, aangezien er anders beslist wateroverlast ontstaat in de keuken.

Een verstopte gootsteen verhelpen met video’s die op YouTube staan:

Op Youtube staan een aantal video’s waarin tips worden gegeven door professionals hoe u dient om te gaan met een gootsteenverstopping. U zult daar beslist dezelfde informatie tegenkomen die u op deze pagina tot zover heeft kunnen lezen, maar wie weet ontdekt u een nieuwe methode die voor ons nog niet bekend is.

Het kan een geruststelling zijn om de bovengenoemde methodes in werking te zien alvorens u besluit om zelf één van de ontstoppingsmethodes toe te passen. Indien u merkt dat het niet iets is dat u zelf zou kunnen doen, dan doet u er uiteraard voor de veiligheid verstandig aan om altijd de hulp van een ontstoppingsbedrijf in te schakelen.

Breng de huisbaas op de hoogte van de verstopte gootsteen:

Wie een pand huurt, denkt vaak dat de huisbaas verantwoordelijk is voor de kosten voor het verhelpen van de verstopping.
Dit blijkt vaak onjuist, omdat bijvoorbeeld het huurcontract aangeeft dat de huurder zelf de kosten voor het verhelpen van een gootsteenverstopping dient te betalen. Het gebruik van de gootsteen is iets dat u zelf beïnvloedt en daardoor ligt de oorzaak in de meeste gevallen dan ook bij uzelf. De huisbaas draait doorgaans alleen op voor kosten wanneer blijkt dat de afvoerleiding al in een hele slechte staat verkeerde.

Toch kan het zo zijn dat de huisbaas (onverplicht) bereid is om de kosten voor de ontstoppingswerkzaamheden te betalen. Daarom kan het geen kwaad om de huisbaas op de hoogte te brengen. Uit ervaring weten wij dat er wel degelijk huisbazen zijn die de kosten om de verstopping te verhelpen voor hun rekening nemen.

Bel: 06-13356173

Preventieve maatregelen voor het voorkomen van een gootsteenverstopping:

Als u toekomstige verstoppingen in uw gootsteen wilt vermijden, moet u de gootsteen op de juiste manier onderhouden. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de doorstroming van uw gootsteenafvoer effectief te houden. We kunnen u een paar tips geven om het risico op een verstopping zoveel mogelijk te beperken:

 • Veeg de potten en pannen zoveel mogelijk af voordat u ze in de gootsteen legt.
 • Gebruik altijd heet water tijdens het wassen en spoelen.
 • Laat regelmatig heet water door de afvoer stromen zodat vuilresten losgeweekt kunnen worden.
 • Nooit voedsel- en koffieresten in de gootsteen wegspoelen.
 • U kunt een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelen voor periodiek onderhoud van de afvoerleiding.

Plan periodiek onderhoud

Als u periodiek onderhoud voor uw gootsteenafvoer plant, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Uw huiscomfort zal tiptop in orde zijn. Niets is beter dan uw afvoer te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Die weten de beste methode toe te passen en zijn bovendien capabel om u een kundig advies te geven ter plaatse over mogelijke situaties die u kunt verwachten aan de hand van de staat waarin de afvoer van de gootsteen zich bevindt.

Een goed onderhouden gootsteenafvoer levert tevreden bewoners op. Of u dit nu zelf bent, u het pand verhuurt of wanneer u het huis gaat verkopen. Wie een recent onderhoudsrapport kan overhandigen zal vertrouwen wekken bij iedereen. Dat zegt ook veel over de rest van de staat van uw woning, want iemand die aandacht besteed aan de afvoerleidingen zal de overige taken in huis ook met zorg hebben verricht.

Wij staan voor u klaar om periodiek onderhoud te verrichten aan uw gootsteenafvoer. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht. Via het onderstaande telefoonnummer kunt u contact opnemen zodat er dezelfde dag nog een specialist bij u kan langskomen.

