Douche reparatie? Lees hier hoe je de ongemakken kunt verhelpen! (tip)

Reparatie van je douche

Douche reparatie nodig? Een douche nemen is altijd verfrissend en nadien voel je je als herboren. Je wordt ‘s ochtends wakker en wil een douche nemen zodat je goed wakker bent voor je naar het werkt vertrekt? Of na een zware werkdag is alles waar je nog aan kan denken een douche nemen als je thuiskomt?

douche reparatie

Een douche nemen is één van je voornaamste dagdagelijkse behoeftes. Het kan evenwel voorvallen dat je douche vroeg of laat stuk gaat, hij wordt tenslotte dag in dag uit gebruikt. Lage waterdruk, lekken, geen warm water, dit zijn zaken die we allemaal al eens hebben meegemaakt en waar je je keer op keer aan ergert, telkens je een douche neemt.

Bel: 06-13356173

Je douche herstellen, DIY:

Welk probleem doet zich voor? Meestal zijn het slechts kleinigheden maar aangezien je geen flauw idee hebt van hoe je douche werkt, bel je meteen een vakman die vijf minuten langskomt om het probleem vast te stellen en aan jou de keuze laat voor een herstelling (indien mogelijk) of een vervanging. Uiteraard moet je hiervoor thuis zijn en je agenda vrijmaken, enz. Anderzijds denk je: zou ik het niet even zelf proberen op te lossen? Maar wat als ik het probleem erger maak? Dat weet je pas als je het geprobeerd hebt. De meeste mensen hebben thuis een basispakket gereedschapsinstrumenten zoals schroevendraaiers, inbussleutels en een tang. Het zou je kostbare tijd en geld kunnen besparen en op het einde van de rit heb je weer iets bijgeleerd. Wij zijn er om je te laten zien hoe je op een simpele manier je douche herstelt en als het probleem toch ingewikkelder blijkt dan gedacht, om je verder te helpen. Als je even verder leest, kom je misschien wel de oplossing voor je probleem tegen.

Herstelling van je doucheknop:

Het meest voorkomende probleem in de douche is een probleem met warm water. Voor je eraan begint, controleer je best eerst de andere kranen in je woning. Stel dat ook daar geen warm water is, heb je een probleem met je warmwaterleiding. Als er uit de andere kranen wel warm water komt, zit het probleem in de doucheknop waarmee je de temperatuur van het water regelt. Waarschijnlijk is er dan een klein onderdeel vanbinnen in de kraan stuk dat vervangen dient te worden. Zorg er zeker voor dat je de hoofdwaterleiding sluit voor je aan de klus begint. Het kan erg gevaarlijk zijn als je dit vergeet. De waterdruk in de leidingen is veel hoger dan die van het water dat uit de douchekop komt. Je veiligheid komt uiteraard op de eerste plaats. Gebruik een schroevendraaier om de schroef onderaan het handvat in tegenwijzerzin los te draaien. Normaal gezien zou het handvat nu makkelijk los moeten komen. Dan zal je twee of drie schroeven zien waarmee het bedieningspaneel in de muur bevestigd werd en één schroef in het midden die enkele kleinere onderdelen vasthoudt. Schroef deze één voor één los en haal het paneel van de muur. Onthoud wel in welke volgorde je de schroeven hebt losgemaakt. Een tip om de volgorde makkelijk te onthouden is om ze op een rij te leggen in volgorde van links naar rechts. Als je klaar bent en je ze terug dient vast te schroeven, neem je ze één voor één in de volgorde van rechts naar links. Eens je het paneel van de muur hebt gehaald, zal je binnenin een “patroon” zien. Haal de klem los die het “patroon” op zijn plaats houdt en gebruik hiervoor een tang. Dit onderdeel veroorzaakt meestal problemen met warm water en zal vervangen moeten worden. Zorg ervoor dat je een identiek onderdeel gebruikt voor de vervanging dat past zoals het hoort. Bevestig het nieuwe “patroon” en het bedieningspaneel. Let op dat er geen onderdelen per ongeluk achter de muur vallen. Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Als je nog steeds geen warm water hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je met plezier verder.

