Keukengootsteen problemen?

Problemen met je keukengootsteen? Alle soorten problemen en oplossingen op een rij!

Wie keukengootsteen problemen ervaart wilt daar zo snel mogelijk vanaf, want een gootsteen is een essentieel element in elke keuken.

Heb je ooit al eens stilgestaan bij welke problemen er zich kunnen voordoen? Wel, dat zijn er eigenlijk heel wat. Vaak voorkomend zijn problemen met de kraan, zoals een lekkende kraan en problemen met de afvoer, zoals vervelende geurtjes en problemen met de afvalverwerker. Ongeacht hoe goed je gootsteen werd geplaatst, er kan altijd iets stukgaan of een ander probleem opduiken dat aangepakt moeten worden.

keukengootsteen problemen

Zelfs iets dat op het eerste zicht niet zo ernstig lijkt, laat je best niet al te lang onopgelost want dit kan zo maar even de aanleiding zijn van latere, grotere problemen. Al snel kan iets heel dagdagelijks zoals de vaat doen, heel wat frustratie bij je naar boven halen. En dan bestaat de kans dat je dan maar besluit om het probleem in je eentje op te lossen, i.p.v. meteen een professional in te huren, omdat het toch maar een kleinigheidje lijkt. Besef dat dit je tijd en geld zal kosten en vaak niet tot het gewenste resultaat leidt. Je zou het zelfs nog erger kunnen maken dan het al was. Daarom zijn wij er om je te helpen met simpele oplossingen.

Bel: 06-24356980

De levensduur van een gootsteen:

Deze hangt af van gootsteen tot gootsteen. Als je bijvoorbeeld een gootsteen koopt die niet geschikt is voor het door jou gewenste gebruik, kan hij stukgaan met blijvende schade tot gevolg. Tegenwoordig verschillen de gebruikte materialen van graniet tot porselein, koper en roestvrij staal, terwijl ze vroeger meestal gemaakt werden van roestvrij staal. Vandaag de dag wordt roestvrij staal vooral nog in professionele keukens gebruikt omdat het makkelijker te onderhouden is en niet zomaar barst of stukgaat als er heet water wordt ingegoten.

Een gootsteen kan je netjes en proper houden maar hem echt als nieuw behouden, is onmogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat schade toebrengen aan het blad door de chemicaliën in je schoonmaakproducten. We spreken hier uiteraard niet over “gewoon” afwasmiddel. Soms heb je iets agressievere producten nodig om bijvoorbeeld de leidingen te ontstoppen of om hardnekkig vet uit je pannen te verwijderen. Zorg ervoor dat je altijd eerst goed de gebruiksaanwijziging leest voor je chemische producten gebruikt en besef wat de impact hiervan kan zijn op de levensduur van de gootsteen. Ingeval van twijfel, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Problemen met de keukenkraan en de mengklep:

Of je nu een gewone kraan of een kraan met een sproeikop gebruikt, op een bepaald moment kunnen ze stuk gaan. Zelfs als er een garantietermijn van 5 jaar geldt, is het onwaarschijnlijk dat de fabrikant bereid zal zijn de kraan te vervangen, tenzij deze vanaf het begin al gebrekkig functioneerde. De meest voorkomende problemen bij een kraan of sproeikop zijn interne waterlekken, waterlekken aan de kraan of sproeiknop zelf en een stroeve bedieningshendel. Zit je met een waterlek, dan kan deze veroorzaakt worden door een probleem met de mengklep. Vergeet om te beginnen de hoofdwaterleiding niet dicht te draaien. In het beste geval eindig je doornat. Schroef daarna je de kraan los. Normaal gezien heb je hier geen gereedschap voor nodig en kan je gewoon met je handen de kraan tegenwijzerzin draaien. Lukt dit niet dan kan je een “Allen wrench” inbussleutel gebruiken aan de achterkant van de kraan. Nu is het tijd om alles eens van dichterbij te bekijken. Het is echt niet moeilijk. Het eerste wat je moet doen is nagaan of er ergens roest te bespeuren is. Verwijder vervolgens de roest van het onderdeel zonder het te beschadigen. Een tip om het roest makkelijk te verwijderen is om baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat) en een metalen sponsje te gebruiken. Spoel af met water, droog af en plaats het onderdeel terug op zijn plaats. Situeert de waterlek zich aan de voet van de kraan? Dan kan dit te wijten zijn aan de mengklep. De mengklep zit onderaan de kraan. Als dit het geval is dan valt er niets te repareren en dient dit onderdeel simpelweg vervangen te worden. Aangezien je de kraan nu toch gedemonteerd hebt, is het aangeraden de oude buisringen te vervangen door nieuwe.