Bel: 06-13356173

Veel gestelde vragen over een verstopte gootsteen:

1. Dien ik een gootsteenverstopping snel te laten verhelpen?

Ja, want wanneer u te lang wacht met een oplossing dan kan het water tot schade leiden op allerlei manieren. Niet alleen in het pand waar u zich in bevindt, maar ook bij de buren.

2. Hoe lang duurt het om een gootsteenverstopping te verhelpen?

Dat hangt er van af hoe hardnekkig de verstopping is. Een specialist zal gemiddeld een uur nodig hebben voor het verhelpen van een gootsteenverstopping. Niet iedere verstopping is hetzelfde uiteraard, dus het is aan te raden om meer tijd vrij te maken als u een ontstoppingsbedrijf laat langskomen.

3. Is een verstopte gootsteen schadelijk voor de gezondheid?

Een verstopte gootsteen is niet direct schadelijk voor de gezondheid. Vies water is uiteraard niet bevorderlijk om dat in uw buurt te houden en bovendien kan een gootsteenverstopping tot stress leiden. Dit wilt u dus zo veel mogelijk voorkomen dan wel zo snel mogelijk (laten) oplossen.

4. Hoe kan ik een verstopte gootsteen in de stacaravan verhelpen?

Doordat de leidingen in een stacaravan smaller zijn komen verstoppingen relatief vaak voor. De leidingen zijn ook korter en dat maakt het wel makkelijker om de verstopping op te lossen. De meeste problemen ontstaan direct onder de gootsteen (in de zwanenhals) daarom is een ontstopper (plopper) vaak voldoende om de gootsteen zelf te kunnen ontstoppen.

5. Kan iedere gootsteenverstopping opgelost worden?

In principe is het anwoord op deze vraag: ja. Echter, het kan voor komen dat een constructiefout de oorzaak is van de gootsteenverstopping. In dat geval zal er een plan van aanpak opgesteld dienen te worden voor het vervangen van de afvoerleiding.

6. Is een gootsteen verstopping voor altijd te voorkomen?

Nee, was het maar waar. Het risico op een verstopping kan hooguit beperkt blijven door bijvoorbeeld periodiek onderhoud uit te (laten) voeren.

7. Dien ik zelf wat voor te bereiden als ik de hulp van een specialist inschakel?

Het is van belang dat er een veilige werkplek is waar bovendien voldoende ruimte is om het benodigde materieel neer te kunnen zetten. Zodra u een afspraak met een expert heeft gemaakt, zorg er dan voor dat u niet meer gebruikmaakt van de gootsteen. Dit zou het probleem alleen maar erger kunnen maken.

8. Indien zowel mijn gootsteen verstopt is en de badkamer afvoer ook, wat dien ik dan te doen?

In dit geval kunt het beste een specialist inschakelen. De verstopping bevindt zich dan duidelijk verder in de leiding en de meeste mensen beschikken niet over het benodigde materieel en de ervaring om dit zelf te kunnen verhelpen. Een ontstoppingsbedrijf weet dat deze verstopping op zo een wijze te verhelpen is, dat in beide ruimtes de afvoer weer naar behoren zal functioneren.

9. Moet ik mijn buren inlichten dat ik de gootsteen ga ontstoppen?

Bij het ontstoppen van de afvoer kan het zo zijn dat er wateroverlast ontstaat. Bovendien kan er tijdens het ontstoppen geluidsoverlast ontstaan door de ontstoppingsveer die door de afvoerleiding heen roteert. Voor een goede verstandhouding met de buren is het dan ook aan te raden om ze hier van op de hoogte te brengen als u weet dat ze thuis zijn.

10. Kan een gootsteenverstopping op dezelfde dag verholpen worden?

In veruit de meeste gevallen wordt een gootsteenverstopping binnen een paar uur verholpen. Het kan in extreme omstandigheden zo zijn dat er een constructieprobleem is en in dat geval dient er een plan van aanpak gemaakt te worden aangezien een afvoerleiding doorgaans niet ter plekke wordt vervangen.