Reparatie van je douche door een loodgieter of elektricien?

Heb je thuis een elektrische douche? Een elektrische douche is enorm praktisch omdat je geen boiler nodig hebt om het water te verwarmen. Als je douche het niet meer doet moet hij uiteraard hersteld worden door een vakman. Hoe dan ook raden we je af om het probleem in je eentje te gaan oplossen omdat het over water en elektriciteit gaat. Als er iets misgaat, kan het fataal zijn voor jou of eender wie de douche zal gebruiken. Je vraagt je nu dus af wie er geschikt is om de herstelling uit te voeren, een loodgieter of een elektricien? Een loodgieter omdat het een probleem met je douche betreft, maar tegelijkertijd werkt je douche ook op elektriciteit. Beiden moeten een specifiek certificaat kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze gekwalificeerd zijn om de klus te klaren, alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen zodat een elektrische shock of het ontstaan van een brand vermeden wordt. Deze klus valt dus zeker niet te onderschatten. Het kan op het eerste zicht niet evident lijken om een loodgieter te vinden met het vereiste certificaat en anderzijds zal een elektricien ook perfect geschikt zijn daar elke elektricien verplicht is een certificaat te kunnen voorleggen om aan te kunnen tonen dat hij conform de wetgeving zijn job beoefent. Heb je nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren. We helpen je met plezier verder.

Problemen met je douchekraan:

Wat kan er misgaan met je douchekraan? Een van de vele problemen die zich kunnen voordoen is dat ze vast blijft steken en je ze niet meer kan draaien. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de kraan al wat ouder is, aan kalkaanslag door kalk in het water of door roest. Om dit probleem op te kunnen lossen moet je de kraan vanbinnen bekijken. Elke kraan is anders maar de opbouw van een kraan is bijna altijd hetzelfde. Opnieuw, voor je iets onderneemt, draai eerst de hoofdwaterleiding dicht. Eens dit gebeurd is, kan je er aan beginnen. Normaal gezien is onderaan de kraan een gaatje waar een inbussleutel in past. Zoek de gepaste sleutel en draai de schroef tegenwijzerzin los. Let op dat de schroef niet per ongeluk in de afvoer belandt want dan ben je hem kwijt tenzij je een magnetische schroevendraaier hebt waarmee je de schroef uit de afvoer kan halen. Misschien een handige tip om de afvoer te sluiten terwijl je aan het werk bent. Eens je de hendel hebt losgemaakt, controleer je met een tang of het metalen verlengstukje waar de hendel op hoort te zitten, kan bewegen. Als dit vlot kan bewegen, is het onderdeel binnen in de kraan waarschijnlijk stuk en kan dit best vervangen worden. Als het amper beweegt, smeer er dan wat smeerolie aan om te kijken of dit helpt. Als je geen smeerolie in huis hebt, kan eender welke vetstof waarmee je kookt ook helpen. Heeft het geholpen? Als het inderdaad heeft geholpen, kijk dan of je ergens roest te bespeuren valt. Als dit het geval is, probeer het roest dan weg te schrobben met een metaalsponsje en droog goed af met een doek. Plaats de hendel terug. Als dit niet heeft geholpen, is het “patroon” aan vervanging toe. Let er wel op dat als je een nieuw “patroon” gaat kopen dat je een koopt dat op je kraan past.

Installatie van een nieuwe douchekraan:

Ben je je badkamer aan het renoveren? Of kon je oude douchekraan niet hersteld worden en ben je op zoek naar een nieuwe? Ongeacht wat je plannen zijn, een nieuwe kraan installeren is vrij makkelijk en zou amper vijftien minuten van je tijd in beslag mogen nemen. Heel belangrijk is dat voordat je de oude kraan demonteert, je een gelijkaardige kraan koopt. We spreken hier niet over ‘gelijkaardig’ qua uitzicht maar wel gelijkaardig qua kenmerken. Er zijn bijvoorbeeld kranen met een smallere bodem waardoor het gat in de muur te groot zal zijn en er een opening zichtbaar is en dat wil je toch niet? Tenzij je er iets in wil verstoppen natuurlijk…

Eenmaal je de nieuwe kraan gekocht hebt, maak je de doos open en lees je de instructies. Deze kunnen verschillend zijn van de instructies voor je huidige kraan.

