Riool verstopt? De oorzaak en de oplossing van de rioolverstopping!

Alle informatie die u wilt weten over een verstopt riool

Riool verstopt: wat houdt dat precies in?

Is een riool verstopt? Dan zijn de gevolgen voor een ieder merkbaar die er mee te maken krijgt. Het water loopt niet goed weg in de rioolleiding en komt uiteindelijk weer omhoog, met een overstroming tot gevolg.

riool zit verstopt

Iedereen krijgt vroeg of laat eens een keer te maken met een rioolverstopping. Het risico op een verstopt riool kan hooguit worden beperkt, door bijvoorbeeld periodiek onderhoud. Een gezin met kleine kinderen loopt een hoger risico op een rioolverstopping, omdat kinderen nog wel eens objecten in het toilet willen gooien die daar niet in thuishoren. Daardoor komt u voor verrassingen te staan, ook al gaat u naar uw idee nog zo goed om met het riool.

Bij bedrijven zijn de risico’s op een rioolverstopping zeer hoog te noemen. Vooral in de horeca komen rioolverstoppingen heel vaak voor. De rioolleiding wordt daar intensief belast door de keuken en bovendien gaan niet alle gasten even zorgvuldig te werk in het toilet. Glaswerk en plastic treffen wij geregeld aan tijdens rioolinspecties.

De vervelende consequenties die dit heeft zijn talrijk. Zo kan zich onder andere ontlasting bevinden in het afvalwater dat zich verspreidt door de ruimte, wat bovendien een vreselijke rioolstank met zich meebrengt.

Het moge voor zich spreken dat een oplossing niet lang op zich kan laten wachten in zo een situatie. Op deze pagina helpen wij u dan ook graag op weg om u alle informatie te vertellen die nodig is om adequaat te kunnen optreden bij een rioolverstopping. Zo staan in dit artikel diverse oorzaken van een rioolverstopping beschreven in combinatie met een (mogelijke) oplossing voor het probleem.

De meest voorkomende vragen staan vermeld en zijn voorzien van een antwoord van een rioolexpert. Het doel is om deze vraag- en antwoordsectie op regelmatige basis uit te breiden, want wij vinden het prettig om zoveel mogelijk mensen gerust te kunnen stellen.

In een aantal gevallen kunt u zelf het probleem verhelpen, maar bij complexe verstoppingen zit er niets anders op dan dat u een professioneel rioolbedrijf inschakelt. Zo weet u zeker dat de verstopping snel en duurzaam wordt verholpen.

De mogelijkheden en de voordelen die ons ontstoppingsbedrijf kan bieden bij een rioolverstopping staan uitvoerig beschreven. Een rioolverstopping is voor niemand leuk om mee te maken, maar realiseert u zich goed dat wij hier dagelijks mee te maken hebben en beschikken over het best mogelijke materieel om spoeddiensten te kunnen verrichten. Een oplossing voor de rioolverstopping is altijd voorhanden.

Wilt u liever direct contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak? Schroomt u dan niet te bellen naar het onderstaande telefoonnummer.

Bel: 06-13356173

Inhoud van deze pagina


Algemene informatie over een verstopte rioolleiding

Het ontstaan van een rioolverstopping

Niemand wilt te maken krijgen met een rioolverstopping, maar toch zal het een keer voor komen dat er zich een verstopping voordoet in de leiding. Dat is een kwestie van tijd. Soms is het onvermijdelijk, doordat er per ongeluk iets in de leiding wordt gegooid dat daar niet in thuis hoort. Niet iedereen weet hoe de rioolleiding het beste gebruikt kan worden en daarom staan hieronder een aantal zaken omschreven om u op weg te helpen. Met deze informatie proberen wij het ontstaan van verstoppingen bij particulieren en bedrijven zoveel mogelijk beperkt te houden.

riool buiten zit verstopt

Ons algemene advies luidt: deponeer afval zoveel mogelijk in de vuilnisbak! Daarmee reduceert u de kans op een rioolverstopping al aanzienlijk.

Riool verstopt door vet

Vet is een hardnekkige substantie die voor komt in etensresten. Met name in de pannen komen veel vetresten voor. Het meeste vet kunt u wegscheppen in de afvalbak. Er zal altijd een gedeelte achterblijven in de pan en bij het afwassen van de pan komen deze vetresten in het sop terecht. Op het eerste gezicht zal het lijken alsof alle vetresten voorgoed zijn verdwenen, maar wanneer u de binnenkant van de leiding zou kunnen bekijken, blijkt dat vetresten zich voor een deel aan de binnenkant van de leiding zijn blijven hechten. Na verloop van tijd wordt de laag van opgehoopte vetresten steeds dikker en trekt het ook andere afvalresten aan. De basis voor een rioolverstopping is gelegd.

Riool verstopt door toiletpapier

Men denkt dat toiletpapier altijd volledig wordt afgevoerd in de riolering, maar dat is niet altijd het geval. Teveel of te dik toiletpapier kan in leidingen met een smalle diameter geen doorgang vinden. In zulke situaties is het risico op een verstopping zeer hoog. Niet iedereen realiseert zich in wat voor staat de rioolleiding zich bevindt.

riool zit verstopt door toiletpapier

Door het gebruik van tweelaags toiletpapier vermindert u het risico op een rioolverstopping aanzienlijk. Wanneer u regelmatig te maken heeft met een verstopping door toiletpapier kan een vermaler, zoals een sanibroyeur, uitkomst bieden.

Riool verstopt door vochtige toiletdoekjes

Over vochtige toiletdoekjes is het advies simpel: die horen niet thuis in de rioolleiding, maar in de afvalbak. Vochtige toiletdoekjes zijn dikker dan toiletpapier en zijn niet of nauwelijks afbreekbaar, waardoor de rioolleiding er niet mee overweg kan. Het is vragen om problemen wanneer u of uw gasten dit soort toiletdoekjes in de leiding gooien. Het kan geen kwaad om een waarschuwing in het toilet op te hangen, zodat een ieder weet dat dit niet doorgespoeld kan worden. Hiermee voorkomt u verstoppingen door toiletdoekjes in de toekomst.