Problemen met de sproeikop:

Een sproeikop is heel handig en economisch om je borden af te spoelen maar kan evenzeer problemen veroorzaken. De meest voorkomende zijn problemen bij een sproeikop zijn waterlekken en lage druk. Allereerst moet uitgezocht worden wat de oorzaak is. Neem nu het geval van lage druk, dan zou het probleem bij de mengklep kunnen liggen. Controleer of de waterdruk dezelfde is als gewoonlijk. Als dit het geval is, dan dient de sproeiknop vervangen te worden. Deze vervangen is vrij simpel. Draai de sproeiknop tegenwijzerzin los met je handen en trek de rubberen ring er af. Verwijder de metalen klem door een puntig gereedschapsinstrument te gebruiken, verwijder dan het onderste deel van de sproeier. Plaats het nieuwe onderste deel, bevestig de klem opnieuw, de nieuwe rubber ring en draai in wijzerszin de sproeiknop opnieuw vast. Pas deze vervanging ook toe indien de sproeiknop zou lekken.

Problemen met de waterdruk:

Is er iets mis met de waterdruk in je keukenkraan? Eerst en vooral moet er nagegaan worden of het probleem zich effectief in je keukenkraan situeert. Controleer dus eerst de andere waterkranen in je huis om te kijken of deze normaal functioneren. Als de waterdruk ook hier lager is dan gewoonlijk, worden er misschien op dat moment werken uitgevoerd aan de watervoorzieningen in de buurt en kan je enkel geduld uitoefenen. Als in de overige kranen de waterdruk normaal is, dan ligt het probleem bij de keukenkraan. Maak je geen zorgen want dit vormt niet echt een probleem als je er op tijd bij bent. Het kan gewoon erg vervelend zijn. Stel je voor dat je de vaat wilt doen en het water komt slechts met mondjesmaat uit de kraan gedruppeld. Leuker toch als de waterdruk hoger is en je de druk zelf kan regelen naar eigen wens, niet? De oorzaak is waarschijnlijk dat er in de kraan iets zit dat de stroom blokkeert. In dit geval is je taak heel simpel. Met behulp van gereedschap maak je de kraanuitloop los. Zorg ervoor dat je de uitloop voldoende schoon kan maken. Kijk of er vuil aan het rooster zit dat voor een eventuele blokkage zou kunnen zorgen. Als dit het geval is, kan je het rooster met een naald schoonmaken. Spoel het rooster schoon en plaats het terug. In de meeste gevallen is het probleem hiermee opgelost. Als het probleem zich blijft voordoen, zal je de kraanuitloop moeten vervangen. Voor hulp bij problemen met keukenkranen en sproeikoppen, mag je ons uiteraard steeds contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

Problemen met de afvoer:

Het zou ook kunnen dat je op een gegeven moment merkt dat het water in je gootsteen niet goed meer doorloopt. Het loopt heel traag door of kan helemaal niet meer weg. Gewoonlijk ligt het probleem bij de afvoer onder de gootsteen. Wat je kan doen is een ontstopper gebruiken. Door deze op het afvoergat te plaatsen en op en neer te bewegen zou het probleem opgelost moeten zijn. Dit is evenwel een voorlopige oplossing. Meestal situeert de verstopping zich in de sifon of de waterzeef onder de gootsteen. Gebruik de goosteen een tijdje niet en plaats een emmer onder de leidingen (je wilt er geen knoeiboel van maken). Door de buizen tegenwijzerzin te draaien zou je ze los moeten krijgen. Er zal heel wat viezigheid uit de buizen lopen dus bereid je voor op nare geurtjes. Maak alle onderdelen goed schoon en monteer ze terug op hun plaats. Het is aangeraden een beetje Teflon tape te plakken op de aansluiting. Nu zou het afvoerprobleem opgelost moeten zijn. Let wel, als je de tape niet correct hebt bevestigd, kan dit ervoor zorgen dat er water uit de aansluiting lekt. Als de gootsteen nog steeds niet goed doorloopt, wil dit waarschijnlijk zeggen dat de verstopping zich dieper in de leidingen bevindt. Dit is veel lastiger op te lossen en hier raden we je in eerste instantie af de klus in je eentje proberen te klaren. Je zou eventueel kunnen proberen om het zelf op te lossen door een beetje natriumbicarbonaat (baking soda, cfr. hierboven) in de leidingen te gieten gevolgd door een scheutje azijn. Laat de gootsteen zo een nachtje rusten. Als ook dit niet mag baten, verzoeken we je vriendelijk met ons contact op te nemen en zullen wij je verderhelpen.