Ook heel belangrijk is dat als je de kraan vervangt, dat je ook de kleinere onderdelen dient te vervangen zoals de ringen. Voor je begint, draai je de hoofdwaterleiding dicht. Gebruik de juiste inbussleutel en maak eerst de schroef onderaan de kraan los. Daarna draai je tegenwijzerzin alle overige schroeven los van het paneel dat in de muur bevestigd werd. Haal het patroon uit de muur door de klem, die vastzit aan de hendel, los te maken met een tang. Na het lezen van de instructies, begin je met de plaatsing van de nieuwe kraan. Wees voorzichtig met de kleinere onderdelen. Je wil ze niet kwijtspelen achter de muur. Niet dat je ze niet zal terugvinden maar zal je je nog herinneren welke het was en hoe het onderdeel heet? Plaats het nieuwe patroon in de daarvoor voorziene holte en bevestig dit opnieuw. Het is aangeraden een beetje Teflon tape op de aansluitingen te plakken om de kans op toekomstige lekken te verkleinen. Bevestig het nieuwe paneel in de muur en schroef het goed vast. Plaats de nieuwe hendel op het paneel. Draai de waterleiding opnieuw open en test of alles werkt zoals het hoort. En voila, klaar is kees!

De omschakelkraan van je douche vervangen:

Heb jij een omschakelkraan in je douche? Dit onderdeel kan makkelijk stukgaan of niet naar behoren werken. Als je meestal een bad neemt, dan zal dit je niet snel frustreren maar als je meestal een douche neemt, dan word je al snel met dit probleem geconfronteerd. Hoe nagaan wat er net stuk is? Als je de omschakelkraan gebruikt en hij blijft niet op z’n plaats zitten en je dus niet kan douchen omdat het water slechts deels door de douchekop stroomt en deels door de badkraan, waardoor de waterdruk om te douchen veel te laag is. Dan is het best om de schakelaar te vervangen. Je hoeft je geen zorgen te maken aangezien je dit onderdeel heel makkelijk zelf kan vervangen. Gebruik je handen om het bovenstuk van de schakelaar tegenwijzerzin los te draaien. Voor het onderste deel, heb je misschien wel gereedschap nodig (een tang zou normaal gezien moeten volstaan) om het grootste onderdeel van de schakelaar beneden los te krijgen, waar de wateraansluiting zit. Eens losgedraaid, zou je dit onderdeel er makkelijk moeten uit kunnen halen. Er zijn verschillende type aansluitingen van kranen. Dus je kan best even nagaan welk type je nodig hebt vooraleer je eentje koopt. Monteer alle onderdelen van de nieuwe schakelaar en schroef vast aan de aansluiting. Bij de nieuwe schakelaar kan een speciaal gereedschapsinstrument zitten, dat van het vastschroeven van de nieuwe schakelaar kinderspel zal maken. Draai het bovenste deel van de schakelaar vast op het puntig uiteinde van de aansluiting. Controleer of de kraan goed werkt. Als dit niet het geval is, wil dit zeggen dat je de onderdelen niet correct gemonteerd hebt, maar technisch gezien zou je de nieuwe onderdelen dan niet eens vast hebben kunnen draaien.

De herstelling van een lek in je douche:

Heb je een probleem met een lek in je douche? Dat los je best zo snel als mogelijk op. Anders kan het wel eens zijn dat het probleem erger wordt en nog meer schade veroorzaakt. Als je een douchelek voor een lange tijd negeert, kan het schade veroorzaken aan je badkamertegels en je muur en zo lopen de kosten al snel op. Als de oorzaak van het lek zich in de douchekop bevindt, wil dat waarschijnlijk zeggen dat er iets los zit en de doorstroming van water in de douchekop blokkeert. Als je normaal gezien doucht met de douchekop in je handen, kan het zijn dat deze los is gekomen en je deze gewoon een opnieuw dient vast te draaien. Als dit niet het geval is, zou je normaal gezien met je handen de kop los kunnen draaien. Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat het water niet goed door de douchekop heen stroomt. Laat de douchekop een nachtje rusten in een kom met azijn. Spoel de kop de volgende dag af en draai hem weer vast. Als de kop nog steeds lekt, dient hij vervangen te worden.