Riool verstopt door toiletblokje

Indien het toiletblokje in de afvoer is gevallen, blijft het meestal in het begin van de afvoer hangen zodat u het eenvoudig kunt oppakken. Echter gebeurt het ook wel eens dat het toiletblokje iets verder in de leiding terecht komt. Het blokje is dan niet meer binnen handbereik en er zit dan niets anders op dan een professioneel bedrijf in te schakelen om de verstopping te verhelpen.

Riool verstopt door maandverband of tampons

Maandverband en tampons kunnen soms per ongeluk in het toilet afvoer terechtkomen en doorgespoeld worden. Dit loopt in de meeste gevallen niet goed af. Uw riolering raakt verstopt en dient vakkundig ontstopt te worden zodat de leiding het water weer zonder problemen laten doorstromen.

Riool verstopt door plastic

Plastic hoort nooit afgevoerd te worden in de rioolleiding. In de meeste gevallen ontstaat een rioolverstopping door plastic per ongeluk. Het is niet bij iedereen bekend dat plastic er niet in thuishoort. Door het plaatsen van een waarschuwingssticker en een afvalbak beperkt u het risico op plastic in de rioolleiding zoveel mogelijk.

Riool verstopt door kaarsvet

Over het algemeen denkt men dat de rioolleiding meer geschikt is voor het afvoeren van afvalresten dan een afvoerleiding. Dat is een misvatting, want dit soort afvalresten kunnen zich net zo goed aan de binnenkant van de rioolleiding hechten als bij een afvoerleiding het geval is. Kaarsvet is één van de hardnekkigste substanties die er is. Het stolt snel in aanraking met water en het zal beslist komen bovendrijven op het water. Lastig om weg te spoelen dus en daarom hoort kaarsvet altijd in de afvalbak gedeponeerd te worden.

Riool verstopt door cement

Tijdens bouwwerkzaamheden wordt er niet altijd even zorgvuldig met de rioolleiding omgegaan. Het beste is om de leiding te beschermen tegen afvalresten zoals cement door er plastic overheen te spannen zolang de werkzaamheden gaande zijn. Dat voorkomt dat cementdeeltjes in de leiding terecht komen. Een verstopping door cement is doorgaans niet eenvoudig te verhelpen.

Riool verstopt door zand

De rioolleiding is niet geschikt om zand in af te voeren. Toch maken wij geregeld mee dat er een rioolverstopping is ontstaan door zand, terwijl de eigenaar zeker weet dat er geen zand in de rioolleiding is gegooid. Dit kan gebeuren wanneer er ergens in de leiding een rioolbreuk is ontstaan, waardoor er zand naar binnen is gekomen.

Riool verstopt door frituurvet

Van alle soorten vet is frituurvet het meest hardnekkig. Deze vetsoort is plakkeriger dan vet zoals we die uit pannen kennen. Wanneer u te maken heeft met een rioolverstopping door frituurvet zit er niets anders op dan de leiding met een hogedrukreiniger te laten doorspuiten.

riool zit verstopt door frituurvet

Frituurvet kunt u het beste afvoeren in een lege fles wasmiddel. Geregeld maken wij mee dat mensen frituurvet in de toiletafvoer gegooid hebben in de veronderstelling dat het geen kwaad zou kunnen. Dit is een misvatting, want frituurvet blijft altijd voor een deel achter aan de binnenkant van een leiding en zorgt dan ook voor een minder goede doorstroming.

Riool verstopt door zeepresten

Zeep staat er om bekend dat het oplost in water en dat het ideaal is om mee schoon te maken. Toch blijven er altijd zeepresten over in de leiding en die gaan na verloop van tijd steeds meer samenklonteren. Het gevolg hiervan is dat de leiding steeds minder goed het afvalwater laat doorstromen naar de hoofdriolering. Om een verstopping door zeepresten te voorkomen doet u er verstandig aan om de rioolleiding zo nu en dan te laten reinigen, bij voorkeur met een hogedrukreiniger.

Riool verstopt door waspoeder

Heeft u ooit gekeken naar de aangekoekte resten in het vakje waar u de waspoeder in doet? Dan kunt u zich vast wel voorstellen wat er aan de binnenkant van de leiding aan resten zit. Een ieder die gebruik maakt van waspoeder krijgt er mee te maken. Om de doorstroming van het water optimaal te houden, kunt u het beste één keer per maand de wasmachine laten draaien op 90 graden zonder gebruik van wasmiddelen. Op deze manier kan de leiding gereinigd worden.

Riool verstopt door kalk

In het water is altijd kalk aanwezig, hoewel dit niet met het blote oog te zien is. De aanwezigheid van kalk in het water wordt voor de meeste mensen pas duidelijk wanneer de kranen niet regelmatig schoon worden gemaakt. Er bevindt zich dan een witte laag kalkaanslag op de kraan die de kraan er dof uit laat zien.

Na een aantal jaren zal de kalkaanslag aan de binnenkant van de leiding de oorspronkelijke diameter van de leiding aanzienlijk hebben doen laten afnemen met als gevolg dat u vaker last heeft van afvalwater dat niet goed kan wegstromen. Een verstopping ligt dan op de loer wanneer u niet op tijd de leiding laat reinigen door een expert.

Riool verstopt door boomwortels

Boomwortels zijn zeer krachtig en groeien overal doorheen. Het maakt niet uit welk materiaal er wordt gebruikt. Op straat is dit fenomeen het beste zichtbaar door stenen die omhoog komen en scheef staan. Zelfs asfalt kan gaan scheuren als gevolg van wortelgroei.