11. Is het ontstoppen van de gootsteenafvoer veilig?

Wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd is het antwoord op deze vraag: ja. Op deze pagina heeft u al kunnen lezen wat er zoal bij een gootsteenverstopping komt kijken. Wie de juiste stappen zet kan zelf proberen om op een veilige manier de gootsteenafvoer te ontstoppen. Wanneer u een professioneel bedrijf inschakelt kunt u er van uitgaan dat de afvoer op de meest efficiënte en veilige wijze wordt ontstopt.

12. Bestaat er een grote kans dat de verstopping snel terugkeert?

Hier is geen vast antwoord op te geven. Het verschilt namelijk per situatie. Een afvoer die in een slechte staat verkeert zal eerder verstopt raken. Dit kan dan ook pas ter plaatste vastgesteld worden. Indien u ons inschakelt dan zal onze servicemedewerker u altijd een eerlijke analyse gegeven over de situatie. In de meeste gevallen zal een verstopping niet snel terugkeren mits de verstopping op de juiste wijze wordt aangepakt. Horeca zal doorgaans een hoger risico kennen op terugkeer van het probleem (of een nieuwe verstopping). Daarom luidt het advies voor de horeca om altijd periodiek onderhoud te laten uitvoeren.

13. Bestaat de kans dat het riool verstopt komt te zitten als ik de gootsteenverstopping niet op tijd verhelp?

Ja, dat is mogelijk aangezien het vuil zich kan ophopen op allerlei plaatsen. Vaak gaat een gootsteenverstopping dan ook gepaard met andere verstoppingen bijvoorbeeld in de badkamer.

14. Mag ik jullie vrijblijvend bellen voor meer informatie over een gootsteenverstopping?

Het is altijd toegestaan om ons te bellen hierover. Wij doen ons best om zo veel mogelijk mensen van dienst te zijn. Dat doen we door middel van deze pagina. Wanneer u toch nog met vragen zit, schroom dan niet om ons te bellen.

Bel: 06-13356173

Helpt niets om het verstoppingsprobleem in de gootsteen op te lossen? Schakel professionele hulp in!

Gootsteen verstopt, niets werkt:

Als u alle mogelijke oplossingen heeft geprobeerd maar het probleem niet is opgelost, dan kan het zijn dat er een ander onderliggend probleem is dat u niet heeft geïdentificeerd. Als u dus niet zeker bent van de oorzaak van het probleem of twijfelt aan de juiste oplossing, is het aan te raden een professional in te schakelen.

De voordelen van professionele hulp:

Een ontstoppingsbedrijf heeft jarenlange ervaring in het verhelpen van gootsteenverstoppingen. Professionals brengen uw gootsteen weer in topconditie. Waardoor u snel weer zonder stress verder kunt met de dagelijkse werkzaamheden. Ook wanneer een lekkage is ontstaan zult u merken dat een professional rationeel blijft nadenken en niet in paniek raakt zoals u. Het is voor een gespecialiseerd bedrijf iets wat dagelijks voor komt en een oplossing ligt dan ook altijd binnen handbereik.

de binnenkant van de werkbus van de loodgieter

Voor direct contact kunt het onderstaande telefoonnummer bellen. Dan zorgen wij er voor dat u snel weer zonder problemen gebruik kunt maken van uw gootsteen.

De kosten van het verhelpen van een verstopte gootsteen:

Een verstopte keukenafvoer repareren kan kostbaar zijn. Het hangt altijd af van hoe groot het probleem is dat u ondervindt, hoe lang het zal duren en wat er moet worden vervangen. Als u meer wilt weten over prijzen, kunt u contact met ons opnemen. Wij bieden u de beste service die u zoekt.

Bel: 06-13356173