Ontluchtingsproblemen:

Loopt de afvoer niet goed door en komen er luchtbellen naar boven? Als dit het geval is, heb je een probleem met de ontluchting van je afvoer. Deze komen minder frequent voor maar zijn zeker niet te onderschatten. Bij de herstelling kan het een boeltje gaan worden door de etensresten die in de leidingen beland zijn. Om te beginnen dien je na te gaan om welk type ontluchtingssysteem het gaat. Het meest gebruikelijke systeem is dit waarbij een pijp van de zijkant van de gootsteen naar de afvoer loopt. Dit type veroorzaakt normaal gezien geen problemen maar als dit toch het geval is, wil dit zeggen dat er ergens een verstopping zit. Haal de pijp los door deze tegenwijzerzin los te draaien, maak ze schoon aan de binnenkant en plaats ze terug. Bij het andere ontluchtingssysteem is er een klein onderdeel aan de zijkant van de leidingen onder de afvoer, dat naar boven wijst. Bij dit type is de enige oplossing een vervanging van het onderdeel. Maak het onderdeel los en vervang het door een nieuw. Zo zou het probleem opgelost moeten zijn.

Afvoerproblemen bij keukens me een dubbele gootsteen:

Heb je thuis een keuken met een dubbele gootsteen? Gebruik je de ene slechts om de vaat te doen en de andere om de vaat te laten drogen? Of doe je de vaat in de ene en gebruik je de andere om de vaat af te spoelen? Toch kan er een afvoerprobleem ontstaan. Voor je iets onderneemt, controleer je best waar te verstopping zich bevindt. Is er slechts één afvoer verstopt of beiden? Als er slechts één van de twee verstopt is, bijvoorbeeld de linkse, zit de verstopping hoger dan de plaats waar de leidingen van beide afvoergaten samenkomen om het afvalwater verder af te voeren. Als ze beiden verstopt zijn, hetgeen meestal het geval is, situeert de verstopping zich onder het punt waar de twee afvoerbuizen samenkomen. Als de leidingen verstopt zitten, is dit meestal in hoek- of U-vormige onderdelen. Als je de verstopping gevonden hebt, maak je het onderdeel van de leiding los door tegenwijzerzin te draaien en maak je de binnenkant schoon. Voor je het onderdeel terugplaatst, bevestig je Teflon tape op de aansluitingen. Als de afvoer nog steeds niet doorloopt, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Sanitaire problemen met de gootsteen:

Het meest voorkomende probleem bij een gootsteen is een lek. Deze kan ontstaan na een foutief uitgevoerd onderhoud of door per ongeluk de leidingen te raken waardoor ze loskomen of barsten. Uiteindelijk bestaan ze meestal slechts uit plastiek. Je zal op zoek moeten naar waar het lek vandaan komt. De beste manier om dit te achterhalen is door te kraan te laten lopen en met een droge doek de leidingen te controleren op mogelijke lekken. Van zodra je het lek gevonden hebt, draai je de kraan dicht en plaats je een grote kom onder de afvoer. Draai de leidingen tegenwijzerzin los. Maak de leidingen schoon, plak Teflon tape op de aansluitingen en plaats de leidingen terug. Laat het water opnieuw uit de kraan stromen om na te gaan of de leidingen nog steeds lekken. Als dit nog steeds het geval is, wil dit waarschijnlijk zeggen dat de Telfon tape niet correct bevestigd werd (je hoeft slechts een klein stukje tape te bevestigen rond de inkomende buis) of dat de aansluitingsring los zit. Als dit je niet in je eentje lukt, aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je met plezier verder. Je kan de gootsteen nog wel gebruiken om de vaat te doen. Let er gewoon op dat je een kom onder de afvoer plaatst en controleer af en toe of het tijd is om ze leeg te gieten.

Problemen met de gootsteen in IKEA keukens:

Bij IKEA keukens gelden dezelfde oplossingen voor sanitaire problemen. Het verschil is evenwel dat bij IKEA keukens horizontaal boven de waterfilter een buis wordt bevestigd. De waterfilter bevindt zich recht onder de afvoer. Dit verhoogt de kans op problemen met de afvoer omdat kleine stukjes eten zo makkelijker blijven zitten en de afvoer verstoppen. De truk met soda en azijn zal niet baten bij een verstopte waterfilter. Een ontstopper zou hier wel soelaas kunnen bieden. Als dit niet lukt, haal je de waterfilter los door tegenwijzerzin te draaien, maak de filter goed schoon en plaats hem terug. Als je met een lek zit, dient dit zo snel als mogelijk opgelost te worden. Om te beginnen moet je nagaan waar het lek zich bevindt. Laat water uit de kraan stromen en controleer. Van zodra je het lek gevonden hebt, draai je de leidngen tegenwijzerzin los en controleer je de buis op eventuele schade. Droog de buis goed af, bevestig een stukje Teflon tape en plaats de leiding terug. Tegenwoordig is het de bedoeling dat leidingen met de hand losgedraaid worden dus probeer het gebruik van gereedschap te vermijden om schade te voorkomen. Als het je niet lukt om het probleem in je eentje op te lossen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