Bij een rioolleiding is er helaas ook geen ontkomen aan wanneer er zich een boom in de buurt bevindt. Vroeg of laat krijgt u er mee te maken dat de rioolleiding verzakt of scheurt. In dit soort situaties doet u er verstandig aan om een rioolexpert in te schakelen die de situatie voor u analyseert en daarna op vakkundige wijze een reparatie uitvoert. Door op tijd hulp er bij te halen, voorkomt u dat de problemen erger worden en de financiële schade toeneemt.

Aangezien bomen tot veel rioolproblemen kunnen leiden, maken wij vaak mee dat mensen een boom willen omkappen. Om er zeker van te zijn dat u de boom mag verwijderen is het raadzaam om eerst de gemeente op te bellen.

Riool verstopt door droogte

Droogte kan op diverse manieren tot een rioolverstopping leiden. Wanneer het lange tijd niet heeft geregend is het grondwaterpeil laag, waardoor er grondverzakkingen kunnen optreden met alle gevolgen van dien.

Heeft u een tijd de rioolleiding niet gebruikt? Dan zijn de resten aan de binnenkant van de leiding nog hardnekkiger aangekoekt komen te zitten en is er een grote kans dat de rioolleiding op korte termijn verstopt raakt.

Riool verstopt door koffiedik

Over koffiedik bestaan er diverse theorieën. Zo zou het effectief ingezet kunnen worden tegen rioolverstoppingen vanwege de schurende werking. Hoewel hier best een kern van waarheid in zit, raden wij deze methode niet aan. Simpelweg omdat het milieu er onnodig door wordt belast. Bij het reinigen van het afvalwater dient al die koffieprut er ook weer uitgefilterd te worden en dat kost veel energie. Koffiedik kunt u dan ook het beste in de afvalbak gooien.

Riool verstopt door de vaatwasser

De vaatwasser veroorzaakt afvalwater waarin zich allerlei resten en substanties kunnen bevinden. Het komt dan ook heel vaak voor dat een rioolverstopping is veroorzaakt door een vaatwasser. Een verstopping door de vaatwasser uit zich vaak in een lekkage uit de vaatwasser zelf en ook kan het water in de keukenafvoer omhoog komen. Er bestaan speciale reinigingsblokjes die het kalk in de afvoerleiding laten oplossen. Dat kan er al voor zorgen dat er zich minder vaak verstoppingen voor doen die vanuit de vaatwasser ontstaan.

Riool verstopt door een object

De ingang van een rioolleiding is vaak vrij toegankelijk. Dat is handig als u bijvoorbeeld toiletpapier wilt doorspoelen, maar daardoor is de leiding ook kwetsbaar voor objecten. Er verdwijnt jaarlijks van alles in de leiding dat er eigenlijk niet in thuishoort. Vaak merkt u het niet eens, maar wanneer er bijvoorbeeld een toiletblokje in de leiding valt zit er niets anders op dan een expert op te bellen om het probleem op te lossen. Tegenwoordig wordt de telefoon vaak gebruikt wanneer men op het toilet aanwezig is. Geregeld maken wij mee dat er een rioolverstopping is ontstaan door een telefoon dat in het toilet is gevallen.

Riool verstopt door kattengrind

Niet iedereen is er van op de hoogte dat kattengrind ongeschikt is om in de rioolleiding gegooid te worden. Kattengrind lost niet op in water en het is dan ook rampzalig wanneer kattengrind zich in de rioolleiding bevindt. Regelmatig worden wij opgebeld door mensen die kattengrind in het toilet hebben gedaan. Er zit dan niets anders op dan de leiding te laten doorspuiten of uitzuigen.

riool verstopt door kattengrind

De symptomen van een rioolverstopping

Het water dat niet of nauwelijks wegstroomt

Een rioolverstopping treed vaak geleidelijk op. Dat houdt in dat wanneer u er op let, u in de meeste gevallen tijdig de leiding kunt laten reinigen, waardoor de verstoppingsproblemen verleden tijd zijn. In dit geval zijn de gevolgen te overzien. Echter, een rioolverstopping die uit het niets optreed vraagt om een acute oplossing. Zo beperkt u het risico op overstroming en andere vormen van riooloverlast.

Een van de meest gevreesde rioolverstoppingen is een verstopping die veroorzaakt wordt in het toilet. De ontlasting komt dan weer boven drijven en kan zelfs gaan overstromen. Merkt u dat bij het doortrekken van het toilet het water eerst omhoog komt en daarna pas wegstroomt? Dan zijn dat de eerste symptomen van een rioolverstopping. Dit is het moment om een rioolspecialist ter plaatse te laten komen. De kosten voor het verhelpen van het rioolprobleem zijn in dit stadium lager en de gevolgen voor uw situatie in het pand blijven te overzien.

Een vreselijke rioolstank

Doordat het afvalwater niet optimaal of zelfs helemaal niet kan doorstromen bij een rioolverstopping, stijgt de nare lucht weer op naar het oppervlak en verspreid zich door het hele pand. Een lucht waarin u niet graag woont, werkt en al helemaal geen visite in wilt ontvangen. Rioolstank hoeft niet in alle gevallen te betekenen dat het riool verstopt zit, maar u doet er zeker verstandig aan om een rioolspecialist ter plaatse te laten komen om de achterliggende oorzaak te achterhalen.

Lekkage vanuit de rioolleiding

Wanneer er een verstopping gaande is, loopt de druk in de rioolleiding op want die is er niet voor gemaakt om lange tijd met hoge waterdruk om te gaan. Door zwakke plekjes in de rioolleiding kan het afvalwater gaan lekken of zelfs erger nog: door de druk worden de scheurtjes in de leiding groter. Zodra u merkt dat er rioolwater vanuit de leiding lekt, wacht u dan niet te lang en schakel hulp in. Zo voorkomt u dat de vloer verder beschadigd raakt en er schimmel en rioolvliegjes opduiken. 