Als het lek zich bevindt in de kraan, dan is het probleem ernstiger en moet je het zo snel als mogelijk oplossen. Voor je een vakman contacteert, draai je de kraan los en kijk je of de lek niet in de leidingen in de muur zit. Door een inbussleutel te gebruiken, kan je de onderkant van de hendel losdraaien. Eens je de hendel los hebt geschroefd, haal je de kleine onderdelen er uit die de hendel op zijn plaats moeten houden. Nadat je de basis weggehaald hebt, heb je een beter zicht op de binnenkant van de kraan. Als het lek inderdaad zich daar bevindt, is het aangeraden een vakman in te schakelen. Als dit niet het geval is, zou je het zelf moeten kunnen oplossen. Controleer op roestvlekken bij de aansluitingen. Als er inderdaad roest te bespeuren valt, probeer je dit te verwijderen door met een metaalspons de leidingen schoon te schrobben. Als er geen roest is en alles er prima uitziet, moet je het ‘patroon’ binnenin vervangen. Let goed op dat je het juiste model koopt want niet alle modellen passen. Monteer de kraan opnieuw en het probleem zou opgelost moeten zijn. Als het probleem zich nog steeds voordoet, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

Herstellingen aan je bad:

Welke problemen kunnen zich voordoen als je een bad hebt? Het oppervlak kan beschadigd worden. Als dit het geval is, zit er niets anders op dan het volledig te vervangen. Maar wat als je iets hebt laten vallen en de badkuip gebarsten is? Moet je dan ook een nieuwe badkuip kopen? Denk je: mijn God, wat nu? Of negeer je het gewoon tot het niet anders meer kan? Ben je een huurder en loopt je huurcontract af? Dan zal de huisbaas niet zo blij zijn en zal hij sowieso de huurwaarborg inhouden om de kosten van de herstelling te dekken. Maar er is misschien hoop want het goede nieuws is dat je het in je eentje kan oplossen en heel gemakkelijk zelfs. Alles wat je nodig hebt is “epoxy kneedpasta superfijn”. Zorg ervoor dat je de badkuip goed schoon maakt, voor je aan de klus begint. Plak daarna alles goed af met tape naast de barst zodat je je goed kan focussen op de plaats waar de barst zit. Smeer voldoende pasta op de barst zodat deze volledig opgevuld is. Gebruik eventueel een mes om de overtollige pasta te verwijderen. Haal de tape weg en smeer de pasta nog eens goed vlak zodat er geen niveauverschil is met de rest van de oppervlakte. Laat dit een nachtje rusten zodat de pasta kan drogen en goed hard kan worden.

Eens de tape hard is, gebruikt je eerst ruw schuurpapier om te plaats waar de pasta werd gebruikt mooi glad te maken en werk je af met fijn schuurpapier. Het is een goed idee om porseleinverf te gebruiken en deze enkele uren te laten drogen. Schuur daarna opnieuw op met fijn schuurpapier. Nu ben je helemaal klaar, de barst is hersteld. Je moet nu al goed kijken, wil je de plaats waar de barst zat, kunnen terugvinden. Het kan zijn dat er een klein kleurverschil op zit maar in elk geval gaat het niet opvallen dat er ooit een barst in heeft gezeten. Voor verdere vragen, mag je ons uiteraard steeds contacteren. Wij helpen je met plezier verder.

De kosten voor herstellingen aan je douche:

De grootste zorg van de meeste mensen is de kostprijs van een herstelling. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding zijn enorm belangrijk. Wij kunnen je beiden garanderen. De kosten voor een herstelling kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van het probleem. Voor meer informatie betreffende tarieven, mag je ons uiteraard altijd contacteren en wij zorgen voor een gepaste oplossing aan een correcte prijs.

Was dit artikel nuttig? Als het je niet lukt om het probleem in je eentje op te lossen, helpen we je met plezier verder.

Bel: 06-13356173