Problemen met de zeeppomp:

Heb je problemen met je zeeppomp? Je drukt er op maar er komt geen zeep uit terwijl er zeker voldoende zeep in zit? Of blijft de pomp steken als je drukt en komt ze daarna heel traag terug naar boven? Het zou kunnen dat je een andere soort zeep gekocht hebt met een dichtere concentratie dan de zeep die je anders gebruikt, waardoor het meer moeite kost om ze op te pompen. Als je inderdaad van zeep veranderd bent, is dit waarschijnlijk te oorzaak. Je kan een beetje water toevoegen aan de zeep en een keer goed schudden en het probleem zou opgelost moeten zijn. Een gelijkaardige oorzaak is dat de zeep verhard is als ze een tijdje niet gebruikt is geweest en de leiding van het pompje verstopt zit. Haal het bovenstuk van de pomp los en leg dit in een kom met warm water en laat het gedurende één uur weken. Spoel het daarna goed af en probeer het nog eens. Als dit niet helpt, zit het probleem misschien in het pompsysteem. Haal het bovenstuk van de zeeppomp los en spoel grondig zodanig dat alle zeep er af is. Probeer het bovenstuk open te maken, zodat je het van dichterbij kan bekijken. Als de bron er niet goed uitziet of je kan er niet bij dan raden we je aan om de pomp te vervangen.

Problemen met de onderbouw van de gootsteen:

Het is tegenwoordig hip en trendy om voor een onderbouw gootsteen te kiezen. Heb jij thuis zo’n gootsteen? Dan lees je dit best vooraleer je aan de slag gaat om in je eentje een probleem op te lossen. Een onderbouw gootsteen is zeer praktisch omdat hij lager dan het keukenblad wordt geïnstalleerd. Desalniettemin is niet elk materiaal voldoende sterk om de gootsteen voor een langere periode te dragen. Trillingen van de afvalverwerker en het gewicht van te veel borden in de gootsteen kan ervoor zorgen dat de siliconen en soms ook de klemmen, die de gootsteen op zijn plaats moeten houden, loskomen. Als je merkt dat één van deze zaken zich voordoet, onderneem je best zo spoedig mogelijk iets om verdere schade te voorkomen. Werd de keuken nog maar recentelijk geplaatst, dan meld je het probleem best aan de installateur. Al zij niet kunnen helpen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met plezier verder. We raden je af om het probleem in je eentje te gaan oplossen omdat dit aanleiding kan geven tot blijvende schade aan de gootsteen.

De afvalverwerker:

De afvalverwerker is één van de nuttigste toepassingen in je gootsteen. Het vangt etensresten op en zo worden mogelijke afvoerproblemen vermeden. Helaas kan hij ook stukgaan. Welk probleem ondervind jij met je afvalverwerker? Een mogelijk probleem is dat hij het niet doet. Als hij niet aangaat, check dan even de knopjes om te kijken of hij wel aan staat. Als de knop aan staat en hij doet het nog teeds niet, haal dan de stekker uit het stopcontact en controleer hem onderaan. Je zal een rood knopje zien. Druk deze knop in en kijk of hij ingedrukt blijft. Steek de stekker opnieuw in het stopcontact en controleer of hij nu wel werkt. Een ander vaak voorkomend probleem is dat hij verstopt zit. Misschien is er iets in het toestel beland dat er niet thuishoort, zoals een kleine lepel of een stukje dat is afgebroken van een bord. Voor je iets onderneemt, haal je de stekker uit het stopcontact. Controleer de onderkant. In het midden zal je een gaatje zien waar een “Allen wrench” inbussleutel in past. Je kan de schroef losdraaien met behulp van deze sleutel. Druk op de rode knop en zorg ervoor dat je de deeltjes die de afvalverwerker blokkeren eerst verwijdert. Steek de stekker opnieuw in het stopcontact en controleer. Tot slot kan het zijn dat de afvalverwerker van boven of opzij lekt. Als het lek van bovenaf komt, zitten de aaneensluitende onderdelen los. Dus voor je op zoek gaat naar een lek, zorg je er best voor dat alle onderdelen goed vast op elkaar zitten. Neem een schroevendraaier en controleer of alle schroeven goed vast zitten. Dit zou het lek moeten oplossen.

Wat dit artikel nuttig? Als je probleem nog steeds niet opgelost is, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je met plezier verder.

Bel: 06-24356980