Borrelend geluid vanuit de rioolleiding

Dit duidt op een onregelmatige doorstroming van het afvalwater in de riolering. De oorzaak kan een rioolverstopping zijn. Echter dient er eerst een onderzoek uitgevoerd te worden ter plaatse om daar zekerheid over te krijgen, want het kan ook betekenen dat er een probleem is de met beluchter van het riool.

De locatie van de rioolverstopping vaststellen

De meeste mensen hebben geen idee waar de verstopping zich precies in de leiding bevindt. Dat is ook niet zo vreemd, want de rioolleiding is tientallen meters lang en zonder geavanceerd materieel is het niet te doen de exacte plek van de verstopping vast te stellen. Een rioolexpert verhelpt dagelijks verstoppingen en kan door het aantal meters te tellen van de ontstoppingsveer bepalen waar de rioolverstopping zich precies voordoet. Dit is de werkwijze van vrijwel alle rioolbedrijven.

de locatie van de rioolverstopping vaststellen

Mocht u zelf een gedachte hebben over de oorzaak van de rioolverstopping dan kunt u dit het beste melden aan de expert ter plaatse, want als er bijvoorbeeld een object in de leiding terecht is gekomen dan ligt het voor de hand dat de verstopping zich op een aantal meters vanaf de ingang van de leiding bevindt.

Indien het voor een rioolspecialist ook niet duidelijk is waar de verstopping precies in de leiding zit, kan er gebruik worden gemaakt van een rioolcamera. Het voordeel van een rioolcamera is dat de oorzaak van de verstopping altijd wordt vastgesteld en er ook andere mankementen van de leiding zichtbaar worden. Bovendien kunt u meekijken op het beeldscherm en daarmee kunt u er een stuk geruster op zijn dat er voor een passende oplossing gekozen wordt.

Rioolverstopping bij particulieren

Een rioolverstopping kan op veel manieren ontstaan, zoals u hierboven hebt kunnen lezen. De impact die een rioolverstopping op het dagelijks leven heeft dient niet onderschat te worden. Wanneer het toilet onbruikbaar is door een rioolverstopping is het niet te doen om in het pand te verblijven. Dit geldt ook wanneer er sprake is van rioolstank als gevolg van een verstopping. Een rioolverstopping kan er voor zorgen dat meerdere afvoerleidingen niet meer gebruikt kunnen worden. De meeste mensen laten een rioolverstopping dan ook graag dezelfde dag nog oplossen. Niemand zit te wachten op een rioolverstopping en daarom zien wij dan ook een toename in het aantal aanvragen bij particulieren voor periodiek onderhoud aan de rioolleidingen.

Rioolverstopping bij bedrijven

De gevolgen van een rioolverstopping bij bedrijven kunnen nog ingrijpender zijn dan bij particulieren. Zo kan een horecagelegenheid maar beter dichtblijven wanneer het toilet verstopt zit. De gasten dienen optimaal te kunnen worden bediend en dat kan niet wanneer er een overstroming is en er een vreselijke rioollucht in het pand hangt. Bovendien kan dat slechte recensies opleveren die het bedrijf altijd zullen blijven achtervolgen op internet.

Voor bedrijven bieden wij een spoedservice, zodat de hinder voor u en uw gasten minimaal is. Zodra u merkt dat er een rioolverstopping is, wacht dan niet langer en bel direct naar het onderstaande telefoonnummer. Zo voorkomt u dat de rioolproblemen toenemen.

De beschikbare ontstoppingsmethodes voor een rioolverstopping 

Plopper

Wanneer iemand te maken krijgt met een rioolverstopping is het eerste waar men aan denkt om de plopper uit het keukenkastje erbij te pakken. De plopper is een eenvoudig hulpmiddel dat in de meeste huishoudens aanwezig is. Zelfs professionele ontstoppingsdiensten hebben een plopper in de werkbus liggen en dat zegt een hoop. De plopper is goed in staat om rioolverstoppingen te verhelpen. Hierbij moet u denken aan kleine verstoppingen, zoals bijvoorbeeld door een ophoping van toiletpapier.

Trekveer

Een trekveer (ook wel handveer genoemd) bestaat uit een spiraalvormige veer van een aantal meters lang. Door deze veer voorzichtig in de rioolleiding te laten zakken wordt het mogelijk om de veer te gebruiken door kleine bewegingen te maken en langzaam de veer omhoog te trekken. Let op dat u niets forceert. U kunt het beter een aantal keer herhalen dan één keer hardhandig de veer te gebruiken.

Hogedrukreinigingsmachine

Voor zwaardere verstoppingen is de hogedrukreiniger uitstekend. Hierbij dient u te denken aan rioolverstoppingen die zijn ontstaan door vet. Met een ontstoppingsveer is het vrijwel niet te doen om een verstopping door vet effectief te verhelpen.

hogedrukreiniger voor het verhelpen van zware rioolverstoppingen

Niet ieder ontstoppingsbedrijf beschikt over een hogedrukmachine, want de aanschafprijs is hoog. Mocht u een bedrijf willen inschakelen voor het verhelpen van een complexe verstopping, dan kunt u het beste van te voren vragen of ze de beschikking hebben over deze machine.

Soda

Wie de beschikking heeft over soda, kan proberen om soda op te lossen in heet water en dit mengsel in de rioolleiding te gieten. Voordat u dit probeert, doet u er verstandig aan om een veiligheidsbril op te zetten. Het is mogelijk dat er dampen omhoog komen en die zijn schadelijk voor uw ogen.

Chloor

Vuil kan oplossen in chloor. Wanneer u weet dat een rioolverstopping is ontstaan door opgehoopte etensresten zoals bijvoorbeeld vet, dan kunt u proberen met chloor de rioolleiding te ontstoppen. Ook voor deze ontstoppingsmethode geldt dat u eerst een veiligheidsbril dient op te zetten. U weet nooit wat voor stoffen er in de leiding zitten die een chemische reactie kunnen veroorzaken in aanraking met chloor.

Verenmachine

Deze ontstoppingsmethode bestaat uit een spiraalvormige veer met een lengte van 12 meter en langer. De machine zorgt er voor dat de veer hard gaat draaien, waardoor de verstopping opbreekt in losse stukjes die doorgespoeld kunnen worden door de leiding.

de ontstoppingsveren waarmee de verstopping kan worden verholpen

De verenmachine is bij alle professionele ontstoppingsbedrijven aanwezig. Er zijn diverse soorten exemplaren verkrijgbaar, maar de werking komt op hetzelfde neer. Vanwege de aanschafprijs beschikken de meeste particulieren niet over een dergelijke machine, want de machine is doorgaans te weinig nodig om het een interessante investering te kunnen noemen. 

Veel gestelde vragen over een verstopt riool

 1. Hoe weet ik zeker dat mijn riool verstopt zit?

  Het is vrij lastig om dit zeker vast te stellen, want u beschikt zeer waarschijnlijk niet over het benodigde materieel om een rioolinspectie uit te kunnen voeren. Bovendien vereist een rioolinspectie een bepaalde mate van ervaring die bij de meeste particulieren niet voldoende aanwezig is. Er zijn echter wel een aantal symptomen die er op kunnen duiden dat er sprake is van een rioolverstopping. Zo kunt u nagaan of de rioolleidingen in overige ruimtes van uw pand nog wel naar behoren werken. Loopt daar het water ook niet goed weg? Dan is er een hele grote kans dat er een rioolverstopping gaande is.

 2. Kan het kwaad als ik enige tijd wacht met het verhelpen van de rioolverstopping?

  Dat verschilt uiteraard per situatie. De mate van hinder en gevaar die een rioolverstopping veroorzaakt dient inzichtelijk te zijn om een gericht antwoord te kunnen geven op deze vraag. Het moge voor zich spreken dat wanneer er sprake is van een toiletverstopping en u beschikt over twee toiletten in huis, een oplossing niet zo noodzakelijk is als de andere toilet naar behoren functioneert. Zoals al eerder in dit artikel is genoemd, gaat een verstopping vaak gepaard met een overstroming waarbij afvalwater omhoog komt. Hoewel dit niet direct het geval hoeft te zijn, dient u het risico hiervan zeker niet te onderschatten aangezien het voor de hand ligt dat het waterniveau steeds meer zal toenemen.

 3. Ik woon in een huurhuis, dien ik zelf voor de kosten van het ontstoppen van het riool op te draaien?

  Dat ligt er maar net aan wat u met de huisbaas contractueel bent overeengekomen op dit gebied. U kunt het beste eerst contact opnemen met de huisbaas in dit geval, want mogelijk dat die een samenwerkingsverband heeft met een gespecialiseerd rioolbedrijf bij u in de buurt.

 4. Hoelang duurt het voordat een rioolverstopping is verholpen?

  Uit ervaring weten wij dat dit per opdracht verschilt. De tijd die nodig is varieert tussen 10 minuten en 1,5 uur, in het geval er sprake is van een complexe verstopping. Houdt er dan ook rekening mee dat er een aantal uren iemand beschikbaar dient te zijn in het pand zodra er een rioolexpert ter plaatse komt.

 5. Mijn buren hebben ook een rioolverstopping op dezelfde leiding, is het mogelijk om de kosten te delen?

  Het komt regelmatig voor dat wij worden ingeschakeld voor het verhelpen van een rioolverstopping die zich ook bij de buren voordoet. Indien een opdracht door u beide gezamenlijk aan ons is verstrekt, kan dat voordeliger uitpakken aangezien de voorrijkosten dan worden verdeeld. Echter, voor de overige kosten ligt het niet altijd voor de hand dat de kosten op gelijke basis met de buren worden gedeeld. Stelt u zich maar eens voor, dat het rioolprobleem bij u in slechts 10 minuten verholpen is en dat er bij de buren een uur is gewerkt en er zelfs een camera inspectie is uitgevoerd. In dat geval is het niet slim om de kosten voor de werkzaamheden te delen, want dan draait u op voor de ellende van de buren. Het eerder genoemde voordeel van voorrijkosten blijft dan nog wel een interessant aspect.

 6. Is de ouderdom van de rioolleiding van invloed op het aantal rioolverstoppingen dat ik kan meemaken?

  Ja, oude rioolleidingen bevatten doorgaans veel aangekoekte resten. Zeker wanneer deze leidingen niet regelmatig worden gereinigd blijven de verstoppingsproblemen terugkeren op regelmatige basis. U doet er in dit geval verstandig aan om een rioolspecialist ter plaatse te laten komen om een plan van aanpak te laten opstellen voor periodiek onderhoud.

 7. Wordt een rioolverstopping bij particulieren op een andere manier verholpen dan bij bedrijven?

  Ja, want waar er bij particulieren doorgaans gewerkt kan worden met een ontstoppingsmachine, merken wij dat bij bedrijven vaker de hogedrukspuit wordt ingezet. De leidingen bij bedrijven krijgen het zwaarder te verduren over het algemeen en dat vraagt om een krachtigere en duurzamere oplossing. Gelukkig is ons materieel geoptimaliseerd voor alle situaties.

 8. Komt een rioolverstopping minder vaak voor bij nieuwbouw?

  De ervaring leert dat bij nieuwbouw rioolproblemen minder vaak voorkomen. Echter, nieuwbouw is zeker geen garantie op een perfecte riolering. Zo kunnen er constructiefouten aan de orde zijn, waardoor men constant hinder ondervindt van een slechte doorstroming van het afvalwater, met alle gevolgen van dien. Er zit dan in feite niets anders op dan de leidingen opnieuw aan te leggen en dat is een taak die kostbaar is en om die reden vaak wordt uitgesteld.

 9. Wordt een rioolverstopping vergoed door de verzekering?

  Dat ligt er aan wat er in de polisvoorwaarden staat vermeld. In een aantal gevallen zal een rioolverstopping beslist niet worden vergoed. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van opzet of grove nalatigheid. Voordat u een rioolbedrijf inschakelt, kunt u het beste eerst de verzekeringsmaatschappij opbellen om uw vraag voor te leggen.

 10. Zal de rioolstank ook verdwijnen bij het verhelpen van een rioolverstopping?

  Dat verschilt per geval. Wanneer de doorstroming in een rioolleiding niet goed is, kunnen de nare luchtjes weer naar boven komen. Echter, rioolstank kan ook een andere oorzaak hebben dan een verstopping. Een probleem met de beluchter of een breuk in de rioolleiding kan ook aan de orde zijn. Een expert ter plaatse kan dat het beste voor u vaststellen.

 11. Wat is de beste manier om een rioolverstopping te verhelpen?

  Wanneer de situatie het toelaat, is een hogedrukreiniger het meest effectief. Vooral bij zware verstoppingen komt deze machine van pas. De aangekoekte resten aan de binnenkant van de rioolleiding worden beter verwijderd onder hoge druk dan met een ontstoppingsmachine die met een spiraal werkt.

 12. Is het resultaat bij het ontstoppen van de rioolleiding blijvend?

  Ja, maar dat geldt alleen voor de specifieke verstopping die verholpen is. Een rioolleiding kan in de toekomst op een andere manier verstopt raken en dat is in een aantal gevallen onvermijdelijk. Wanneer u het risico op verstoppingen beperkt wilt houden, dan kunt u het beste periodiek onderhoud laten plaatsvinden.

 13. Is het verstandig om ontstoppingsmiddel te gebruiken voor het ontstoppen van het riool?

  Wij zijn geen voorstander van het gebruik van ontstoppingsmiddel. Regelmatig ervaren wij dat lijm en bevestigingsmaterialen beschadigd zijn geraakt door ontstoppingsmiddel. Het resultaat van ontstoppingsmiddel laat dan ook zeer te wensen over. Het ontstoppingsmiddel is dan wel goedkoop in aanschaf, maar de gevolgen van een beschadiging aan de rioolleiding zijn doorgaans veel hoger dan wanneer u de verstopping had laten verhelpen door een gespecialiseerd bedrijf.Een rioolleiding kan gaan lekken als gevolg van het gebruik van ontstoppingsmiddel. Zo een lekkage kan in uw pand of dat van de buren een ravage veroorzaken.

 14. Kan een rioolverstopping op iedere locatie worden verholpen?

  In principe wel, zolang er voldoende toegangspunten zijn (inspectieputten etc.). Bij een rioolleiding van 100 meter en langer is het raadzaam dat u de rioolexpert van tevoren op de hoogte brengt. In deze situatie is het onmogelijk om de leiding met een spiraal te ontstoppen, want die zijn te kort (50 à 60 meter). Het doorspuiten van de leiding is voor lange rioolleidingen dan ook de meest voor de hand liggende oplossing.

 15. Mijn rioolleiding raakt steeds verstopt, wat kan ik het beste doen?

  Dit kan twee oorzaken hebben: 1. De rioolleiding wordt niet goed gebruikt 2. Er is een structureel probleem in de leiding dat dient te worden opgelost. Schakel een rioolexpert in om een grondige rioolinspectie te laten uitvoeren. Het laten uitvoeren van een rioolcamera inspectie kan in korte tijd inzichtelijk maken wat de oorzaak is van de rioolverstopping. Mogelijk dat een breuk of een constructiefout zorgt voor verstoppingen die telkens terugkeren.

 16. Kan een rioolverstopping veroorzaakt worden door verzakking?

  Dat is zeker mogelijk, want door een verzakking van de rioolleiding wordt de doorstroming beperkt. Er zit in dat geval niets anders op dan de leiding op te graven en een rioolreparatie uit te voeren.

 17. Wat kost het om een riool te ontstoppen?

  De prijs voor het ontstoppen van een riolering wordt bij de meeste bedrijven vastgesteld aan de hand van de hoeveelheid tijd of meters die nodig zijn om de riolering verstoppingsvrij te kunnen maken. Gemiddeld ligt het totaalbedrag voor het ontstoppen van een riolering rond de €250 (inclusief btw). Meestal kan er van tevoren een prijsopgave worden verstrekt, maar in een aantal situaties dient een rioolexpert eerst ter plaatse te komen om meer inzicht te krijgen in het rioolprobleem.

 18. Is het gebruikelijk dat er garantie wordt geleverd op het verrichten van ontstoppingswerkzaamheden?

  In vrijwel alle gevallen zit er standaard garantie op de werkzaamheden. Indien er sprake is van externe factoren, zoals wortelgroei, een verzakking of een andere situatie waar een rioolexpert geen invloed op heeft, kan het zo zijn dat het niet mogelijk is om garantie te bieden. In dat geval wordt u hiervan op de hoogte gebracht en staat dit duidelijk beschreven op de factuur.

 19. Kan ik de gemeente inschakelen voor het ontstoppen van het riool?

  De gemeente zal alleen helpen wanneer blijkt dat de verstopping zich bevindt in het gedeelte van de rioolleiding dat onder de verantwoording van de gemeente valt. Een rioolexpert ter plaatse kan door middel van een inspectie vaststellen waar het probleem in de leiding zit.

 20. Kan ik de rioolleiding dezelfde dag nog gebruiken wanneer er een expert ter plaatse is?

  Wanneer de verstopping is op te lossen met een ontstoppingsmachine of een hogedrukreiniger, kunt u er vanuit gaan dat de rioolleiding dezelfde dag weer zonder problemen te gebruiken is.

 21. Is het mogelijk om mee te kijken tijdens de ontstoppingswerkzaamheden?

  Dat ligt er aan of u toestemming krijgt van de rioolspecialist die de werkzaamheden uitvoert voor u. Wij vinden het geen probleem dat u meekijkt en vragen stelt, maar u kunt zich beslist voorstellen dat er ook loodgieters zijn die het als verhoogde druk ervaren als de klant meekijkt tijdens de werkzaamheden.

 22. Is het schadelijk voor het milieu om de rioolleiding te ontstoppen?

  Wanneer ontstoppingsmiddelen worden vermeden is het niet schadelijk voor het milieu om de rioolleiding te ontstoppen. Mocht het zo zijn dat u weet dat er chemicaliën in de leiding zijn terecht gekomen, dan doet u er verstandig aan om dit te melden aan de rioolexpert. Mogelijk dat de leiding dan wordt leeggezogen, alvorens de verstopping wordt verholpen. U kunt er van uit gaan wanneer u ons inschakelt voor het verrichten van ontstoppingswerkzaamheden dat het milieubelang altijd centraal staat. Zodra wij schadelijke stoffen aantreffen, dan worden deze op verantwoorde wijze afgevoerd.

 23. Is het veilig om een rioolleiding te ontstoppen?

  Een rioolspecialist verhelpt jaarlijks honderden verstoppingen en weet als geen ander de situatie in te schatten. Zodra er een risico aanwezig is bij het ontstoppen van de rioolleiding, dan wordt u daarvan op de hoogte gesteld. Is de rioolleiding niet goed aangelegd of zijn de koppelingen niet meer in goede staat? Dan is er een risico op lekkage zodra er met een ontstoppingsmachine of hogedrukreiniger gewerkt wodt in de leiding. De leiding dient dan eerst hersteld te worden, voordat de verstopping kan worden verholpen.

 24. Wat zijn de gevolgen voor de locatie waar de verstopping wordt verholpen?

  Een rioolverstopping verhelpen gaat doorgaans gepaard met een hoop viezigheid. Daar is helaas geen ontkomen aan. Alles dat zich in de rioolleiding bevindt kan in delen het oppervlak bereiken, waardoor niet alleen nare geurtjes ontstaan maar ook de vloer(bedekking) in aanraking komt met afval. De consequentie is dan ook dat er schoonmaakwerkzaamheden verricht dienen te worden om alle sporen van de rioolverstopping te verwijderen.

 25. Is het laten ontstoppen van het riool veilig voor het leidingwerk?

  Ja, zolang dit gebeurd door iemand met verstand van zaken. Het ontstoppen van een rioolleiding dient met beleid gedaan te worden. Het forceren van de spiraal (ontstoppingsveer) in de leiding kan schade veroorzaken. Zo kunnen koppelingsstukken los komen te zitten, waardoor het kan gaan lekken.Zoals al eerder is aangegeven is het gebruik van ontstoppingsmiddel niet bevorderlijk voor lijm en bevestigingsmateriaal. De methode die wordt toegepast voor het ontstoppen is dan ook essentieel bij het nastreven van maximale veiligheid.

 26. Is elke rioolverstopping op te lossen?

  Ja, wanneer een expert de beschikking heeft over het benodigde materieel kan elke rioolverstopping worden verholpen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat dit alleen betrekking heeft op het gedeelte van de riolering dat onder uw eigen verantwoording valt, aangezien het niet is toegestaan om in het gedeelte te werken dat van de gemeente is. Wanneer het onder de verantwoording van de gemeente valt, dient u dan ook direct de gemeente op de hoogte te stellen. Zij zullen beslist adequaat optreden in dat geval.

 27. Kan er schade ontstaan bij het ontstoppen van de rioolleiding?

  In principe kan er geen directe schade ontstaan die het gevolg is van de ontstoppingswerkzaamheden. Problemen die kunnen optreden zijn vaak gerelateerd aan mankementen die al in de leiding aanwezig waren voordat de werkzaamheden van start gingen. Wanneer een leiding zwakke plekken heeft of ergens los zit bij een koppelstuk, dan kan door de ontstoppingswerkzaamheden de druk oplopen, waardoor de ernst van de mankementen zal toenemen. Zodra er twijfel is over de staat van een leiding, wordt er vaak een camera inspectie uitgevoerd.

 28. Wat dien ik te doen als een riool verstopt is geraakt door verf?

  Bij een rioolverstopping door verf is het van belang om te weten of de verf op waterbasis is. Is dat het geval, dan kan de rioolleiding het beste worden doorgespoten. Mocht de verf niet op waterbasis zijn, dan kan de verstopping zo hardnekkig zijn dat er een deel van de leiding vervangen dient te worden.

 29. Zijn er tips die ik kan opvolgen om een rioolverstopping te voorkomen?

  Er geldt voor rioolleidingen een algemene regel: spoel uitsluitend afwaswater en het water uit het toilet door. Een rioolleiding is niet geschikt om substanties weg te spoelen. Voorkomen is beter dan genezen, dus doet u er heel verstandig aan om restmateriaal in de afvalbak te deponeren.Om het risico om verstoppingen zo laag mogelijk te houden, kunt u er voor kiezen om zo nu en dan preventief onderhoud te laten uitvoeren. De rioolleiding wordt dan op vakkundige wijze gereinigd. Eventuele mankementen kunnen bovendien tijdig worden vastgesteld en opgelost.

 30. In welke mate speelt afschot een rol bij een rioolverstopping?

  Wanneer er onvoldoende afschot is in de rioolleiding kan het afvalwater niet goed wegstromen. Een gevolg is dan dat er vaker sprake is van een rioolverstopping. Dat er niet of nauwelijks afschot is hoeft niet meteen te betekenen dat er een constructiefout is, want afschot kan worden beïnvloed door het verzakken van de rioolleiding. Om er zeker van te zijn dat er voldoende afschot is kunt u een rioolcamera inspectie laten uitvoeren. Zodra vaststaat dat er sprake is van onvoldoende afschot, dient de rioolleiding opgegraven te worden zodat het afschotprobleem kan worden opgelost.

 31. Bestaan er permanente oplossingen voor rioolverstoppingen?

  Helaas niet. Zolang een rioolleiding gebruikt wordt is het risico op een verstopping aanwezig. Wij sluiten niet uit dat er in de toekomst technieken zullen zijn waardoor bijvoorbeeld een robot de leiding kan inspecteren en schoonmaken. Daardoor zou men eenvoudiger preventief onderhoud kunnen uitvoeren.

 32. Kan een rioolverstopping worden veroorzaakt door de buren?

  Dat is zeker mogelijk. Nadat de rioolleiding is geïnspecteerd, komt vast te staan of de verstopping zich in uw gedeelte van de leiding bevindt of dat het probleem in de leiding zit dat onder de verantwoording van de buren valt. Uit ervaring weten wij dat in overleg met de buren de leiding meestal op korte termijn ontstopt wordt.

 33. De rioolleiding is verstopt na hevige regenval, wat dien ik te doen?

  U kunt het beste een rioolspecialist inschakelen zodat deze kan nagaan waardoor het water niet meer wegloopt. Indien de put verstopt zit, kan de hogedrukreiniger worden ingezet om de verstopping weg te spuiten. Indien meerdere mensen in de buurt last hebben van een rioolverstopping kan het zijn dat de spoeddienst van de gemeente langs dient te komen om het verstoppingsprobleem te verhelpen.

 34. De rioolput zit vol met bladeren, wat dient ik te doen?

  In dit geval is het ook van belang om te weten of de rioolput onder uw eigen verantwoording valt. Het is voor de meeste particulieren niet mogelijk om een put schoon te maken die vol zit met bladeren, want zij beschikken niet over het benodigde materieel. Voor een snelle oplossing, kunt u het beste een rioolexpert ter plaatse laten komen.

 35. Kan iedere soort rioolleiding worden ontstopt?

  Zolang de rioolleiding in goede staat verkeerd is dat mogelijk. Het is niet aan te raden om de rioolleiding te gaan ontstoppen zodra duidelijk is dat er zich scheuren of andere mankementen in de leiding bevinden.

Een rioolverstopping laten verhelpen door een professioneel bedrijf

Een ontstoppingsbedrijf voor particulieren en bedrijven

Met ons geavanceerde materieel zijn wij in staat om iedereen te helpen bij het oplossen van de rioolverstopping. Wij begrijpen als geen ander dat een rioolverstopping vraagt om een effectieve aanpak en u kunt er dan ook van uit gaan dat de meeste verstoppingen binnen twee uur verholpen kunnen worden.

rioolspecialist die de verstopping verhelpt

Het milieubelang staat altijd centraal

Een verstopt riool kan in een aantal gevallen leiden tot schade aan het milieu. Deze schade treed bijvoorbeeld op wanneer er chemicaliën vanuit de rioolleiding overstromen. Zodra deze chemicaliën in de grond terecht komen dient deze grond zo snel mogelijk afgegraven te worden om verdere ernstige consequenties te voorkomen.

Tijdens het uitvoeren van de ontstoppingswerkzaamheden houden wij ten alle tijden rekening met het milieu. Zowel in de techniek die wordt toegepast voor het ontstoppen van de leiding als voor de mogelijke gevolgen van de aanwezige stoffen, kiezen wij voor een duurzame oplossing. Het komt regelmatig voor dat wij schadelijke stoffen afvoeren en laten vernietigen.

Veilig en betrouwbaar materieel

De ontwikkelingen in de rioolbranche staan nooit stil. Ieder jaar verschijnen er verbeteringen op het gebied van ontstoppingsmachines. Gezien het volume van het aantal verstoppingen dat wij jaarlijks verhelpen wordt er iedere twee jaar een nieuwe machine toegevoegd aan het materieel. U treft bij ons ontstoppingsmachines en hogedrukreinigers aan.

Onze expertise biedt u zekerheid

Met meer dan 15 jaar ervaring beschikken wij over waardevolle inzichten die er voor zorgen dat iedere rioolverstopping doeltreffend kan worden verholpen. Van de analyse tot het bieden van een duurzame oplossing is uw rioolleiding bij ons in vertrouwde handen.

24/7 beschikbaarheid

Een oplossing voor een rioolverstopping kan nooit te lang op zich laten wachten. Daar zijn wij ons zeer van bewust en om die reden proberen wij iedereen binnen twee uur te helpen. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te plannen op een dag en tijdstip dat het u het beste uitkomt.

Werkgebied

Iedereen in Nederland kan gebruikmaken van onze diensten. Overal zijn servicemedewerkers actief die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn om spoedopdrachten uit te voeren.

Wij vinden altijd een oplossing

Voor iedere rioolverstopping is altijd een oplossing voor handen. In een aantal situaties ligt de oplossing van een rioolverstopping buiten onze invloedsfeer. In dat geval dient de gemeente langs te komen voor het verhelpen van de blokkade.

Heeft u toch nog ergens een vraag over?

Wij nodigen u graag uit om uw vraag aan ons te stellen. Het is onze passie om particulieren en bedrijven te mogen helpen bij het ontstoppen van de rioolleiding. Mogelijk dat wij uw vraag, voorzien van ons antwoord, toevoegen aan de vragenlijst die op deze pagina zichtbaar is, zodat andere mensen ook beter op weg geholpen kunnen worden.

Direct contact opnemen voor het maken van een afspraak?

Zodra u belt naar het onderstaande telefoonnummer zult u merken dat u direct een expert te spreken krijgt die een afspraak met u in kan plannen.

werkbus is voorzien van een hogedrukreiniger

Werkwijze

Wanneer u contact met ons opneemt stellen wij het zeer op prijs dat u zelf zoveel mogelijk de verstoppingsproblemen heeft geanalyseerd. Heeft u een idee waardoor de rioolverstopping is ontstaan? Meldt dat dan aan ons zodat wij sneller naar een passende oplossing kunnen toewerken. Op het moment dat de rioolproblemen zijn geïnventariseerd kan er een afspraak bij u op locatie worden gemaakt.

Bel: 06-13356173